Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научен пробив: бабина рецепта пази от тежък ковид

Американски учени съветват, ако сте заразени с ковид и не искате да попаднете в болница с тежка инфекция, да правите една лесна процедура няколко пъти на ден

американски учени

Изследването на група американски учени от университета Тринити в Тексас бе представено тези дни на годишната научна среща на Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) в Калифорния.

Строго научен подход: що за метод е това?

Нормално ли е такава „праисторическа“ рецепта да идва от лекари, базирани в САЩ? Те са известни като пламенни привърженици на основаната на доказателства медицина и не предпочитат лечението с народни средства.

Всъщност, ефективността на тази на пръв поглед „бабина рецепта“ е потвърдена в рандомизирано, двойно-сляпо, контролирано проучване, проведено по строгите правила на медицината, основана на доказателства. Изследването е извършено през 2020 – 2022 г. Диагнозата COVID-19 при всички пациенти е потвърдена с PCR тест. Сред тях са били произволно избрани 55 души на възраст 18-65 години, които се съгласиха да правят гаргара и да изплакват носа със солена вода в продължение на 5 минути 4 пъти на ден. Процедурите трябваше да се повтори в рамките на 14 дни.

Как група американски учени доказаха ефикасността на гаргарата със солена вода

За да направят това, те избраха две дози разтвори. В първата група от 27 души изплакването е извършено с разтвор с ниска доза. Приготвя се чрез разтваряне на 2,13 грама сол (малко повече от 1/3 чаена лъжичка) в 8 унции топла вода (237 мл).

Във втората група концентрацията на сол е по-висока – 6 г (препълнена чаена лъжичка сол) се разтварят в същото количество вода. Третата, контролна група се състои от 9398 души с потвърдена инфекция SARS-CoV-2.

Резултатите бяха много убедителни

И трите групи бяха близки по ниво на ваксинация, възраст, тегло и други важни за протичането на ковид показатели. Това предполага, че тежестта на инфекцията във всички групи трябва да бъде приблизително еднаква.

В крайна сметка ето какво се случи:

– Броят на хоспитализациите, показващи тежко протичане, в първата група, в която назофаринкса е изплакнат със слаб разтвор на сол, е най-нисък (18,5%);

– Във втората група, която използва по-концентриран разтвор за изплакване, хоспитализацията е малко по-висока – 21,4%;

– А в контролната група в болница са постъпили много повече пациенти с COVID-19 – 58,8%.

Оказва се, че методът на баба работи. В първите две групи ефектът се счита за приблизително еднакъв, тъй като разликите не са статистически значими. Разликата между лекуваните с физиологичен разтвор и тези, които не са лекувани, е фрапираща – честотата на хоспитализациите е скочила почти 3 пъти. Как е възможно това?

Солената вода се оказа универсално лекарство

Оказва се, че това не е първото подобно изследване. Още през юни уважаваното научно списание Frontiers in Public Health публикува статията „Назално и изплакване с физиологичен разтвор при COVID-19: интердисциплинарен преглед на ефектите върху вирусния товар, динамиката на лигавицата и резултатите от пациентите“.

Лекарите отбелязват, че изплакването с разтвора значително облекчава симптомите на COVID-19 и намалява вероятността от хоспитализация поради тежка инфекция

Учените също са изследвали механизма на действие на такова просто „лекарство“. Оказа се, че изплакването на носа и гаргарата с физиологичен разтвор помагат за премахването на вирусите от назофаринкса и намаляват навлизането им в белите дробове с въздуха. Това помага за намаляване на риска от пневмония, която е основната причина за хоспитализация. Но това не е всичко. Солта също така блокира репликацията (размножаването) на вируса и засилва защитните свойства на лигавицата на дихателните пътища.

Учените сериозно препоръчват използването на солени изплаквания като ефективен, безопасен и евтин начин за предотвратяване и лечение на ковид и в същото време на всякакви настинки, видове грип и ОРВИ – в крайна сметка идентифицираните защитни механизми са универсални за всички вирусни и респираторни инфекции.

БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси

Източник: www.nature.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *