Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да изберем подходящи обувки за фитнес?

Спортът е здраве! Това важи само при правилния избор на подходящи обувки за фитнес. За да постигнете желаните резултати без травми във фитнес залата, правилните спортни обувки са от първостепенна важност. Те осигуряват опора и стабилност на крака при различните движения и упражнения. В тази статия ще Ви запознаем с основните критерии при избора на обувки за фитнес и кои от тях са важни за различните тренировки.

5 критерии за избор на подходящи обувки за фитнес

1. Правилните обувки за фитнес трябва да пасват

Дори и да звучи като клише, това е основното правило при избор на подходящи обувки за фитнес. Правилните обувки са тези, които са Ви по мярка – трябва да са здраво прилепнали, но не и твърде тесни. Обърнете внимание, че има разлика при избор на мъжки и дамски спортни обувки. Жените имат по-тесни, по-малки и по-гъвкави крака от мъжете, за това е от огромно значение да избирате типично дамски обувки за фитнес и мъжки спортни обувки. Унисекс моделите не са подходящи за фитнес залата.

Още при първата проба трябва да чувствате обувките удобни и най-плътно в средата на стъпалото. Тук решаващ фактор е вида на свода. Ако не сте сигурни какъв свод имате, можете лесно сами да проверите. Експертите съветват да намокрите крака си с вода и да стъпите върху картон. Отпечатъкът ще издаде вида на свода Ви. Ако можете да видите по-голямата част от отпечатъка си, вероятно имате плоско стъпало и трябва да изберете обувки с дебела подметка и връзки. Ако виждате много малко от отпечатъка си, вероятно имате висок свод и обувките трябва добре да омекотяват при стъпване.

Често при първата проба казваме „Обувката ще се отпусне“ Не разчитайте на това при избор на подходящи обувки за фитнес. В магазини CCC има голям избор от модели обувки за фитнес и можете да пробвате на място кой модел приляга най-добре на Вашия крак. Онлайн магазините им също предлагат богат асортимент и безплатно връщане до 30 дни.

2. Коя материя за обувки за фитнес е подходяща?

Обувките за тренировки от Flyknit или мрежа са особено леки и дишащи. Материите позволяват добър обмен на въздуха, лесни са за поддръжка и съхнат бързо. Кожата, естествена или синтетична, е много гъвкава и издръжлива, препоръчва се при силови тренировки, защото предпазва крака по-добре от мрежата.

3. Връзки или велкро?

Класическият и най-често използван вариант са обувките с връзки. Тук имате висока степен на гъвкавост в случай на претоварване и подуване.

Велкро закопчаването, от друга страна, е лесно за използване и е подходящо при спининг тренировки, защото при тях съществува риск от заплитане на връзките в колелото.

4. Подметка

Основен фактор при избор на подметка е стабилността, за да избегнете контузии при странични движения. Друг важен фактор е доброто сцепление. Основното правило, което трябва да знаете, при избор на подходящи обувки за фитнес е, че подметката на обувките за бягане не е подходяща за вдигане на тежести. Препоръчваме Ви да правите кардио и силови тренировки в различни дни, за да бъдете с подходящите обувки за различните тренировки.

Обувките за бягане са широки, гъвкави и с висока степен на омекотяване. Обувките за вдигане на тежести, от друга страна, трябва да са твърди, с висока степен на поддръжка и да нямат мека подметка, защото това ще Ви направи нестабилни.

Ако практикувате функционални тренировки, то тогава изберете гъвкава и тънка подметка, която се огъва в средата. Това Ви дава повече свобода на движение по време на тренировка.

5. Дизайн

Накрая, но не последно място, дизайнът на обувките за фитнес също не е за подценяване. Когато изглеждате добре, се чувствате добре!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *