Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Легендарното оздравително дишане по метода на д-р Бутейко

Дишането по методиката на този лекар помага изключително много на страдащите бронхиална астма, от тежка хипертония, пневмосклероза, емфизем, астматичен бронхит, пневмония, ангина пекторис, патологии на мозъчното кръвообращение, алергични заболявания. А като допълнителен бонус – намаляват нуждата от лекарства.

Едно просто дихателно упражнение, разработено от д-р Константин Бутейко, ще направи възможно намаляването на лекарствената намеса, намаляване на динамиката на рецидивите на заболяването и минимизиране на риска от усложнения. В допълнение, пациентът се научава  самостоятелно да контролира астматичните си пристъпи.

 

За да сте здрави, трябва да дишате правилно. Но какво да направите, ако определено заболяване не позволява на пациента да вдишва пълноценно животворния кислород? Дихателните упражнения по Бутейко имат невероятен ефект и лекуват редица заболявания. Ето основните правила за неговото поетапно прилагане.

Защо правилното дишане е толкова важно?

Правилното дишане е жизненоважно за хора, които страдат от тежка хипертония и бронхиална астма. При тези заболявания човек е принуден да диша специално, тоест много дълбоко. Ето как изглежда това: дълбоко вдишване – пълно издишване. Това „пълно” дишане е типично и за занимаващите се със спорт, някои от тях успяват да почувстват вредата от подобно дишане.

Основното причина е, че при дълбоко дишане въглеродният диоксид (CO2) се отстранява активно от тялото, което провокира съдов спазъм и развитие на кислороден глад.

През 50-те години на ХХ век д-р Бутейко експериментално доказва, че в случаите на пристъп на бронхиална астма, е необходимо да принудите пациента да диша повърхностно, не дълбоко. Това веднага подобрява състоянието и здравето му. Когато дълбокото дишане се върне, болезнените прояви на болестта се завръщат отново.

Всичко това е гениално е просто. Но въпреки привидната си простота, това беше сериозно откритие в науката. Дори в дихателната практика на йогите, която лекува широк спектър от заболявания, не се практикува постепенно намаляване на силата на дишане. Според самия д-р Константин  Бутейко дихателните упражнения са метод за елиминиране на дълбокото дишане чрез волята и за избягване на хипервентилацията на белите дробове.

Специфика на дихателните упражнения по д-р Бутейко

Важно е да се разбере, че на първо време упражненията могат да дадат редица нежелани симптоми: учестено дишане, недостиг на въздух, болка, загуба на апетит, страх и постоянно нежелание за изпълнение на упражненията. С течение на времето всички тези неприятни признаци ще изчезнат, основното е да не прекъсвате заниманията.

Техника на плиткото дишане

Голямото предимство на този метод е реалната възможност да изпълнявате упражненията в удобно за вас време и място. В допълнение, посочените дихателни упражнения не предполагат възрастови ограничения. Могат да се практикуват както от деца, така и от възрастни хора. Освен бронхиалната астма и хипертонията, ефективно могат да бъдат лекувани чрез тези дихателни упражнения следните болести: пневмосклероза, емфизем, астматичен бронхит, пневмония, ангина пекторис, патологии на мозъчното кръвообращение, алергични заболявания.

Принципи на изпълнение на дихателните упражнения

Основният принцип на гимнастиката според д-р Бутейко: за 2-3 секунди трябва да поемете повърхностен дъх, а през следващите 3-4 секунди трябва да издишате. Интервалът между вдишванията трябва постепенно да се увеличава, тъй като по това време тялото си почива.

Важно условие: погледнете нагоре и не се фокусирайте върху възможното временно усещане за липса на въздух.

Д-р Бутейко е съставил комплекс от дихателни упражнения от 2 вида: 1-ят е основна профилактика на хипервентилацията. И 2-ят – когато тези упражнения се комбинират със специална физическа активност, което позволява значително да се ускори процесът на увеличаване на въглеродния диоксид (CO2) ) в организма.

Какво трябва да знаете! За хора, страдащи от тежки форми на бронхиална астма, упражнения тип 2 са силно непрепоръчителни.

По-горе беше отбелязано, че не е забранено да се правят упражнения на всяко място и по всяко време, но е за предпочитане да се отделя постоянно време за упражнения през целия ден. Подходящ сценарий на занятията според начина ви на живот: 00.00 часа; 04.00 часа; 08.00 часа; 12.00 часа; 16.00 и 20.00 часа. Основната задача е да се постигне пауза между вдишванията от 50-60 секунди.

Ето и самите упражнения на д-р Бутейко

№ 1 – трябва да задържите дъха си до усещане за липса на въздух, да останете в това положение възможно най-дълго, като правите само кратки вдишвания, ако чувствате, че е много необходимо.

№ 2 – трябва да задържите дъха си, докато вървите (движите се из стаята), докато почувствате недостиг на въздух. След това си поемете дъх и направете упражнението отново.

№ 3 – трябва да дишате плитко и повърхностно в продължение на 3 минути, с времето този период може да бъде увеличен до 10 минути.

Обобщено

Простите и ефективни дихателни упражнения според д-р Бутейко ще направят възможно да се сведе до минимум лекарствената намеса, да се намали динамиката на рецидивите на определено заболяване и да се предотврати вероятността от прогресиране на всички видове усложнения.

В допълнение към това пациентът се научава самостоятелно да контролира пристъпите, дължащи се на астма. И което е изключително важно –  престава да се страхува от тях, което несъмнено променя качеството на живот към по-добро.

Д-р Константин Бутейко

Източник: econet

 

 

 

 

 

 

 

Д-р Константин Бутейко

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *