Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добавки с желязо – как да увеличите максимално усвояването?

Когато приемате добавки с желязо, е нужно да знаете кога и как да ги пиете, за да извлечете най-голяма полза

добавки с желязо

Изчислено е, че 1,2 милиарда души имат дефицит на желязо в световен мащаб и добавките са най-ефективният начин за повишаване на нивата на важното вещество.

Има определени стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, получавате максимална полза от вашата добавка.

Лекарите обикновено препоръчват взимането на добавки с желязо, ако пациентът има потвърдено ниски нива на желязо чрез кръвен тест и ако има симптоми като умора, слабост, задух или бледа кожа, според д-р Менка Гупта, практикуващ лекар в Nutranourish Clinic в Сингапур.

„Жените с дефицит на желязо, особено тези в детеродна възраст, могат да изпитат допълнителни симптоми, свързани с менструалния цикъл, като тежка или нередовна менструация”, обяснява д-р Гупта. Тези, които спортуват редовно, може също да се нуждаят от повече желязо поради повишената нужда от транспортиране на кислород до клетките.

„Понякога дефицитът на желязо може да причини повишена чувствителност към инфекции“, предупреждава д-р Гупта. „Ако недостигът на желязо причини анемия, човекът може да изпитва симптоми като замаяност, главоболие и неправилен или ускорен сърдечен ритъм.“

д-р Менка Гупта, практикуващ лекар в Nutranourish Clinic в Сингапур
д-р Менка Гупта, практикуващ лекар в Nutranourish Clinic в Сингапур

 

Как и кога трябва да пиете хранителни добавки с желязо, за да извлечете най-голяма полза от тях?

 

Обикновено се препоръчва да се пият на празен стомах. Това е така, защото някои вещества, открити в пълнозърнестите храни и млечните продукти, като фитати и танини, могат да попречат на усвояването на желязото.

Изследванията показват също, че полифенолите, съставки, които се съдържат в черния и билков чай, кафето, виното, бобовите растения, зърнените храни, плодовете и зеленчуците, могат да потиснат усвояването на желязо.

„Приемането на желязо 30 минути преди хранене или два часа след хранене е обичайна препоръка за оптимизиране на усвояването“, казва д-р Гупта.

Някои изследвания показват, че витамин С може да подобри усвояването на нехемово желязо. Това е разновидност на желязото, която се съдържа в растителните храни и добавките.

Усвояването на желязо може да се увеличи естествено и чрез храни, богати на витамин С, като портокали, ягоди и чушки. Съчетаването на богати на желязо растителни храни с източници на хем-желязо, като месото и рибата, също може да подпомогне цялостното абсорбиране от организма. Пълнозърнестите храни и млечните продукти трябва да се консумират отделно от източниците на жизненоважното вещество.

 

За какво трябва да се внимава, когато пиете добавки с желязо?

 

Понякога добавките с желязо могат да причинят нежелани реакции като коремна болка, гадене и запек. Но изследванията показват, че промяна на графика на прием може да намали страничните ефекти.

Приемът на твърде много желязо може да бъде опасно и да доведе до сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб. Ето защо винаги е важно да обсъдите дозировката с лекаря си, за да сте сигурни, че получавате правилното количество.

Желязо с Витамин С
Желязо с витамин С – при недостиг на желязо

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *