Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Самоизлекуване от рак: Чудо или методика? Лекари разказват за удивителни изцеления на свои пациенти

Няколко пациенти бяха неочаквано излекувани от рак, което много изненада лекарите. Репортер на BBC Future се чуди дали тези редки случаи могат да доведат до ново лечение при борбата с рака.

Медицинската история на една пациентка озадачава всички, които имат нещо общо с нея.

74-годишна жена беше обезпокоена от обрив, който не изчезваше. Докато стигне до болницата, долната половина на десния й крак беше покрита с восъчни подутини и ярък червено-лилав обрив. Тестовете потвърдиха най-лошите подозрения: жената беше диагностицирана с карцином, форма на рак на кожата.

Прогнозите изглеждаха мрачни. Като се има предвид разпространението на тумора, лъчетерапията би била неефективна и лекарите не могат да премахнат огнищата на възпаление от кожата. Най-вероятно най-доброто решение би било ампутацията на крака, казва лекуващият лекар на пациентката Алън Ървайн от болницата Сейнт Джеймс в Дъблин. Но напредналата възраст на жената едва ли ще ѝ позволи да се адаптира нормално към протезата. След дълга и откровена дискусия между лекарите е решено да се изчака, докато се избере най-добрият вариант. „Чудихме се дълго време какво да правим“, обяснява Ървайн.

И тогава започнало чудото

Въпреки че пациентката не бе лекувана по никакъв начин, туморите се свиваха и намаляваха буквално пред очите ни.

„Наблюдавахме я няколко месеца и туморите просто изчезнаха“, казва лекарят. След 20 седмици ракът напълно изчезва.

„Нямаше съмнение относно нейната диагноза – пояснява той. Но нито резултатите от биопсията, нито ултразвукът показаха следи от карцином.“

По някакъв начин жената беше излекувана от може би най-ужасната болест на наши дни. „Всички бяхме възхитени, но донякъде озадачени – резервирано коментира ситуацията Алън Ървайн. Оказва се, че организмът може сам да се отърве от рака. Дори това да се случва изключително рядко.“

Въпросът е: как точно се случи това? Пациентката на Ървайн беше сигурна, че божествената намеса ѝ е помогнала: тя целунала религиозна светиня точно преди да започне лечебният процес. Учените обаче се интересуват от биологичния фон на случилото се, от така наречената спонтанна регресия. Като го изследват, те се надяват да намерят улики, които биха могли да помогнат за провокиране на самолечение. „Ако е възможно тялото да се обучи да прави такива неща, такава техника ще се използва широко“, казва Ървайн.

Ако се ​​научим да стимулираме имунната си система това може да помогне за лечението на рак

На теория нашата имунна система трябва да идентифицира и унищожи мутиралите клетки, предотвратявайки развитието на рак.Въпреки това, понякога тези клетки успяват да останат незабелязани и започват да се размножават, което води до растеж на тумора. Докато ракът привлече вниманието на лекарите, пациентът едва ли ще може да се възстанови сам: според статистиката само един от сто хиляди пациенти с рак се отървава от болестта без помощта на лекарства.

Внезапното изчезване на рака

Сред тези редки случаи има някои абсолютно невероятни.Така наскоро беше публикувана историята на пациентка в британска болница, която дълго време страдала от безплодие.След известно време лекарите открили тумор между ректума и матката ѝ. Но когато жената била готова да се подложи на операция, тя най-накрая успяла да забременее.Всичко минава добре, ражда се здраво бебе.Изследването показа, че по време на бременността ракът мистериозно е изчезнал.Девет години по-късно няма признаци на рецидив при тази жена.

Също толкова впечатляващи истории за възстановяване са докладвани при пациенти с голямо разнообразие от ракови заболявания, включително за особено агресивни форми като остра миелоидна левкемия, която включва необичайна пролиферация на бели кръвни клетки.

„Ако пациентът не бъде лекуван, той обикновено умира в рамките на седмици, понякога за дни“, казва Армин Рашиди от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Въпреки това той успява да открие 46 случая, при които острата миелоидна левкемия се оттегля сама. Вярно, само при осем от тях беше възможно да се избегне последващ рецидив. „Ако попитате случайни онколози дали нещо подобно може да се случи, 99% ще кажат „не“, не може да се случи“, казва Рашиди, който публикува проучване по темата с колегата си Стивън Фишър.

Мъчителното чакане

В същото време случаи на радикално излекуване на детска форма на рак, наречена невробластом, се срещат изненадващо често. Това дава възможност на учените да правят хипотези за причините за спонтанната ремисия.

Този вид рак се характеризира с тумори в нервната система и ендокринните жлези. Ако след това се разпространят (метастазират), могат да се появят възли по кожата и тумори в черния дроб. Тумор в корема затруднява дишането на детето.

Невробластомът е изключително неприятно заболяване, но понякога изчезва толкова бързо, колкото се е появило, дори и без лекарска намеса. Освен това, ако пациентът е на възраст под една година, регресията е толкова често срещана, че лекарите обикновено не започват химиотерапия веднага, надявайки се, че туморът ще изчезне от само себе си.

„Спомням си три случая, при които се виждаха значителни метастази по кожата, черният дроб беше уголемен. Но ние просто наблюдавахме пациентите, а те се справяха сами“, казва Гарет Броудър от Детската болница във Филаделфия.

Но решението да седнете и само да наблюдавате може да бъде трудно: докато възможността да се избягва болезненото лечение е облекчение за някои родители, бездействието и безпомощността са трудни за други. Броудър се стреми да разбере причината за изчезването на рака, за да избегне подобно страдание.

„Искаме да разработим специфично лекарство, което може да задейства механизма на регресия. Така че да не се налага да чакаме благодатта на природата или „божествената намеса“, обяснява той.

Ключ към разбирането

Досега Garrett Brodeur е открил няколко интересни следи. За разлика от други нервни клетки, туморните клетки в невробластома изглежда са се научили да оцеляват в отсъствието на така наречения „нервен растежен фактор“ (NGF). Това е протеин, секретиран от тялото, който стимулира развитието и активността на невроните. Спонтанната ремисия може да бъде причинена от естествени промени в туморните клетки на невробластома. Възможно е в този процес да участват клетъчни рецептори, към които се свързва NGF. Каквато и да е промяната, това може да означава, че клетките вече не могат да оцелеят без основно хранително вещество.

В този случай лекарство, което действа директно върху рецепторите, може да помогне на други пациенти да се възстановят. Броудър казва, че две фармацевтични компании вече са идентифицирали няколко възможни варианта и се надява клиничните изпитвания да започнат скоро. „Това ще убива селективно туморни клетки, чувствителни към този метаболитен път, и пациентите ще могат да се справят без химиотерапия, лъчетерапия или операция“, смята той. „Те няма да повръщат, косата им няма да окапва и кръвните им изследвания няма да стават по-лоши.”

Ответен „огън“ на имунната система

За съжаление, неочакваните изцеления за други форми на рак са по-малко проучени, може би защото са толкова редки. Има обаче някои насоки. Появата им беше улеснена, наред с други неща, от новаторската дейност на малко известен американски лекар преди повече от сто години.

В края на 19 век Уилям Брадли Коли се опитал да спаси пациент, който имал голям тумор на шията.

Пет операции обаче не го излекуват от рака. След това мъжът получил неприятна кожна инфекция, придружена от висока температура. Докато се възстановява от инфекцията, туморният оток изчезнал. Coley решава да изпробва този принцип върху малка група други пациенти и открива, че неоперабилните тумори могат да се премахнат, ако пациентът погълне микробни токсини или бъде умишлено заразен с бактерии!

Може ли инфекцията като цяло да стимулира спонтанна ремисия?

Анализът на последните данни ясно подкрепя по-нататъшното проучване на този въпрос.

Така едно проучване на Рашиди и Фишър показа, че 90% от пациентите, излекувани от левкемия, са имали друго заболяване – като пневмония – малко преди ракът да изчезне. Други проучвания отбелязват, че туморите се оттеглят, след като пациентите се разболяват от дифтерия, гонорея, хепатит, грип, малария, морбили, едра шарка и сифилис.

Наистина, това, което не те убива, те прави по-силен. Не самите микроби причиняват лечението. Смята се, че инфекцията предизвиква мощен имунен отговор, който е неблагоприятен за съществуването на тумора. Например високата температура може да направи туморните клетки по-уязвими и да ги накара да се самоубият. Или може би може да се окаже, че когато тялото ни се бори с бактерии или вируси, кръвта ни съдържа много възпалителни молекули, които активират клетките на макрофагите и тези имунни клетки стават войни, унищожаващи и поглъщащи микроби и потенциално – и рака.

„Мисля, че инфекцията кара имунните клетки на тялото да спрат да насърчават развитието на туморните клетки и да започнат да ги унищожават“, казва Хенрик Шмид от университетската болница в Орхус в Дания. Това от своя страна може също да стимулира други части на имунната система – като дендритни клетки и Т-клетки, да разпознават туморните клетки и да ги атакуват отново, ако ракът се върне. Според Шмид, за разбирането на процеса на спонтанна ремисия е необходимо разработването на нови имунотерапевтични техники, които използват естествената защитна система на тялото за борба с рака.

И така, едно лечение включва инжектиране на възпалителни „цитокини“ за предизвикване на имунната система. Страничните ефекти като треска и други грипоподобни симптоми обикновено се управляват с лекарства като парацетамол за осигуряване на облекчение на пациента.

Стандартната ваксинация срещу туберкулоза изглежда намалява вероятността от повторна поява на меланома след химиотерапия

Въпреки това, като се има предвид, че самата треска може да причини ремисия, Schmidt предполога, че парацетамолът може да намали ефективността на техниката. Всъщност той установява, че два пъти повече пациенти – 25% срещу 10% – са успели да преживеят двугодишния период, ако температурата им не е била понижена.

Въз основа на тези данни може да има и други прости, но ефективни начини за борба с рака.

Така един пациент е получил спонтанна ремисия след ваксинация срещу тетанус и дифтерия – може би поради факта, че ваксинациите активират и имунната система. Въз основа на това Рашиди посочва, че стандартните бустер ваксинации – като BCG ваксината, изглежда намаляват вероятността от рецидив на меланома след химиотерапия.

Да преформатираш имунната система

Други изследователи смятат, че е необходимо да се използват по-радикални методи на въздействие.

По този начин привържениците на един от подходите твърдят, че е необходимо умишлено да се заразяват пациенти болни от рак с тропическа болест. Този метод, разработен от американски стартъп, наречен PrimeVax, включва битка на два фронта едновременно.

Дендритни клетки от кръв на пациента, които помагат за координиране на имунния отговор при заплаха, се излагат на въздействието на неговите туморни клетки в лаборатория.

По този начин те са програмирани да разпознават раковите клетки. В същото време пациентът е заразен с треската денга, която обикновено се пренася от насекоми, след което му се инжектират „обучените“ дендритни клетки.

На пациентите с рак се предлага да бъдат заразени с тропически болести, за да активират имунната си система

Под наблюдението на лекарите температурата на пациента се повишава до 40,5 градуса, като в същото време в кръвта му се освобождават много възпалителни молекули. В резултат на това имунната система на тялото започва да работи в авариен режим.

Неоткритият от имунитета преди това тумор става мишена за атака от имунните клетки, контролирани от програмираните дендритни клетки.

„Треската на денга нахлува и преформатира имунната система, така че тя да започне да унищожава туморните клетки“, казва Брус Лидей от PrimeVax. Заразяването на отслабени пациенти с денга може да изглежда като рисковано действие, но средният възрастен е по-малко вероятно да умре от денга, отколкото от обикновена настинка, така че това е възможно най-безопасната инфекция. След като треската спадне, програмираните имунни клетки ще продължат да бъдат бдителни срещу туморните клетки, ако се появят отново. „Ракът е движеща се цел. Повечето техники го атакуват само от едната страна, но ние се опитваме да го поставим в губеща позиция веднъж завинаги“, казва Лидей.

Трудно е да се съмняваме в мотивацията, движеща разработчиците на този метод на лечение. „Нашата мисия е да пресъздадем спонтанна ремисия по възможно най-стандартизирания начин“, обяснява колегата на Лидей Тони Чен. Служителите на PrimeVax обаче подчертават, че идеята им все още е в ранен етап на развитие. И докато не започнат клиничните изпитания, те не знаят как ще се развият нещата. Изследователите се надяват, че пациентите с напреднал меланом ще бъдат първите, които ще изпробват тази техника. Очевидно е, че трябва да продължим с повишено внимание. Както посочва Ървайн, „спонтанната ремисия е само малка следа в огромен, сложен пъзел.“ Но ако учените все пак успеят да спечелят (което засега не е факт), тогава последствията от тяхната работа ще бъдат колосални.

Бързото и сравнително безболезнено излекуване на рака сега се смята за чудо. Как ми се иска да стане норма!

Автор: Дейвид Робсън, BBC Future

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *