Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тази година нобеловата награда за медицина е свързана с имунитета

Пак за първи път в своята история Нобеловият комитет раздели точно „медицинската“ награда на трима учени, но за две различни открития. И пак за първи път (сигурно има символика в това) награда­та на един от носителите беше връчена посмъртно. Само три дни не достигнаха на канадския учен Ралф Стейнман да доживее до своя триумф. Другите двама носители на престижната награда са Брус Бътлър от САЩ и Жул Хофман от Люксембург. Те изяснили, че септичният шок (заразяването на кръвта) е след­ствие от хиперстимулация на имунитета.

И тримата лауреати са достигнали до наградата не от вчера за днес – а с много десетилетия труд. Така на­пример Брус Бътлър още през 90-те години открил рецептор, който реагира на определени вещества от бактериите и вирусите – наричат се липополизахариди. В резултат на това човекът изживява септи­чен шок – заразяване на кръвта. Ученият изяснил, че този шок е следствие от хиперсгпимулация на имунитета.

Тогава Бътлър заедно с Жул Хофман изследвали гени­те, които отговарят за тези рецептори. И открили как да активират реакцията към инфекциите.

За Ралф Стейнман вече обяснихме, само ще допълним, че той още през 1973 г. от­крил прословутите дендрит- ни клетки. Те се произвеждат от костния мозък.

Ученият предположил, че те са като своеобразен ка­мертон, който настройва имунитета, но тогава тази негова идея била възприета доста скептично. По-късно той с колегите си доказал, че дендритните клетки действи­телно активират Т-клетките (лифмоцитите) – изпълняващи централна роля в имунната система.

НОБЕЛОВАТА АКАДЕМИЯ НЕНАПРАЗНО ОБЕДИНИ ДВЕТЕ ОТКРИТИЯ: ТЕ ОТЛИЧНО СЕ ДОПЪЛВАТ ЕДНО ДРУГО

За да стане по-ясно на нашите читатели колко ре­волюционни са всички тези открития, ще обясним, че ние, хората, имаме две от­бранителни линии против инфекциите. Първата е т.нар. естествен (вроден) имуни­тет. Клетките, които осъ­ществяват тази защита, присъстват в организма на човек още от раждането му. Тяхната задача е да реагират моментално на инфекцията, дошла отвън – било то вирус, бактерия, гъбички и т.н. Обаче тази защита е непълна – тя е обща, а не против конкретен вредител, затова този тип имунитет се нарича още и неспецифичен.

Бътлър и Хофман открили метод именно за неговото активизиране – да се засили мигновената защита против всичко наред.

Втората линия на имунна отбрана е придобитият иму­нитет, т.е. способността на организма да запомни вече веднъж срещнатия враг и в бъдеще да му се опълчи чрез специализирани антитела. Той не се отключва толкова бързо като първия, затова пък рабо­ти целенасочено до „пълната победа“.

А откритите от Стейнман дендритни клетки свързват двата типа имунитет- До­като първата отбранител на линия „се сражава“, тези клетки предават информация на втората защитна линия а именно – дали е нужно да се мобилизира, или ще могат да се справят и без нея.

КОГА ИМУННИТЕ КЛЕТКИ СЪЗДАВАТ БЕЛТЪЧИНА, КОЯТО УБИВА И ТУМОРНИТЕ КЛЕТКИ

Този „контрол“ над актив­ния имунитет може да помогне и за други, също толкова сери­озни заболявания.

През последните години все повече се говори за имуни­тета като защита не само от инфекции, но и от онкологични заболявания. Още в края на XVIII век лекарите забеляза­ли, че понякога туморите намаляват или дори напълно изчезват след прекарано ин­фекциозно заболяване. Не си мислете, че причината е в тайната сила на микробите. Не, става въпрос за съвсем друго. През 70-те години на XX век учените установили, че имунните клетки от първа защитна линия като реакция към инфекцията изработват белтъчина, която убива и туморните клетки – или поне понижава скоростта на тяхното делене. Сега вече се появи шанс да се контролира синтезът на тази белтъчи­на.

От далечни времена човечеството е преследвано и от друг един много сериозен проблем – автоимунните за­болявания. Активният имуни­тет приема здравите клетки за вредители и започва да ги атакува: в резултат на това човек заболява например от множествена склероза. И многото други автоимунни заболявания, няма да ги из­брояваме. Очевидно е, че след като учените разберат как да активизират имунитета, те ще се научат от време на време „да го изключват“.

Вече умеят да извличат имунни клетки от кръвта и да ги „обучават“ в епруветки кого да атакуват и кого – да оставят на мира. А след това ги връщат обратно.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *