Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилото на петте секунди: супер метод, който ще помогне да се избегне инфекция с грип, ОРВИ и ковид

Научни доклади: Правилото за петте секунди ще ви държи далеч от сезонните болести и вирусните инфекции

правилото на петте секунди

Новото изследване, публикувано съвсем наскоро в Scientific Reports е отлично във всяко отношение. Първо, то напомня на правилото за петте секунди, същото любимо от детството – „щом не е било на земята пет секунди, значи нищо му няма“. Да, всички го знаем: паднал сандвич може да бъде изяден, ако е лежал на пода за по-малко от пет секунди. Други учени твърдяха, че това време е само три секунди. Имаше няколко проучвания, които измерваха колко бързо бактериите са се преместили от пода към сандвича и в някои случаи това време беше три секунди, а в други пет. Зависи и от щама на бактериите и вида на сандвича. В случая японците съветват: който не е дишал пет секунди, няма да хване вируса.

 

Второ, това е много успокояващо за онези, които подозрително се отвръщат от хората, които кихат и кашлят (и правилно!). И трето: наистина работи.

Не на последно място – правилото за петте секунди беше посрещнато с ентусиазъм, тъй като хората мразят маските и са ужасени от перспективата да ги носят отново

Но дали новият метод наистина ще помогне да се избегне носенето на маски? И колко универсален е той? Новата техника за предпазване от вирусни заболявания се нарича ​​правилото на петте секунди. Защо?

Какво направиха японските учени? Те пръскаха аерозоли през устата на манекен директно в лицето на друг манекен – и снимаха облака. Измерено е и времето за приближаване от първия манекен до втория. Оказа се, че пет секунди общуване са напълно достатъчни, за да се заразим с ковид (или с някакъв друг вирус). Всичко се случва в първите пет секунди. Затова трябва да сте си сложили маска предварително, ако не сте в състояние да направите друго. Това, което авторите на изследването предлагат в такива случаи, е просто да задържите дъха си, докато минавате покрай оживено говорещи хора. И като цяло, не се доближавайте до хора, които говорят, пеят или кашлят силно.

Освен това те направиха сравнение по няколко параметъра наведнъж: във вентилирана и напълно затворена стая. Когато аерозолът, в смисъл на заразен човек, върви бавно, бързо и дори бяга. Тоест те имитираха обичайната трескава дейност на жителите на голям град.

Основното нещо: рискът от заразяване с вируса чрез аерозол е най-висок 5 секунди след преминаването на заразен човек

Ако стаята е добре проветрена и скоростта на човека е висока, тогава рискът от инфекция е по-малък. Броят на частиците пада до минимум след 30 секунди.

Какво друго е интересно: колкото по-добра е вентилацията в помещението, толкова по-малък е рискът от инфекция (три пъти!)

При кашляне 90% от вирусните капчици се разпръскват на разстояние 90 см от устата на кашлящия. В този случай най-високата концентрация на капчици се намира в радиус от 60 сантиметра успоредно на устата на кашлящия и 30 сантиметра под устата.

Какви важни заключения правят изследователите:

• при контакт с потенциално заразени хора (ако минават), по-добре се преместете предварително от другата страна (където хората са по-малко) или там, където духа по-силен вятър;

• спазвайте дистанция от поне един метър;

• ако някой до вас кихне, задръжте дъха си за пет (или повече) секунди. Това ще помогне за значително намаляване на риска от вдишване на вирусните частици, които отделят.

„Резултатите от проучването са свързани с превенцията на инфекции като COVID-19, грип, маймунска шарка и други, предавани чрез кихане, кашляне и т.н., или както в случая е било – чрез аерозол“, отбелязват авторите на изследването.

Страхотни заключения, нали?

Точно такива, за които светът говори повече от три години от началото на ковид пандемията. Кихайте в лакътя, спазвайте дистанция, носете маски и респиратори (да, те ви спасяват от същите тези вирусни частици). А сега се учим и да задържаме дъха си, когато кихаме. Ако пандемията интуитивно не ви е научила на това още по-рано…

Правилата на японските учени са лесни за спазване на улицата или в голямо помещение, в което има поне някакво движение на въздуха. Но, например, в транспорта, където е пренаселено, правилото за петте секунди няма да помогне. И във всяка друга стая, в която има много хора, също. Правилата са добри и важни, но не са универсални. Както казват математиците, те имат поле за приложение. В други случаи – те няма да ви спасят от инфекция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *