Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10+ основни причини за шум в ушите, симптоми и лечение

Много хора са усещали шум в ушите, който може да се появи дори ако наоколо е напълно тихо

шум в ушите

При шум в ушите някои чуват звънене, a други бръмчене или свистене. Има и такива, които изпитват тинитус (така се нарича това състояние в медицината) от време на време, докато други се оплакват, че шумът е постоянен.

Едно скорошно проучване установи, че повече от 740 милиона души по света имат шум в ушите, като около 120 милиона го смятат за сериозен проблем. С възрастта този симптом е по-често срещан: 24% от хората над 65 години, 14% от мъжете и жените в зряла възраст и 10% от младите хора се оплакват от шум в ушите.

Не трябва да се паникьосвате и да викате линейка, ако имате шум в ушите, но не е добра идея и да го пренебрегвате, особено ако проблемът се появява редовно. Причините за тинитус могат да бъдат много и различни, като сред тях има и доста опасни патологии.

Какво е шум в ушите

Шумът в ушите може да бъде обективен или субективен. Източникът на обективния шум е във външната среда и той се чува от всеки, който не е лишен от тази способност.

При някои заболявания и състояния (спонтанно потрепване на мускулите на средното ухо, патология на темпоромандибуларната става, стеноза, аневризма и др.), дори лекар може да чуе шум в ушите при пациента, използвайки специални инструментални методи за изследване.

Най-често срещаният обаче е тинитус (от латинското tinnire – „звъня“) – субективен шум, който никой друг освен пациента не може да чуе. Шум в ушите е усещане за звук без явен източник, което продължава повече от 5 минути и не се появява веднага след излагане на интензивен шум. Образно казано усещането е „чувам звън, но не знам откъде идва“. И не е задължително да е звънене. Шум в ушите може да се прояви под формата на бръмчене, съскане, скърцане и други звуци.

Полезна информация за шум в ушите

• Външен източник на шум – отсъстващ;
• Как се проявява – под формата на звънене, бръмчене, скърцане, съскане, щракане, пулсация;
• Колко трае – поне 5 минути;
• От коя страна се чува – в лявото или дясното ухо, или и в двете едновременно;
• Основни причини – травми на слуховия апарат, заболявания на УНГ органите, възрастови промени, сърдечно-съдови заболявания, прием на определени лекарства и др.

Симптоми на шум в ушите

Шумът може да звучи в едното ухо или и в двете, периодично или постоянно. Може да бъде по-тих или по-силен, монотонен или пулсиращ. Симптомите до голяма степен зависят от причината.

Ако шумът в ушите се появи на фона на увреждане на вътрешното ухо (например невросензорна загуба на слуха), тогава той ще бъде интензивен, с висока честота и звук от едната или от двете страни. В такива случаи тинитусът може да се влоши при мълчание или когато човекът е емоционално превъзбуден. Няма да е монотонен – ​​тинитусът може да премине от силен към шумолене, а след това отново към скърцане и т.н.

При възпаление на средното ухо, и други патологии на средното и външното ухо, шумът в ушите обикновено е нискочестотно бръмчене в засегнатото ухо, което също е запушено и е него се чува по-зле.

Пулсиращ шум в ушите, съвпадащ по ритъм с пулса, с нискочестотна тоналност е признак, че шумът в ушите е възникнал на съдовата „почва”.

10+ основни причини за тинитус при жени и мъже

Шум в ушите е един от проблемите, за които казват: „един симптом и хиляди причини“. В нашата статия ще разгледаме по-отблизо най-честите причини за шум в ушите. Водещи сред тях са патологиите на слуховите органи, свързани с увреждания на слуховия апарат, възрастта и болестта на Мениер.

Наранявания на слуха

Експлозия, фойерверки, изстрел, твърде силна музика в слушалките, постоянен индустриален шум на работното място, посещение на концерти и дискотеки, където силата на звука от високоговорителите е почти непоносима – тези и други мощни остри звуци могат да доведат до контузия на тъпанчето, слуховите костици или акустично увреждане. Един от първите признаци ще бъде шум в ушите. Ако не изчезне няколко дни подред, това е причина да се консултирате с лекар.

Типични оплаквания на пациентите в такива случаи: загуба на слуха, постоянно звънене или шум в ушите, пулсиращо главоболие, замаяност, нарушена координация на движенията.

Симптомите могат да се увеличат постепенно, ако човек е постоянно изложен на условия, които увреждат слуховата му система

Появява се шумов дискомфорт, който усложнява живота.

Единственият начин, по който човек може да си помогне в този случай, е да предпази ушите от всякакви дразнещи шумове. Лечението се предписва изключително и само от лекар след преглед, изследвания и поставена диагноза.

Между другото, шумът в ушите наистина често се превръща в проблем за феновете на тежката музика. Това се потвърждава и от разкритията на Ларс Улрих, барабанист на известната рок група Metallica, публикувани преди няколко години. Музикантът сподели, че е открил този проблем, когато започнал да се събужда посред нощ, за да изключи шумен телевизор, който всъщност не е работел.

Възпалителни и инфекциозни заболявания на УНГ органите

Остри заболявания и чести инфекции на УНГ органите, които са тясно свързани помежду си, често водят до нарушено звуково възприятие, след което може да се появи шум в ушите. Ако лекувате болестта навреме, има шанс тези усещания да изчезнат. Но при хронично увреждане на слуховия анализатор шумът в ушите може да остане завинаги.

Шум в ушите може да се появи след отит, синузит, хрема или настинка

Факт е, че ушите и носната кухина „комуникират“ помежду си благодарение на Евстахиевата тръба. При заболяване като ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) се появява течност, която се освобождава от назофаринкса. В резултат на това инфекцията може да се разпространи в ушите. Може да се образува и подуване, което засяга функционалността на слуха.

Шумът в ушите, причинен от възпалителни заболявания на УНГ органите, е придружен от намален слух и болка в ухото или зъбите (ако възпалението е засегнало лицевия нерв).

Болест на Мениер

Болестта на Мениер е невъзпалително заболяване на вътрешното ухо, което се съпровожда от шум в ушите, пристъпи на световъртеж и прогресивна загуба на слуха. Шумът в ушите е едностранен, предимно при ниски или средни честоти, засилва се по време на замайване.

Причината за болестта на Мениер не е напълно изяснена. Съвременната версия я свързва с нарушено усвояване на ендолимфата (течността, съдържаща се в мембранния лабиринт на вътрешното ухо), което повишава налягането в лабиринта. Оттук и неприятните симптоми. Има и версии, че болестта на Мениер може да бъде причинена от генетични, имунни, инфекциозни, съдови и алергични фактори.

Ако консервативното лечение на заболяването не даде ефект, се използва хирургическа интервенция.

Сърдечно-съдови заболявания

Шум в ушите често се появява поради високо кръвно налягане, атеросклероза, аритмия и сърдечна недостатъчност.

С увеличаването на сърдечния дебит кръвният поток става турбулентен (хаотичен), което води до пулсиращ шум в ушите, който следва сърдечния ритъм. Когато човек се занимава с тежък физически труд, това може да е норма. Но ако пулсацията ви притеснява постоянно, трябва да се консултирате с лекар. Ако шумът се засили, има и главоболие, гадене и „плаване“ пред очите – това са сигнали за начална хипертонична криза. Затова, в такива случаи трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Шумът в ушите може да притеснява хора, които имат съдови аномалии: артериовенозни малформации (патологична връзка между вените и артериите), разширени вени на шията или главата.

Причината за тинитус често е вазоконстрикция – вродена или причинена от атеросклероза и други причини. Шумът най-често е пулсиращ и умерено силен. При аневризма темпоралният шум е силен, пулсиращ, подобен на бръмчене и се засилва при физически и емоционален стрес.

Аритмията или сърдечната недостатъчност също могат да повлияят на притока на кръв към тъканите и органите, причинявайки исхемия и шум в ушите.

Свързана с възрастта загуба на слуха

С възрастта човек започва да чува по-зле. Загубата на слуха , като правило, започва с появата на външен шум в ушите – щракане, бучене, звънене или пулсиране. Звуците се възприемат по-лошо, тяхната яснота намалява.

Лекарите напомнят: възрастните хора трябва да бъдат особено бдителни, когато се появи шум в ушите. Ако не се консултират с лекар навреме и освен това страдат от заболявания, които само ще влошат увреждането на слуха (грип, менингит, заболявания на УНГ органите), това може да доведе до нарушаване структурите на вътрешното ухо, слуховите нерви и слуховите центрове в мозъка.

Прием на лекарства

Шумът в ушите може да бъде страничен ефект от приема на определени лекарства. По-специално, сред ототоксичните (т.е. потенциално опасни за слуховия апарат) лекарства има аминогликозидни антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства (диклофенак, ибупрофен, индометацин), антидепресанти (амитриптилин, нортриптилин, ксанакс), диуретици, анестетици (лидокаин) и др.

Обикновено шумът в ушите се появява, когато лекарства, съдържащи ототоксични вещества, се приемат във високи дози и за дълго време. Най-често след спиране на такива медикаменти шумът в ушите изчезва от само себе си.

Сярна тапа

Сярната тапа в ухото може да не се усеща известно време. Но когато затвори външния слухов канал и създаде пречка за преминаването на звуковата вълна, в ухото ще се появи шум, слухът ще се влоши и ще се появи задръстване. В някои случаи тези симптоми могат да включват болка в ушите, замаяност и главоболие.

Шумът в ушите ще изчезне след отстраняването ѝ, освен ако няма други причини.

Наранявания на главата

Шумът в ушите е характерен при травматични мозъчни наранявания и може да се появи веднага след нараняване на главата или няколко дни по-късно. Такъв шум може да е симптом и на вътрешен кръвоизлив, затова ако се появи, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

При леки наранявания има шум или звънене в ушите, които като правило изчезват сами след няколко дни, без да създават особен дискомфорт. След тежко нараняване на главата или повтаряща се травма шумът в ушите може да продължи дълго време и може да е признак за увреждане на слуховите костици. Тежките наранявания се забелязват не само с шум в ушите, но и с появата замайване, силно главоболие и гадене.

Тумори

Шумът в ушите или по-точно непрекъснатото бучене в едното ухо е един от първите признаци на неврома, доброкачествен тумор на слуховия нерв. Колкото повече расте, толкова по-зле човекът чува от страната на нервната лезия. И ако в началото шумът е слаб, то с времето става все по-силен.

Мозъчните тумори също могат да причинят шум в ушите. В такива случаи шумът не е постоянен и се влошава с пристъпите на главоболие. Ако интензитетът на шума в ушите се променя при промяна в позицията, това може да е симптом на тумори на задната ямка.

Генетични заболявания

Най-известното генетично заболяване, което причинява шум в ушите, е отосклерозата (растеж на костна тъкан в ухото). Това заболяване се проявява на възраст около 18-30 години и засяга не само вътрешното ухо, но и тилната кост и гръбначния стълб. Шум в ушите при хора с отосклероза е постоянно, тревожно бръмчене, съскане, щракане и други звуци.

Слухът може да се загуби бързо при отосклероза. Може да се възстанови чрез операция или като се носи слухов апарат.

Какво друго може да причини шум в ушите?

• Може да бъде причинен от попадане на чужд предмет в ухото.

• Емоционален стрес, депресия, психологическа травма, паническа атака също могат да бъдат придружени от звуци в ушите.

Ако шумът в ушите се появи поради нервност, той ще се засили по време на стресови ситуации, емоционален подем, в тишина, преумора и безсъние. Анализаторите твърдят, че психогенните фактори са се превърнали в една от най-честите причини за тинитус от началото на пандемията от COVID-19.

• Шум в ушите е една от последиците от алкохолна интоксикация.

• Шумът в ушите може да бъде причинен и от мускулни патологии: зейване на слуховите тръби, миоклонус на тензорния тимпаничен мускул и други.

• По-рядко от шум в ушите страдат и хора с метаболитни нарушения (проблеми с щитовидната жлеза, диабет), алергии, бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Какво да правите при шум в ушите у дома

Вкъщи трябва да сведете до минимум всичко, което може допълнително да раздразни ушите, в които се чува шум. Тоест не използвайте слушалки, контролирайте силата на звука на телевизора и високоговорителите, от които се възпроизвежда музика.

Що се отнася до лечението, у дома трябва да приемате само лекарствата, предписани от лекар след установяване на причината за шума в ушите. При заболявания на ухото или носоглътката, както и при сърдечно-съдови и други заболявания се използват различни лекарства. Ако шумът в ушите е твърде досаден, лекарят може да предпише успокоителни или да препоръча упражнения за отпускане на мускулите. Но без самолечение!

Популярни въпроси и отговори

Д-р Дмитрий Денисов

Ако шумът в ушите не изчезне в рамките на няколко дни, трябва да се консултирате с лекар за този проблем. Кой точно специалист? Какви тестове ще помогнат да се установи причината за шум в ушите? Какво лечение предстои? На тези въпроси отговаря д-р Дмитрий Денисов, оториноларинголог и отоневролог.

Кой лекар лекува шум в ушите?

– На първия етап от диагностиката – аудиолог, който извършва аудиометрия, УНГ лекар (изследване на УНГ органи).

На какви изследвания трябва да се подложа, ако имам шум в ушите?

– Диагностиката на шума в ушите задължително включва уточняване на неговия характер (тинитус, шум в главата).

В допълнение към стандартното изследване на УНГ-органите, на пациент с шум в ушите може да се предпише изследване на слуха, като се използват субективни аудиологични методи за изследване:

• прагова аудиометрия с чист тон;
• ултразвукова аудиометрия;
• измерване на акустичен импеданс;
• обективно аудиологично изследване (регистриране на акустични кратколатентни евокирани потенциали на мозъчния ствол (CSEP);
• екстратимпанална електрокохлеография (EcoG).

Изследване на хемостатичните показатели (общ клиничен и биохимичен кръвен тест (липиден спектър, холестерол), коагулограма, хормонален статус) и хемодинамични параметрите на брахеоцефалните съдове са задължителни (дуплексно, триплексно сканиране, MR ангиография). Микроотоскопията и ендоскопската назофарингоскопия са от значение. Изследването включва ЯМР на шийните прешлени, рентгенография на шийните прешлени с функционални тестове, ЯМР на мозъка, при едностранна загуба на слуха – с контрастно усилване за верификация на акустична неврома. Субективният шум в ухото често е симптом на заболяване, което изисква специфични диагностични и лечебни методи.

Възможно ли е да се излекува шум в ушите?

– Лечението на шум в ушите е сложен проблем, чието решаване изисква висок професионализъм от лекаря. Шумът е симптом на много заболявания и не винаги е възможно да се определи истинската причина за възникването му. В същото време успешното лечение на основното заболяване, което е причинило шум в ушите, дава най-стабилния положителен резултат.

Много съвременни методи на лечение са насочени към облекчаване на състоянието на пациента и подобряване качеството на живот, а не към премахване на шума за кратко време. За лечение на шум в ушите се използват както консервативни методи (медикаментозни, физически, психотерапевтични), така и хирургични методи.

В какви случаи трябва да посетя лекар възможно най-скоро, ако имам шум в ушите?

– Най-често шумът в ушите не е заплашителен симптом, но носи постоянен дискомфорт и намалява качеството на живот на човека. Но често звуците в ушите (особено ако се появи внезапно) е симптом на остра сензоневрална загуба на слуха, спешно състояние, което изисква спешна хоспитализация и незабавно лечение.

Шумът в ушите може да възникне, когато са засегнати различни системи на човешкото тяло (сърдечно-съдова, ендокринна, централна нервна система и др.), тоест той е един от основните, постоянни и често най-ранните симптоми на различни заболявания, придружени от постоянна загуба на слуха . Повечето пациенти, страдащи от това заболяване, имат загуба на слуха. В по-голямата част от случаите се появява субективен ушен шум от „периферен” произход, предимно високочестотен, интензивен, болезнен, съчетан със загуба на слуха, локализиран в засегнатото ухо.

Горещо се препоръчва, ако има внезапно намаляване на слуха, болка в ушите или други остри симптоми, незабавно да се консултирате с лекар.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *