Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Джоузеф Меркола: Можем да поддържаме здравето на черния си дроб. Вижте как

Може би си мислите, че чернодробното заболяване е сериозен проблем само за тези, които пият прекомерно. Но истината е, че приблизително 80 до 100 милиона американци сега имат неалкохолно мастно чернодробно заболяване или NAFLD – форма на болестта, която се проявява без тежко пиене.

Към настоящия момент няма лечение за неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD). Но промените в начина на живот и диетата могат да поддържат в кондиция този важен орган. Хранителна добавка, съдържаща екстракти от бергамот и див артишок, може да намали мазнините в черния дроб със 7 до 15%. Избягването на захарта, приемът на холин и физическата активност минимизират риска от NAFLD.

Може би си мислите, че чернодробното заболяване е сериозен проблем само за тези, които пият прекомерно. Но истината е, че приблизително 80 до 100 милиона американци сега имат неалкохолно мастно чернодробно заболяване или NAFLD – форма на болестта, която се проявява без тежко пиене.

Средства срещу неалкохолната мастна чернодробна болест

NAFLD може да доведе до други по-сериозни здравословни проблеми като рак и цироза. Счита се за рисков фактор за сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и диабет тип 2. Намирането на стратегии за лечението му се превърна в основен приоритет на общественото здраве. Понастоящем няма одобрени от САЩ лекарства за това състояние, но изследванията показват, че промените в начина на живот и диетата, като приемане на добавки с екстракти от бергамот и артишок, могат да помогнат.

Бергамотът и артишокът могат да намалят мазнините в черния дроб

В проучване, публикувано в списанието Frontiers in Endocrinology през август 2020 г., изследователите набират 102 участници на възраст от 35 до 70 години с мастно чернодробно заболяване и леко повишен холестерол в двойно-сляпо клинично изпитване.

Участниците са разпределени на случаен принцип в две групи: едната група получава плацебо в продължение на 12 седмици, а другата получава дневна доза от 300 милиграма Bergacyn FF, добавка, съдържаща биоактивни съединения от бергамот и див артишок, наричан още див кардон или Cynara cardunculus.

В допълнение към приема на добавката, участниците също бяха посъветвани да следват средиземноморска диета. А тези, които страдаха от затлъстяване, бяха посъветвани да намалят приема си с 400-500 калории по-малко на ден. След 12 седмици изследователите заключиха, че добавката намалява общите нива на мазнини в черния дроб със 7%. Участниците на възраст над 50 години са достигнали 15% намаление на мазнините в черния дроб.

Въпреки че бергамотът и дивият артишок съдържат много биоактивни съединения,

изследователите приписват тези ефекти специално на полифенолите, които действат като антиоксиданти, за да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да предпазват тялото от свободните радикали. Те също така стимулират липофагията, разграждането на мастните капчици в тялото. Цитрусовите плодове са особено богати на клас полифеноли, наречени флавоноиди, но бергамотът, горчив, неядлив вид цитрус, съдържа най-висока концентрация.

Най-полезното съединение в дивия артишок е цинаропикрин, терпен, което намалява оксидативния стрес и се бори с възпалението. Дивият артишок съдържа и други полезни съединения като кафеоилхинова киселина, лутеолин и апигенин. В по-ранно проучване изследователите установиха, че комбинация от екстракт от бергамот и див артишок може също да намали оксидативния стрес и да се бори с възпалението на кръвоносните съдове при диабетици тип 2 с NAFLD.

Какво представлява неалкохолната мастна чернодробна болест?

За да ви стане ясно защо това изследване е толкова важно, трябва да разберете въздействието на NAFLD и как то засяга населението. NAFLD е общ термин, който обхваща две основни форми на чернодробно заболяване: неалкохолна мастна болест (NAFL) и неалкохолен стеатохепатит (NASH).

NAFB е по-леката форма. Характеризира се с натрупване на мазнини в черния дроб, но без възпаление или увреждане на чернодробните клетки. Въпреки че някои хора с NAFLD развиват по-тежко чернодробно заболяване, рискът е нисък. NASH е по-сериозната форма на NAFLD. В допълнение към излишните мазнини в черния дроб, NASH се характеризира с хепатит или възпаление на черния дроб, което може да причини рубцова тъкан. В крайна сметка NASH може да прогресира до цироза или прекомерни белези на черния дроб, което може да доведе до увреждане на черния дроб. Двадесет процента от 80 до 100 милиона американци с NAFLD имат NASH, а 30 до 40% от хората с NASH развиват чернодробни белези (фиброза).

Увеличава се честотата на NAFLD при децата

Преди това NAFLD се смяташе за заболяване, което най-често засяга възрастните, но тъй като все повече и повече деца са с наднормено тегло или затлъстяване, сега това е и една от водещите причини за хронично чернодробно заболяване при децата. Въпреки че оценките варират, се смята, че NAFLD засяга 3% до 12% от всички деца и 70% до 80% от децата със затлъстяване. Това отчасти се дължи на известна вариация в гена PNPLA3 и отчасти на прекомерната консумация на захар.

В проучване от 2008 г. учените установиха, че наличието на ген PNPLA3 може да увеличи риска от натрупване на мазнини в черния дроб и възпаление на черния дроб. Испанците, населението, което е най-податливо на мастно чернодробно заболяване, е най-вероятно да носят този ген.

Учените от друго проучване специално разглеждат как консумацията на големи количества въглехидрати и захар може да повлияе на черния дроб на испаноезични деца с наднормено тегло с ген PNPLA3. Те откриха, че децата, които имат две копия на гена, имат повече натрупване на мазнини в черния дроб, когато се хранят на диета със значителни количества добавена захар.

Отслабване (или поддържане на здравословно тегло)

– Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да подобри здравето на черния ви дроб, дори без да се променят други фактори.В проучване от 2015 г., публикувано в списанието Digestive Diseases and Sciences, изследователите установиха, че значителна загуба на тегло, дефинирана като повече от 10% от общото телесно тегло, може да обърне фиброзата дори при напреднали форми на NASH.Някои от участниците в проучването дори регресират от стадий 4 на NASH обратно в стадий 1.

Редовни упражнения

– Аеробните упражнения помагат за изгарянето на излишните калории, намаляват броя на мастните клетки в черния дроб и могат значително да намалят нивата на чернодробните ензими дори без никакви промени в теглото. Упражненията също така могат да подобрят инсулиновата чувствителност, което също може да намали риска от развитие на NAFLD.

Ограничаване на лекарствата

– Ограничете лекарствата само до необходимите и следвайте препоръките за дозиране. Някои лекарства, като кортикостероиди, антидепресанти, антипсихотици и тамоксифен (използван за лечение на рак на гърдата), повишават риска от развитие на NAFLD и други заболявания. Намалете тези рискове, като промените начина си на живот, за да сведете до минимум зависимостта си от лекарства.

Контролирайте високото кръвно налягане

– Високото кръвно налягане увеличава риска от метаболитен синдром и инсулинова резистентност, които са свързани с развитието на NAFLD. Има няколко естествени метода за понижаване на високо кръвно налягане, които можете да опитате, като се консултирате с Вашия лекар, за да спрете приема на лекарствата.

Намалете инсулиновата резистентност

– Инсулиновата резистентност може да доведе до метаболитен синдром, предиабет и диабет тип 2, които са предшественици на NAFLD. Можете да намалите инсулиновата резистентност, като следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, правите редовни упражнения и отслабнете, съветва д-р Меркола.

 

 

Автор: Д-р Джоузеф Меркола, mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *