Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При упорита кашлица: Какви мерки да вземем?

Ето какви съвети дават пулмолозите за справяне с упорита кашлица

упорита кашлица
По време на този особено силен сезон на респираторни вируси, упоритата кашлица може да бъде един от най-неприятни симптоми.Въпреки че продължителната кашлица може да бъде по-скоро неудобство, отколкото тревожен риск за здравето, може да искате да се консултирате с Вашия лекар, ако продължи повече от няколко седмици.

Обикновено острата кашлица продължава три седмици или по-малко в резултат на вирусна инфекция на горните дихателни пътища.

„Ако кашлицата продължава повече от три седмици и/или е придружена от други тежки симптоми като болка в гърдите, задух или изкашляне на кръв, е време да посетите лекар, за да идентифицирате всички основни причини и да се вземат мерки. ”, казва д-р Радж Дасгупта, главен медицински съветник за Sleep Advisor, пулмолог и специалист по вътрешни болести.

д-р Радж Дасгупта, главен медицински съветник за Sleep Advisor, пулмолог и специалист по вътрешни болести
д-р Радж Дасгупта, главен медицински съветник за Sleep Advisor, пулмолог и специалист по вътрешни болести

Какви са най-честите причини за развиването на упорита кашлица?

Много фактори могат да допринесат за продължителна кашлица. Астма, постназална секреция, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), респираторни инфекции и дори алергии могат да причинят упорита кашлица, която продължава дълго време.

Пушенето, замърсяването на въздуха и лекарствата като АСЕ-инхибитори също могат да доведат до упорита кашлица.

Въпреки че кашлицата може в крайна сметка да изчезне, трябва да получите диагноза за основната причина, преди кашлицата да продължи твърде дълго, според д-р Шон П. Дъфи, пулмолог и доцент по хирургия в Медицинското училище на Луис Кац в университета Темпъл.

Той добави, че ако упоритата кашлица не се лекува, тя може да се влоши или да предизвика тежки пристъпи, които могат да доведат до припадък или повръщане.

„Трябва да се положат всички усилия за установяване на диагноза за основната причина за кашлицата“, каза Дъфи. „Лекуването на основната причина за кашлица винаги е за предпочитане пред простото лечение на симптома.“, добавя още пулмологът.

Тук може да разгледате лесна и ефективна рецепта, която всеки може да приготви у дома, срещу кашлица и бронхит: https://lekuva.net/56318/tova-e-naj-efikasnata-retsepta-za-lechenie-na-kashlitsa-i-bronhit.html

д-р Шон П. Дъфи, пулмолог и доцент по хирургия в Медицинското училище на Луис Кац в университета Темпъл
д-р Шон П. Дъфи, пулмолог и доцент по хирургия в Медицинското училище на Луис Кац в университета Темпъл

Какви мерки трябва вземем, ако страдаме от упорита кашлица?

Ако имате само кашлица без други симптоми, можете да пробвате сиропи за кашлица без рецепта, които съдържат декстрометорфан, подтискащ кашлицата.

„Възможностите без рецепта включват подтискащи кашлицата, отхрачващи средства и антихистамини, докато лекарства с рецепта може да са необходими за състояния като астма или бактериални инфекции, които изискват антибиотици“, казва д-р Дасгупта.

За лечение с домашни средства е най-важно да се хидратирате добре с вода и билков чай, да използвате овлажнител за въздуха и да приемате таблетки за смучене за облекчаване на дразненето в гърлото.

Той също така съветва да се пие топла вода, смесена с мед, да се прави гаргара със солена вода и да се спи достатъчно. Дори избягването на дразнители като дим или силни миризми може да помогне за облекчаване на кашлицата.

Ако имате кашлица, продължаваща повече от осем седмици, това е хронична кашлица, която може да е показателна за определени белодробни заболявания. Задължително е да посетите лекар, за да разберете основната причина за упоритата кашлица.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/
Генератор за сребърна вода Dr.Silver M
Генератор за сребърна вода Dr.Silver M

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *