Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В семейството ви расте манипулатор? 6 начина да се справите с капризното си дете

Забелязвали ли сте как понякога чуждите деца манипулират родителите си? Те стават груби, заядливи, изискват спешно да им купят нещо от магазина…

А забелязали ли сте как реагират родителите на такива деца? Много зависи от реакцията на възрастните, по-конкретно тя оформя характера на детето. Виновни ли са родителите, че децата им стават манипулатори? Малко вероятно е, тъй като всеки родител иска най-доброто за детето си и не се опитва да отгледа алчен и капризен човек.Ако детето им започне да манипулира, това означава, че то е недоволно от този свят. В този случай родителите трябва да вземат мерки, но правилните. Какво може да бъде възпитанието и какви мерки е най-добре да се предприемат?

Грешките на родителите с капризно дете

Някои родители заплашват, карат се или игнорират децата си, докато други се опитват да преговарят с тях и да ги вдъхновяват. Запомнете едно – всякакви забрани, обвинения и заплахи само разбиват характера на детето. Има няколко варианта на реагиране на крясъците на детето:

  1. Заплашвате и крещите в отговор.

Но не забравяйте, че крещенето винаги е индикатор за отчаяние. Ако родителите постоянно се карат, тогава такова поведение ще стане нормално за детето и то разбира, че само с викове може да достигне желанието му до възрастен.

  1. Използвате физическо насилие.

Някои родители са сигурни, че само чрез наказание може да се постигне послушание и че то е много полезно, тъй като е по-лесно да се контролира детето. Но трябва да разберете, че подобна тактика ще доведе до едно нещо – детето ще порасне като безинициативен, безотговорен и неспособен да мисли самостоятелно човек.

  1. Забранявате.

Забранявате на детето да скача в локви, които му служат като отличен обект на обучение, да боядисва стени, да рови в мръсотията и да прави други подобни неща. Тогава в този малък човек можете да убиете най-основното му качество – това е желанието за знания, което е двигател на развитието. После не трябва да се изненадвате защо тийнейджърите не се интересуват от нищо друго освен от телевизия, телефон и бира.

По-ефикасната реакция на родителите

Създайте му необходимите условия за познание. На първо място, родителите трябва да решат приоритетите си, да решат кое е по-важно – детето им да се развива пълноценно или килимът да остане чист? Ако една майка облича дъщеря си в ярки дрехи, които не са подходящи за времето, тогава тя го прави само заради себе си, за да докаже на другите, че е идеалната майка. Ако синът ви толкова обича да гази през локви, купете му гумени ботуши, а ако поиска да му се купи играчка, опитайте се да постигнете споразумение и обяснете защо не можете да го направите сега.

Поставете се на мястото на детето си. Възрастните разбират много неща въз основа на натрупания си през годините собствен опит. Но децата не винаги знаят какво е опасност, нараняване, какво са парите в крайна сметка. Ако вашето дете поиска играчка и вие откажете да я купите, то искрено не разбира защо. Затова капризите са естествена реакция и не трябва да се карате на детето, можете да поговорите с него спокойно.

Спазвайте мярка във всичко

Не ви насърчаваме да задоволявате всеки каприз на детето си.Разбира се, това няма да доведе до нищо добро.Въпреки че много уморени родители правят точно това, защото е по-лесно да дадат на детето си това, което иска, само и само то да спре да крещи.Ако обаче постоянно задоволявате капризите му, детето ще разбере, че манипулацията е най-добрият начин да постигне това, което иска.Когато порасне обаче, ще му бъде много трудно да се справя с проблемите, тъй като характерът му няма да се е формирал по правилния начин. А капризите му няма да вървят пред другите.

И така – как родителите да се правят с малките манипулатори?

Можете да избегнете грешки в родителството, ако се придържате към следните правила и ако не отивате твърде далеч:

1. Научете се да бъдете отговорни. Децата винаги се стремят да подражават на родителите си, така че бъдете добър пример за тях. Нека детето почувства всички последствия от желанията си. Например, ако то посегне към гореща тенджера, без да обръща внимание на вашите предупреждения, тогава го оставете да я докосне с пръст, така че да почувства, че тя е наистина гореща и опасна.2

2. Покажете силата на характера си. Позволявайте на детето си много неща, но създайте и определени ограничения, тоест правила, които трябва стриктно да се спазват. Учете го, че трябва да уважава по-възрастните, както и само да поема отговорност за своето здраве и обучение.

3. Спазвайте обещанията си.В семейства, където родителите не държат на думата си, децата стават абсолютно неконтролируеми. Затова приемайте обещанията си възможно най-сериозно, не ги забравяйте, изпълнявайте ги.

4. Покажете на детето си, че винаги се отнасяте към него положително.

Не трябва да критикувате детето си, особено в присъствието на непознати. Така то ще израсне сложна личност.

5. Намерете занимание на детето си.

Ако то е запалено по нещо (танци, музика, пеене, изучаване на чужди езици, спорт), то ще има по-малко време за глупости. Скуката е често срещана причина за лошото настроение при децата.

6. Хвалете детето си.

Не пестете милите си думи. Говорете за чувствата си, колко се радвате, когато детето ви успее в нещо. Съвременните деца обичат да се възползват от манипулацията. Ако родителите спрат да се поддават на писъците и сълзите им, тогава детето ще се откаже да използва тези методи – просто не му вършат работа, не постига целите си.

Не забравяйте, че основната ви задача е да възпитате уверен в себе си, целеустремен и щастлив човек. А в 90% от случаите това най-сигурно се постига чрез личен пример.

Източник: econet.ru 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *