БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво е биохимичен скрининг?

Отговор на този и други въпроси дава един от най-добрите ни специалисти – д-р Веселина Славкова, акушер-гинеколог болница „Вита“. Освен призната специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, както и специализация по акушерство и гинекология, д-р Славкова е защитила две следдипломни квалифи­кации: ултразвукова диагностика, акушерството и гинекологията и 3D ултразвук в акушерството и гинекологията. Тя е член на „Асоциацията по ултразвук в аку­шерството и гинекологията“. Д-р Веселина Славкова е овладяла всички най-актуални методи на диагностика и лечение в областта на акушерството и гинеш Екологията, включително пълния обхват ултразвукова диагностика на плода, 3D/4D ехография, ехографска диагностика в гинекологията и онкопрофилактиката. Квалификацията ти опита си дължи на интензивна многогодишна практика и обучение у нас и в чужбина.

ТОЗИ ТЕСТ ПОКАЗВА КАКВА Е ВЕРОЯТНОСТТА ЕДНА БРЕМЕННА ЖЕНА ДА РОДИ ДЕТЕ С ВРОДЕНИ ДЕФЕКТИ

Д-р Славкова споделя, че преди няколко години малко лекари са препо­ръчвали пренаталната диагностика на своите пациентки, и то само на тези, които раждат в по-късна възраст. Но постепенно скринингите за евентуални бродени дефекти, придобиват по­пулярност след бъдещи­те майки и повечето от тях вече сами проявяват желание да се подложат на тест, наречен био­химичен скрининг. „Той представлява троен или четворен тест (в зависи­мост от броя на хормони­те, които се изследват). Този тест показва каква е вероятността една бре­менна жена да роди дете с; вродени дефекти от хромозомни заболявания или дефекти в невралната тръба“ – уточнява д-р Славкова.

Тя обяснява, че пър­вото и основно нещо, което трябва да се знае за него, е, че той не дава точни резултати, а само вероятни прогнози. Това значи, че високите поло­жителни резултати не са точен критерий за бъдещото здраве на не­роденото бебе. От друга страна, отрицателни­те резултати не дават гаранция за раждането на здраво дете. Поради тази причина много бъ­дещи майки се съмняват и смятат, че няма смисъл да подлагат емоционал­ното си състояние на още повече страхове, които в крайна сметка може да се окажат напразни.

СИНДРОМ НА ДАУН, СИНДРОМ НА ЕДУАРДС И СИНДРОМ НА „СВРЪХЖЕНИ“ СА ЧАСТ ОТ НАЙ- ЧЕСТИТЕ ХРОМОЗОМНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

„Хромозомното забо­ляване се дължи на про­мени в броя или струк­турата на хромозомите. В резултат на това се нарушава нормалното взаимодействие между гените – обяснява д-р Славкова. – Бебето се ражда с вродени дефекти, които се изразяват в умствено и физическо изоставане. Заболяванията са съпроводени с нарушения в структурата на скелета и вътрешните органи. За съжаление някои случаи имат фатален край до 3-та годинка на детето.“ – казва още специалистката. И посочва кои са а най-честите хромозомни заболявания:

  • синдром на Даун,
  • синдром на Патау;
  • синдром на Едуардс;
  • синдром на Клайнфелтер;
  • синдром на Търнър;
  • синдром на „свръхжени“.

ЕДНА ОТ 250-270 ЖЕНИ НА 35-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ РИСКУВА ДА РОДИ ДЕТЕ СЪС СИНДРОМА НА ДАУН

Д-р Веселина Славкова ни дава още информация в цифри и факти:

  • 10 на сто от жените с патологични резултати от биохимичния скрининг раждат деца с Вродени дефекти;
  • 75-85 на сто от дефектите в невралната тръба (спина бифида, аненцефалия) също могат да се открият чрез този тест;
  • 60 на сто от случаите на деца със синдром на Даун при майки под 35-годишна възраст могат да бъдат открити чрез биохимичния скриниг през втория триместър от бременността. При по-възрастните бъдещи майки процентът е още по-висок – 75 на сто;
  • една на 250-270 жени на 35-годишна възраст рискува да роди дете със синдрома на Даун.

Процедурата не е болезнена и не създава ни-какви неудобства, а още по-малко – вредна. От бременната жена се взе-мат 3,5 мл венозна кръв за изследване, а след 5 дни резултатите от анализа на кръвта са готови. Резултатите от т.нар. амниоцентеза излизат след 10 до 14 дни. Ако желаете сами да разчетете резултатите, ето какво означават те:

  • при първо изследване с биохимичен скрининг резултат 1:1000 носи висок риск, над който се обсъжда амниоцентеза;
  • между 1:100 и 1:1000 е среден риск, при който се прави детайлно ултразвуково изследване и се препоръчва повторен тест между 14-та и 19-та гестационна седмица от бременността;
  • резултат 1:250 при втори биохимичен скрининг е причина за провеждане на амниоцентеза.

На въпроса кои жени задължително трябва да се подложат на биохимичен скрининг в ранна бременност, д-р Славкова отговаря следното: „Твърдението, че само жените над 35 години са застрашени да родят дете с вродени дефекти, е вече остаряло. Оказва се, че по тази причина много млади майки не се подлагат на този тест и затова сред тях все по-често се раждат бебета с хромозомни заболявания. Затова в днешно време вече повечето акушер-гинеколози препоръчват изследването на всичките си пациенти, не-зависимо от възрастта. Това изследване веднага отсява рисковите групи и намалява възможността от фатален край“.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *