Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Никога не купувайте добавки и витамини с тези 3 съставки

При покупка на добавки и витамини е важно да се гледат не само активните съставки, но и свързващите вещества и емулгатори

добавки и витамини

Когато приемате витамин или добавка, го правите с предположението, че всички съставки, използвани за производството на продукта, са безопасни за консумация.

Това не е точно така, както някои експерти отбелязват. Не всички витамини и добавки са еднакви. Някои са пълни със синтетични пълнители и добавки, които могат да бъдат вредни за здравето.

Лекарят натуропат Джанин Боуринг, наскоро сподели, че има три съставки, които никога не трябва да присъстват в продуктите, които купувате.

 

Не купувайте добавки и витамини с тези 3 съставки:

 

1. Титанов диоксид

Когато става въпрос за витамини и добавки, e важно да избирате продукти без много допълнителни съставки, които не са натурални.

Боуринг, в скорошно видео в TikTok, съветва да не купувате витамини, които съдържат титанов диоксид, съставка, използвана за придаване на бяла пигментация на добавките.

Според Международната агенция за изследване на рака (IARC) добавката е класифицирана като канцероген от група 2B, което означава, че е посочена като „възможно канцерогенна за хората“.

„Като хранителна добавка титановият диоксид и неговите наночастици по-специално са свързани с увреждане на ДНК и клетъчни мутации, които от своя страна имат потенциал да причинят рак“, предупреждава агенцията.

Бoуринг казва, че винаги трябва да проверявате етикетите на витамините и добавки, за да сте сигурни, че не съдържат титанов диоксид. „Веществото е забранено в целия Европейски съюз и забранено във Франция от няколко години насам. Но за хората от Европа е добре да внимават, ако си поръчват добавки от страни, които не са членки на съюза”, предупреждава лекарката.

Джанин Боуринг
Джанин Боуринг, лекар натуропат

 

2. Магнезиев стеарат

Магнезиевият стеарат се използва широко в хранително-вкусовата промишленост като емулгатор, свързващо вещество и сгъстител, но често се среща и във фармацевтични таблетки, капсули и прахове.

Д-р Боуринг обяснява, че тази неактивна съставка е „агент за поток, който те използват, за да ускорят времето за производство.“ Основната му цел е да предотврати залепването на съставките в едно хапче една за друга или за производствените машини.

Въпреки това Боуринг отбелязва, че магнезиевият стеарат „никога не е бил тестван за дългосрочна консумация от човека“. Тя препоръчва да „проверите етикетите на витамините си и за тaзи съставка“.

 

3. Микрокристална целулоза

Микрокристалната целулоза е съставка пълнителн, използвана за уголемяване на хапчета или капсули и според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ тя е „общопризната за безопасна“. Д-р Боуринг обаче казва, че може да се разтревожите, като научите от какво точно е направена тази съставка.

„Това е прахообразно вещество е извлечено чрез киселинна хидролиза от дървесина и вашите добавки могат да съдържат до 85 до 95 процента от този пълнител, само за да са пълни капсулите или да може таблетката да бъде по-твърда“, казва тя.

 

Заключение:

 

Когато пазарувате добавки и витамини, винаги обръщайте внимание не само на активните вещества, но и на некативните. Често те може да са вредни за здравето и е по-добре да се избягва консумацията им.

Добрата новина е, че Европейският съюз има строги регулации за веществата, които могат да се използват в хранителните продукти, добавките и лекарствата, но много от тях все още не са проучени достатъчно добре, за да се гарантира напълно безопасността от тяхната консумация.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *