Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 ползи от консумацията на туршия, за които не предполагате

Освен че е изключително вкусна, туршията носи и големи ползи за здравето. Тук Ви запознаем тях

ползи от консумацията на туршия

Правенето на туршия е традиционен метод за консервиране на храна, който съществува от векове. Въпреки че този похват първоначално е бил използван като начин за предпазване на храната от разваляне, туршията сега е популярна заради уникалния си вкус и множеството ползи за здравето.

Когато зеленчуците се мариноват, те се накисват в сол и вода, което добавя вкус и запазва хранителните им вещества. Туршията е не само вкусна, но и е чудесен начин да включите повече витамини и минерали в диетата си. В тази статия ще разгледаме доказаните здравословни ползи от консумацията на туршия.

 

Какви ползи за здравето носи традиционната туршия?

 

1. Полезна е за стомашно-чревното здраве

Туршията е богат източник на пробиотици. Това са живи бактерии, които поддържат стомаха и червата здрави. Те подпомагат храносмилането и улесняват усвояването на хранителните вещества. Туршията също така увеличава производството на храносмилателни ензими.

Пробиотиците помагат за балансиране на чревния микробиом чрез въвеждане на полезни бактерии, които се борят срещу вредните такива. Саламурата осигурява идеална среда за процъфтяване и размножаване на пробиотиците, което прави туршията отличен източник на тези полезни за червата микроби.

При правенето на туршия също така се запазват и диетичните фибри на зеленчуците, които са изключително полезни за изхождането и прочистването на червата. Консумацията на достатъчно фибри е ключова за превенцията и лечението на запек.

 

2. Подобрява функцията на имунната система

Известно е, че една от големите ползи от консумацията на туршия е, че подобрява функцията на имунната система поради пробиотиците, които съдържа. Здравето на червата е много важно в поддържането на силна имунна система.

Туршията също така съдържа и добре познатия на вички витамин C в големи количества. Витамин С е жизненоважно хранително вещество, което помага на телата ни да се борят с болести и инфекции. За щастие ферментиралите зеленчуци са чудесен източник този витамин.

Тази вкусна храна осигурява и богат набор от антиоксиданти. Това са съединения, които помагат за защитата на тялото от увреждане, причинено от вредни молекули, известни като свободни радикали. Известно е, че консумацията на големи количества антиоксиданти предпазва от сериозни болести като рак, Алцхаймер и сърдечни заболявания.

 

3. Бори възпалителните процеси в тялото

Маринованите плодове и зеленчуци имат високи нива на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите са от решаващо значение в борбата с възпалението, което от своя страна помага за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

В допълнение, процесът на ферментация, произвежда биоактивни пептиди, които потискат възпалителните процеси в тялото. Възпалението е основният фактор, допринасящ за ревматоидния артрит, а намаляването на възпалението в ставите може да намали болката в тях.

 

Яжте повече туршия през зимния сезон

 

Туршията не само е изключително вкусна, но и ползите за здравето, които носи, я правят истинско съкровище в света на здравословното хранене. Пробиотиците, които осигурява, стимулират имунната система и поддържат хармония в чревния микробиом. Този зимен деликатес също така осигурява големи запаси от витамин C и антиоксиданти, предпазвайки ни от болести и подпомагайки организма в борбата с възпалителни процеси.

Ферментиралите храни, особено туршията, също така са чудесен избор за хора, страдащи от запек. Те снабдяват стомашно-чревния тракт с големи количества фибри, които улесняват изхвърлянето на отпадъците от червата.

Източници: https://fruitonix.com; https://www.thegoodboutique.com; https://www.freepik.com/

Бодилакс
Бодилакс – 100% натурален продукт при запек и излишни килограми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *