Добра идея ли е да бягате в студеното време?

Опасно ли е бягането навън в студа, какви рискове носи и кой трябва да внимава най-много?

Много бегачи предпочитат да тичат навън, отколкото на бягащата пътека, но бягането на открито в студа носи своите рискове.

„Няма ясна граница за това при какви температури е опасно да се тича на открито“, каза Адам Тенфорд, доктор, асистент по физикална медицина и рехабилитация в Харвардското медицинско училище.

Екстремните спортисти, разбира се, ще настояват да бягат при ниски температури. Сибирският маратон по-рано този месец се проведе при минус минус 52 градуса C. Средностатистическият човек обаче трябва да се замисли, преди да завърже обувките си и да излезе навън в студа.

Адам Тенфорд, доктор, асистент по физикална медицина и рехабилитация в Харвардското медицинско училище
Адам Тенфорд, доктор, асистент по физикална медицина и рехабилитация в Харвардското медицинско училище

 

Какви са рисковете от бягането в студено време?

 

„При температури под нулата има много по-голям риск от хлъзване на лед, което може да доведе падане или да наруши нормалната механика на движение, допринасяйки за наранявания и сериозни травми “, казва Тенфорд.

Друг риск от излагането на много ниски температури е измръзването, особено за хора, които оставят непокрити участъци от кожата си.

Шон Сверинген, специалист по спортна и тренировъчна кардиология в Медицинския център на университета Ръш, казва, че не би препоръчал да бягаме навън, ако има вятър и температурите са под нулата.

Правилното облекло e ключово. Носете вътрешни слоеве от синтетичен, попиващ потта плат, които прилепва плътно и устойчиво на вятър и водоустойчиво горно облекло, шапка и ръкавици.

Хората със синдром на Рейно, състояние, което води до по-слаб приток на кръв към пръстите, са изложени на по-висок риск от измръзване и трябва да избягват да бягат при много студено време.

Дишането на студен въздух също може да раздразни белите дробове, което може да доведе до усещане за „парене“. „По-студеното време може да повлияе на дихателните пътища и да доведе до намален въздушен поток и повишена назална конгестия. Това може да е проблем особено за тези с  белодробни заболявания като астма“, предупреждава д-р Тенфорд.

Хората с астма не трябва да тичат на открито в студено време, но тези, които решат да спортуват навън в студа, трябва да носят много топли дрехи и да използват шал, за да затоплят въздуха, които поглъщат.

Хората с анамнеза за коронарна артериална болест, високо кръвно налягане, инсулт или инфаркт трябва да тичат на закрито в студеното време, според Сверинген. Когато е студено, периферните кръвоносни съдове също се свиват, за да поддържат температурата на вътрешните органи. „Това може да доведе до повишаване на кръвното налягане по време на бягане”, предупреждава още докторът.

Шон Сверинген, специалист по спортна и тренировъчна кардиология в Медицинския център на университета Ръш
Шон Сверинген, специалист по спортна и тренировъчна кардиология в Медицинския център на университета Ръш

 

Ако не сте опитни в спортуването в студено време, по-добре го правете на закрито

 

Опитните бегачи, които искат да тренират в студа, могат да намалят рисковете, като първо се затоплят добре вкъщи, обличат се на няколко ката и избягват заледените участъци.

„В студеното време дишането е по-трудно и на сърцето му е по-трудно да върши работата си нормално, така че е по-добре да отидете на бягаща пътека във фитнеса“, съветва д-р Сверинген.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *