Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание, отосклероза!

Отосклероза! Откъде идва тази болест, какво причинява и как се лекува – всичко за заболяването от УНГ специалистът Владимир Зайцев


Хората ходят на лекар в продължение на много години с оплаквания като шум в ушите и загуба на слуха. Понякога им се изписват лекарства, друг път се правят само промивки.

Междувременно, загубата на слуха и появата на шум в ушите могат да бъдат свързани с едно много сериозно заболяване – отосклероза. Според някои оценки отосклерозата се среща в 10% от случаите, когато се търси медицинска помощ за загуба на слуха.

Какво е отосклерозата и защо е трудно да се открие и диагностицира?

Доктор Владимир Зайцев е УНГ-специалист, кандидат на науките, с 19-годишен опит, за когото отоларингологията е не просто работа, но и страст и призвание. В своята клиника той е помогнал на на хиляди московчани, в това число и на хора, които са страдали от отосклероза.

Доктор Владимир Зайцев

Отосклерозата е хронично неинфекциозно заболяване на ухото, от което страдат по-често жени, отколкото мъже. Смята се, че се предава по генетичен път. Отосклерозата напада изберателно, с непълна пенетрантност – т.е. тя не се проявява при всяко поколение, носител на гена, а само при някои.

Същност на отосклерозата. За да се разбере как вреди това заболяване, е нужно да си представим как функционира ухото. То работи с механични трептения – звуковите вълни. Последните попадат най-често от въздушната среда във „фунията“ на ушната мида, минават през външния слухов проход и достигат до тъпанчевата мембрана.

Трептенията на тъпанчевата мембрана се предават на свързаните към нея слухови костици – чукче, наковалня и стреме. Стремето е подвижно и затваря малък отвор – овално прозорче – към вътрешното ухо – костният охлюв. Трептенията, подавани от стремето, там достигат до кортиевия орган – нервните клетки, които кодират вълните в информация и я изпращат към мозъка. Ако някъде по веригата нещо е увредено и не работи както трябва, се нарушава предаването на звуковите вълни. В резултат на това пациентът чува шум в ушите и постепенно започва да губи слуха си. В началото той може да чува определен спектър от честоти по-лошо. С течение на времето, обаче чуването като цяло се влошава. Често процесът започва в едно ухо, но в крайна сметка обхваща и двете.

Великият композитор Лудвиг ван Бетовен е страдал от тази болест

Той започва да губи слуха си, когато е бил на 24 години, а на 44 години вече е напълно глух. В същото време е запазил не просто способността да чува, а по-скоро да усеща звуковите вибрации от пианото, предавани чрез специална пръчица.

Коварството на отосклерозата е в това, че глухотата не се проявява рязко, не настъпва изведнъж. Тя идва постепенно и пациентът може да не почувства веднага промените. Когато все пак започне да усеща намаление на слуха и се консултира с лекар, най-честата се премахват серните тапи (ушна кал, ако има натрупана). Лекуват се възпалителни заболявания, като например отит. Така се губи време и често терапевтичните мерки не носят успех. Слухът не просто не се възстановява – той продължава малко по малко да изчезва.

И всичко това, защото диагнозата отосклероза изисква сериозно оборудване, което най-често не се среща в обикновените клиники.

Как се диагностицира или се изключва наличието на отосклероза?

На първо място се изключват такива прости причини за загуба на слуха като чужди тела в ухото, серни запушалки и възпаление на слуховите тръби (евстахит). Тези състояния се виждат с помощта на отоскопа по време на рутинен преглед от УНГ лекар.

След това се прави „аудиометрия“. По време на аудиометрията пациентът слага слушалки и държи в ръката си уред, подобен на дистанционно управление. Лекарят изпраща определени сигнали към човека, използвайки специално оборудване. Ако пациентът чуе сигнал, натиска бутон на дистанционното управление. Сигналите се изпращат с различни честоти. Така се установява обхвата на слуховото възприятие. В самото начало на развитието на отосклероза човек чува по-ниските честоти.

След аудиометрията се извършва тимпанометрия. Това изследване показва подвижността на тъпанчето и състоянието на слуховите костички чрез промени на налягането в слуховия канал.

Ако резултатите тимпанометрията и аудиометрията подсилват подозренията за отосклероза, се извършва КТ – компютърна томография на темпоралните кости. Състоянието на костите ще бъде видимо на снимката и от него може да се определи наличието на отосклероза с точност 100 процента или, напротив, за обща радост, се изключва това заболяване.

Откъде идва отосклерозата?

Пациентите с отосклероза често задават този въпрос – откъде идва отосклерозата и защо се случва точно на мен? Отговорът не е много обнадеждаващ. Отосклерозата е едно от малкото заболявания, за които медицината няма много информация.

Наследствеността, разбира се, е от значение. Вече знаем, че отосклерозата по-често засяга жени. Знаем също, че се среща в много случаи по време на пубертета, по време на бременност или менопауза, което подсказва че това заболяване е свързано с хормоните. Има дори научни доказателства, че повишеното производство на естрадиол – един от женските полови хормони, оказва влияние. Не можем обаче да поставим причините и последиците на едно ниво. Защото, при някои пациенти под въздействието на едни и същи фактори се появява отосклероза, докато при други подобен проблем не е налице.

Как се лекува отосклероза?

Въпросът е двузначен. Лесно – защото лечението е само хирургично. На мястото на патологично променените слухови костичлки се поставя протеза. По друг начин казано, така може да се постигне пълно връщане на слуха. Операцията се извършва под местна упойка. Ако мине добре, резултатът се запазва за цял живот.

Лечението на отосклерозата е и трудно, защото на лекарят не винаги му е лесно да каже на пациента, че болестта се лекува само хирургически. Всяка операция крие риск, в това число и операцията на ухото. Трябва внимателно да се избере клиниката и специалиста, който ще проведе тази изключително важна операция с максимална сериозност. И след хирургичното лечение е важно да следвате препоръките на лекаря, като стриктно спазвате ограниченията и препоръките. Но те са и осезаеми. Без скачане с парашут, без гмуркане, без увеселителни влакчета и въртележки. В началото не е препоръчително дори да се возите в кола. И винаги, когато е възможно, трябва да избягвате летенето със самолет. Казвате – какъв живот е това! За човек, който почти е загубил слуха си и го е възвърнал, въпросът за тези ограничения изглежда просто смешен.

Този въпрос също е труден, тъй като има редица противопоказания за тази операция. И сред тях е възрастта. Възрастните хора не трябва да правят тази интервенция, тъй като рисковете са твърде големи. В някои случаи ситуацията може значително да бъде улеснена от носенето на слухов апарат. Но, за съжаление, дори и днес, въпреки техническия напредък, медицината не е в състояние да върне цялото разнообразие от звуците на околния свят с помощта на каквото и да е устройство.

Без операция…

Много пациентите питат – не може ли без операция? Какво ще се случи? Ще умра ли?

Не, няма да умрете. Това не е туморен процес и той не става злокачествен с времето, слава Богу. Но слухът ще намалее, и постепенно, с голяма вероятност, ще изчезне съвсем.

Можете да отложите операцията за известно време и да ползвате слухов апарат. Резултатът от хирургичното лечение няма да е по-лош от това. Освен ако не възникнат противопоказания, които изобщо няма да позволят да се носи слухов апарат. Така че, ако е възможно, ако диагнозата отосклероза е установена, все пак трябва да вземете решение. Животът на човек с частична загуба на слуха, и още повече – на глух човек, е незавиден. Той губи връзка с близките си, с реалността като цяло. Доста бързо психо-емоционалното му състояние започва сериозно да страда. Спомнете си късните творби на Бетовен. Със сигурност това се дължи на глухотата му. Ако в онези години имаше възможност да си върне слуха с операция, как мислите, дали великият композитор би я отказал?

Източник: dr-zaytsev.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *