Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Микропластмаса – как вреди на човешкия организъм?

Известно ли е как вреди на натрупването на микропластмаса в организма и има ли начин да се избегне това?

микропластмаса - как вреди на организма

Изглежда, че микропластмасата е навсякъде в наши дни. Тези микроскопични парченца пластмаса са във въздуха, който дишаме, храната, която ядем, и водата, която пием. Те също така са в телата ни, като скорошни изследвания откриват микропластмаси и в артериите.

„Степента на натрупване на микропластмаса в околната среда е експоненциална и имаме всички основания да вярваме, че концентрациите в телата ни ще продължат да се увеличават през следващите години и десетилетия“, казва д-р Матю Кампен, професор в колежа по фармация в Албакърки, Ню Мексико, който е изследвал микропластмасата.

Въпреки че има нарастващ набор от доказателства, свързващи микропластмасата с широк спектър от здравословни проблеми, все още няма много категорични доказателства, че тези частици директно причиняват специфични медицински проблеми, отбелязва д-р Кампен. „Това, за което учените се тревожат, са някои тенденции, които са необясними – болест на Алцхаймер и деменция, колоректален рак при хора под 50 години, възпалителни заболявания на червата и глобално намаляване на броя на сперматозоидите“, обяснява д-р Кампен.

Най-убедителното доказателство досега за заплахата, която микропластмасата може да представлява за човешкото здраве, беше публикувано съвсем наскоро в The New England Journal of Medicine (NEJM). Учените откриха микропластмаса и нанопластмаса (дори по-малки частици) в артериите. Смята се, че тези частици са свързани с повече от четирикратно повишен риск от събития като инфаркти, инсулти и преждевременна смърт.

Въпреки че проучването не доказва, че микропластмасата директно причинява сърдечни проблеми, „Неотдавнашният доклад в NEJM повдига сериозни тревоги“, според Кампен.

Матю Кампен, професор в колежа по фармация в Албакърки, Ню Мексико, който е изследвал микропластмасата
Матю Кампен, професор в колежа по фармация в Албакърки, Ню Мексико, който е изследвал микропластмасата

 

Какво представлява микропластмасата и откъде идва?

 

Микропластмасата и нанопластмасата са твърде малки, за да ги забележите. Микропластмасите са с размер под 5 микрометра (хиляди пъти по-малки от оризово зърно), а нанопластмасите са под 1 микрометър.

„Тези малки частици са на много места, които може да не очаквате. Те са в бутилки за вода и други пластмасови контейнери (те са очевидни), но също и в гримове, артикули за лична хигиена, дрехи и текстил, както и много храни и напитки”, казва Марта Гулати, д-р, директор на отдела по превантивната кардиология в Smidt Heart Institute в Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

„Има огромно пластмасово замърсяване на нашата планета Земя и ние вдишваме и поглъщаме микропластмаси и нанопластмаси всеки ден и навсякъде“, обяснява д-р Гулати. „Те са открити дори в отдалечени райони като Антарктика и Арктика, връх Еверест и океанското дъно.“

 

До какви здравословни проблеми води поглъщането на микропластмаса?

 

В лабораторни експерименти микропластмасата очевидно уврежда човешките клетки. Но това, което е по-малко ясно, е дали това може ппряко да допринесе за специфични здравословни проблеми.

„Проблемът с изследването на специфичната токсичност на микропластмасите е, че те са съставени от различни химикали, много от които имат различни потенциални ефекти върху здравето“, казва д-р Луз Клаудио, професор по екологична медицина и обществено здраве в Ню Йорк.

„Едно от основните опасения за здравето относно микропластмасите е потенциалът им да бъдат това, което е известно като ендокринни разрушители, химикали, които пречат на нормалното функциониране на хормоналната система на тялото”, обяснява д-р Клаудио. „Много добре документирани проучвания върху лабораторни животни сочат в тази посока“, отбелязва още тя.

Тъй като излагането ни на микропластмаса продължава да нараства и тези малки частици продължават да се натрупват в телата ни, учените са загрижени за това какви здравословни проблеми могат да възникнат. „Никой не знае отговора на този въпрос, но тази липса на убедителни знания не означава, че ефектите не съществуват“, добавя Клаудио.

Луз Клаудио, професор по екологична медицина и обществено здраве в Ню Йорк
Луз Клаудио, професор по екологична медицина и обществено здраве в Ню Йорк

 

Можете ли да избегнете микропластмасата или да се отървете от нея, след като попадне в тялото?

 

Дори ако точните рискове за здравето не са ясни, със сигурност няма ползи от микропластмасата, която се натрупва с течение на времето в тялото. И дори ако не може напълно да се избегне, има неща, които може да се направят, за да се ограничи максимално.

Например, може да ограничите поглъщането на микропластмаси от питейната вода, като използвате домашна система за филтриране на чешмяна вода и като избягвате пластмасови бутилки за еднократна употреба.

Когато става въпрос за вдишване на микропластмаси, може да предприемете стъпки за ограничаване на замърсяването на въздуха в помещенията.

Носенето на дрехи от естествени материи също е добър начин за намаляване на излагането на микропластмаса.

Най-лошото при тези частици е, че те няма как да се премахнат от организма, след като са попаднали в него. Няма начини за детоксикация от микропластмаса.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *