Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво може и какво не може да ядете с вино и друг алкохол

Скоро ще вдигнем чаши с пенливо вино, ще има мехурчета в него, а може и да няма, но за сметка на това да е добре отлежало

вино

Освен тихо и пенливо вино, на празничната трапеза ще има не просто нещо за хапване, а изобилие от вкусни салати, предястия, гозби, както и друг вид алкохол. Към виното често се слагат малки мезета на масата, а шампанското е придружено от плодове и десерти, но дали тези храни са подходящи?

„Препоръчително е шампанското и тихите вина да се комбинират с неутрални храни, тъй като те не нарушават и не доминират вкуса на напитките“, казва д-р Елена Мановска, общопрактикуващ лекар и диетолог.

Д-р Елена Мановска

„Това ще ви позволи да се насладите на аромата и вкуса на вината, както и да поддържате баланс между храна и напитки. Пресните плодове, морските дарове, меките сирена и печените изделия имат по-меки, по-неутрални вкусове, които се съчетават добре с освежаващите и ароматни свойства на шампанското и тихите вина.”

Експертката уточнява още, че ако ядете преди да пиете вино, усвояването на алкохола ще се забави.

Какво да ядем с пенливи и тихи вина

Морските дарове, като скариди и раци, са богати на витамини B12 и D. Витамин B12 е необходим за нормалното функциониране на нервната система и процеса на хемопоеза. Витамин D играе важна роля в укрепването на костите и имунната система.

Сирена като бри, камамбер и горгонзола съдържат витамин В12, който е важен за нервната система и кръвообразуването, както и витамин А, който поддържа здравата кожа и доброто зрение.

Плодовете (без цитрусите), крушите и ябълките съдържат различни витамини, като витамин С, който поддържа имунната система и здравето на кожата, и витамин А, който е полезен за зрението и растежа на клетките.

Какво не трябва да ядете с вино

Има обаче някои продукти, които е по-добре да не се комбинират с шампанско и тихи вина.

„Пържени, мазни храни, салати с майонеза, колбаси, кисели краставички и различните видове хамбургери, сандвичи, пица, хапки и т.н., не са подходящи комбинация с вино и алкохол като цяло“, предупреждава Мановска. „Тези храни могат да забавят усвояването на алкохола и да влошат махмурлука на следващия ден.“

Мазните ястия пресичат деликатния вкус на шампанското и тихите вина. Ароматът им може да бъде изкривен от миризмата на пържено месо или пикантните предястия. Освен това такива храни допълнително натоварват черния дроб и храносмилателната система.

„Солените закуски могат да подчертаят киселинността на вината и да направят вкуса им по-суров и небалансиран. Освен това пикантните и солени храни могат да засилят дехидратацията и да причинят дискомфорт, включително и на следващата сутрин“, напомня диетоложката.

Сладките, особено шоколадът, прекъсват деликатния вкус и аромат на виното, което го прави по-малко приятно. „Важно е да се знае, че десертите забавят метаболизма на алкохола в тялото, което често води до по-лош махмурлук“, казва д-р Мановска.

„Имайте предвид, че всеки организъм е индивидуален, затова реакцията към храната и алкохола може да е различна“, добавя експертката. „Умереното пиене на алкохол и разнообразната и в малко количество храна ще ви помогнат да се насладите повече на шампанското и тихи вина.“

Независимо дали празнувате Коледа, Нова година, радостен повод, забавлявате гости или прекарвате тиха нощ в уюта на дома си, алкохолът и храната са идеална комбинация. И това важи не само за виното.

Но! Важно е да напомним, че приятното усещане може да стане факт само когато се консумира умерено.

Знаете ли, че колкото повече вино и алкохол пиете, толкова по-вероятно е да почувствате глад?

Това се дължи на факта, че алкохолът увеличава глада по такъв начин, че човек може да изпита желание за солени храни като пица, пържени картофи и нещо тлъстичко и пикантно – това е най-лошото съчетание с храна.

Храни, които трябва да се избягват с алкохол

1. Бира и хляб

„Бира и хляб могат да бъдат вредна комбинация, защото дехидратират тялото. Тъй като бирата и хлябът имат по-високи количества мая, черният дроб не е в състояние да преработи консумирания алкохол. Поради огромното количество дрожди в тялото, стомахът не може да се погрижи за процеса на храносмилане. В допълнение към това то се опитва да се отърве от токсините, което може да доведе до проблеми с храносмилането или подуване на корема.“, казва диетоложката.

2. Шоколадови бонбони

Въпреки че може да има допълнителни ползи за здравето от яденето на черен шоколад, съчетаването му с алкохол може да предизвика стомашно-чревни проблеми, които увреждат чревната лигавица, особено ако сте склонни към храносмилателни проблеми. Шоколадът съдържа както кофеин, така и какао, което може да изостри стомашните проблеми и да причини постоянен глад.

3. Солени храни

Какво би могло да бъде по-добра комбинация от бира и пържени картофки? Ако мислите така, излагате себе си на риск. Високото съдържание на натрий в солената храна може да причини стомашни проблеми. Всъщност, по-високите нива на сол могат да доведат до дехидратация, което от своя страна повишава консумацията на алкохол.

4. Млечни продукти

Млечните храни като сирене, мляко, сладолед, десерти, масло и кисело мляко трябва да се избягват, когато пиете алкохол, както преди, така и след. Те само ще влошат храносмилането. Алкохолът и млечните продукти, приети заедно, могат да доведат до инфекция, болки в стомаха и дори запек.

5. Пикантни храни

Точно както солените храни, пикантните също могат да объркат храносмилателната система. Тази комбинация е в състояние да разстрои стомаха и да причини колики, къркорене, подуване и слаби болки. Диетоложката Елена Мановска казва: „Пикантните храни забавят процеса на изпразване на стомаха и причиняват киселинен рефлукс . Тази ситуация става още по-интензивна, след като ядете и цитрусови плодове.“

Източник: lifehacker.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *