Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 важни ползи от приема на витамин B12

Дефицитът на витамин B12 може да доведе до редица неразположения и здравословни проблеми

яйца източник на витамин B12
Яйцата са много добър източник на лесноусвояем витамин B12

Това важно хранително вещество не само позволява образуването на червени кръвни клетки, които отговарят за доставянето на кислород до тъканите, но също така и помага за производството на ДНК и подобрява клетъчния метаболизъм. Тялото не произвежда B12 естествено, но той се набавя от животински продукти като месо, риба, , яйца, сирене и млечни продукти. Обикновено вегетарианците и хората над 60-годишна възраст са по-склонни да имат дефицит на този конкретен витамин.

За хората, страдащи от дефицит на B12 е препоръчително да си го набавят чрез добавки или храни, които са богати на важния витамин.

 

За какво е полезен витамин B12?

 

1. Повишава енергията

Приемът на B12 няма доказани ползи за хора, които нямат дефицит на витамина. Въпреки това, ако страдате от умора поради анемия, приемането на добавка B-12 трябва да помогне. Всъщност чувството за умора е най-често срещаният признак за дефицит на B12.

„B12 е чудесна добавка, ако имате нужда от енергиен тласък“, казва Мишел Саари, регистриран диетолог, работещ с EHealth Project. „Витаминът помага за превръщането на храната, която ядем, в глюкоза, която е предпочитаният енергиен източник на тялото. Дефицитът на B-12 може да доведе до умора и слабост, тъй като тялото не преобразува ефективно храната в енергията, от която се нуждае”, добавя още диетоложката.

 

2. Помага за стабилизиране на емоциите и настроението

Ако се борите с депресия или тревожност, може да си струва да помолите лекаря си да Ви изпрати на изследване за дефицит на B12.

Витамин B-12 и други витамини от група B играят роля в производството на вещества в мозъка, които влияят на настроението и други мозъчни функции „Ниските нива на B-12 и други витамини от група B, като витамин B-6 и фолиева киселина често са свързани с депресия.

Саари обяснява, че това е така, защото B-12 играе важна роля в производството и регулирането на серотонинът, невротрансмитер, отговорен за баланса на настроението.

„Серотонинът влияе на нашето настроение, емоции и сън. Оптималните нива на B12 могат да бъдат полезни при лечение и предотвратяване на разстройства като депресия и тревожност.“

Мишел Саари, регистриран диетолог, работещ с EHealth Project
Мишел Саари, регистриран диетолог, работещ с EHealth Project

 

3. Помага за забавяне на когнитивния спад

„Има доказателства, които предполагат, че B12 може да помогне за намаляване на мозъчната атрофия и когнитивния спад, особено при по-възрастни хора“, казва Саари. „Това е важно за всеки, който иска да предотврати загубата на памет и да поддържа когнитивната функция с напредването на възрастта.“

Диетоложката отбелязва, че B12 също е „жизнено важен за поддържането и възстановяването на нервните клетки, което е от полза за нашите мозъци. Той помага при формирането на защитната обвивка на нервите, известна като миелинова обвивка“, обяснява тя. „Без B-12 тази обвивка може да се влоши, което води до увреждане на нервите. Здравите нервни клетки са от решаващо значение за ефективната мозъчна функция и B-12 играе ключова роля в осигуряването на правилното функциониране и комуникация на тези клетки.“

 

4. Може да помогне в предпазването от остеопороза

Според проучване от 2015 г., публикувано в списание Nutrients, нивата на витамин B-12 са свързани с костната минерална плътност при жените. „Жените с маргинален или дефицитен B12 имат значително по-висок риск от остеопороза“, пишат авторите на изследването.

„Костите с намалена минерална плътност могат да станат деликатни и крехки с течение на времето, което води до повишен риск от остеопороза“, обяснява тя. „Поддържането на адекватни нива на B12 е важно за здравето и здравината на костите.“

 

Заключение:

 

Дефицитът на B12 може да доведе до множество проблеми със здравето. Най-често от това състояние са засегнати хората над 60 годишна възраст и вегетарианците, тъй като това хранително вещество се набавя най-вече чрез животински продукти.

Ако смятате, че страдате от дефицит на B12, се свържете със специалист и си направете изследвания. Набавянето на нужните количества от този витамин може значително да подобри качеството на живот и да ограничи риска от някои заболявания.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Dr. Nature Витамин В12 – за силен имунитет, срещу изтръпване на мускулите, залитане, изтощение
Dr. Nature Витамин В12 – за силен имунитет, срещу изтръпване на мускулите, залитане, изтощение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *