Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повече млади хора умират от рак на дебелото черво от всякога. Ето как да се предпазите

Следвайте следните 4 препоръки, за да се предпазите от рак на дебелото черво

рак на дебелото черво

Броят на младите хора, умиращи от колоректален рак всяка година се увеличава. В тази статия експерт в областта споделя четири начина за намаляване на риска от развитие на болестта.

Онколозите не са сигурни защо, но броят на хората под 50 години, диагностицирани с рак на дебелото черво, се увеличава постоянно от 90-те години на миналия век.

Д-р Уилям Дахут, главен научен директор на Американското онкологично дружество, казва, че въпреки че някои генетични заболявания могат да предразположат човек към колоректален рак, значителното увеличение на случаите вероятно се дължи на външни фактори.

Лошото хранене, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и възпалителните заболявания на червата излагат човек на по-голям риск от развитие на колоректален рак.

Д-р Уилям Дахут, главен научен директор на Американското онкологично дружество
Д-р Уилям Дахут, главен научен директор на Американското онкологично дружество

 

4 съвета за понижаване на риска от рак на дебелото черво:

 

1. Яжте по-малко червено месо

Червеното месо влиза в класацията на „вероятно канцерогенни храни”. Тази класификация му е дадена от Международната агенция за изследване на рака. Организацията прави класификации на веществата и обстоятелствата, които причиняват рак.

Има значително количество доказателства, че червеното месо повишава риска от развитие на злокачествено заболяване на дебелото черво. Освен това постоянно се откриват и нови доказателства, че прекомерната му консумация е свързана и с повишен риск от рак на гърдата и простатата.

Така че Американското онкологично дружество препоръчва на хората да намалят консумацията на червено месо и да наблегнат повече на други източници на протеини, като бяло пилешко месо, риба и боб.

Няма определено безопасно количество червено месо, което може да се консумира.

 

2. Яжте по-малко захар

Не е вярно, че захарта подхранва рака при хора, страдащи от болестта. „Но за косумацията на по-малко захар се смята, че е ключова за предотвратяване на рак”, казва д-р Сунийл Камат, стомашно-чревен онколог.

Това е така, защото затлъстяването е сред основните рискови фактори за рак на дебелото черво. А прекаляването със захарта е сред най-изявените причини за затлъстяване.

Проучване от 2022 г. установява, че има съществена връзка между консумацията на подсладени напитки и повишения риск от развиване на колоректален рак.

д-р Сунийл Камат, стомашно-чревен онколог в Cleveland Clinic
д-р Сунийл Камат, стомашно-чревен онколог в Cleveland Clinic

 

3. Яжте повече фибри

Яденето на повече фибри има много предимства. То е изключително полезно за червата и сърцето, регулира скоковете на кръвната захар и предпазва от появата на запек.

Освен това редовната консумация на фибри понижава риска от развиване на рак на дебелото черво. Преглед на няколко проучвания от 2018 г. установи, че диетичните фибри играят „няколко важни роли в превенцията на рака на дебелото черво“, включително подобряване на перисталтиката и намаляване на количеството канцерогенни вещества, отделени по време на храносмилането.

 

4. Пийте по-малко алкохол

Пиенето на алкохол увеличава риска от редица видове рак, предупреждават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Алкохолът увеличава риска от рак на дебелото черво, рак на устата и гърлото, рак на гърдата и черния дроб.

Дори минималното пиене е вредно и увеличава шанса от колоректален рак. Това е така, защото при разграждането на алкохола се отделя химикала ацеталдехид, който уврежда ДНК на клетките. Увредените клетки могат да започнат да растат неконтролируемо, а така се образуват раковите тумори.

 

Заключение:

 

В днешно време червеното месо, захарта и алкохолът са изключително лесно достъпни за всеки. Учените не са сигурни на какво се дължи увеличението на по-младите хора, боледуващи от рак на дебелото черво, но горепосочените храни и напитки доказано повишават риска от заболяването.

Ограничаването на червеното месо, алкохола и сладките от магазина ще понижи шанса от развиване на онкологично заболяване на дебелото черво.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *