Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо боледуваме от грип повече, отколкото по време на пандемията и как да прекъснем вирусния маратон?

Сега само ни се струва, че болните от грип са много. По-сериозен инфекциозен скок се очаква през следващите седмици

Заболеваемостта от грип надхвърля 120 на 10 000 души за цяла България (данните са от последната седмица на 2023-а година). Коронавирусът също не разочарова и е един от трите най-често срещани патогена, причиняващи остри респираторни инфекции през този сезон. Именно поради тази причина сегашната ситуация се нарича тридемия – атакуват ни три основни вида вируси. А самата „вирусна въртележка“ продължава да се върти почти непрекъснато. Човек се заразява, разболява се, оздравява и след седмица отново е болен. Колко дълго ще продължи това? Защо започваме да получаваме инфекции на дихателните пътища толкова често и как да спрем изтощителния маратон?

Д-р Владимир Болибок

„От една страна, пандемията от ковид продължава“, припомня алергологът-имунолог д-р Владимир Болибок. „В същото време ситуацията с коронавируса не се вписва съвсем в рамката, с която сме свикнали. Традиционно има доминиращ щам. Той предизвика вълна, която продължава около два месеца. Хората се разболяват и повечето се сдобиват с естествен имунитет срещу съответния вариант на коронавируса. И до шест месеца, плюс-минус, положението се успокоява, докато не започне следващата вълна.

Сега по същество няма нито един доминиращ щам на коронавирусната инфекция, подчертава д-р Болибок. Паралелно сме атакувани от няколко варианта на „Омикрон“ (пирола, ерис, JN1 и други). Това предполага, че самият ковид се доближава до сезонните остри респираторни вирусни инфекции, от които са известни няколкостотин вида.

Освен това, грипът и другите остри респираторни вирусни инфекции образуват допълнителен заразен слой, заради който хората боледуват по-често и по-тежко

„В първите дни на новата година имаше лек спад на заболеваемостта, заради ваканцията. Но сега сме изправени пред нов, и то доста сериозен скок на инфекциите“, предупреждава лекарят. – Учениците се върнаха в клас, а децата в детските градини. Именно те са най-активните преносители на респираторни инфекции, защото общуват тясно помежду си – играят, боричкат се, учат, разговарят.

Децата ще пренесат в семействата си различни патогени на остри респираторни вирусни инфекции, грип и ковид. Настиналите възрастни ще продължат да ходят на работа и да заразяват колегите си.

Три причини за „въртележката“ от грип и други вирусни заболявания

Защо през този сезон се разболяваме толкова често, почти непрекъснато? Имунологът Владимир Болибок назовава три основни причини. Първата е „вирусен коктейл“ с голям брой „съставки“.

„Към десетките традиционни патогени на ОРВИ и няколко щама на грип са добавени около 7-8 генетични варианта на коронавирус, които циркулират едновременно“, обяснява експертът.

Втората причина е, че самият коронавирус атакува клетките на имунната система. Следователно всеки ковид, дори и много лек, до известна степен ще се „залепи“ и ще унищожи имунните клетки, отслабвайки имунната система.

И накрая, като точка три, трябва да се има предвид, че придобитият имунитет към коронавируса е много нестабилен и продължава не повече от 5-6 месеца. Ако се срещнете с някой нов вариант на вируса, може да се разболеете отново в рамките на 3-4 седмици, казва имунологът Болибок.

КОНКРЕТНО: Какви патогени ни атакуват сега?

На 1-во място е грипът. Делът му в броя на инфекциите е 15,4%. В същото време преобладава грипът A(H3N2), известен като „Хонконг“. Трудно се понася и е един от силно смъртоносните щамове, отбелязва д-р Болибок.

На 2-ро място – ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции) с негрипна етиология (парагрипни, аденовирусни, респираторно-синцитиални, бокавирусни, метапневмовирусни и риновирусни инфекции) – 11,1%.

На 3-то място е COVID-19. Делът му сред изследваните в базови лаборатории биоматериали е 7,8%.

Как да спрем инфекциозния маратон

Д-р Болибок дава следните съвети за укрепване на имунната система:

– Прекарвайте повече време на чист въздух. Но не при силен студ! Хипотермията отслабва имунната система и увеличава риска както от остри инфекции, така и от обостряне на хроничните заболявания.

– Обърнете внимание на разумната физическа активност, тоест раздвижвайте се без пренапрежение. Разумният фитнес повишава общия тонус и подобрява работата на имунната система. Тук е добре да се обърне внимание на следното – спортувайте навън. Дали ще ходите или ще тичате, е все едно.

– Обмислете възможността за закаляване, ако вашето здраве го позволява (отново без фанатизъм, като вземете предвид хроничните заболявания и препоръките на лекарите).

– Яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Те са полезни за червата, а микрофлората им от своя страна влияе сериозно на имунната система.

– Ако все още не сте ваксинирани срещу грип, ваксинирайте се. Дори и сега не е късно това да се направи, тъй като пикът на заболеваемостта се очаква именно сега, в средата до края на януари, а високият риск от зараза ще остане през февруари и поне до средата на март.

LecoVita ЦитроВАКС плюс (сироп)
LecoVita ЦитроВАКС плюс (сироп)

 

Източник: bntnews.bg, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *