Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Микроболог: Спазвайте тези правила при готвене, за да избегнете хранително натравяне

Микробиоложка дава ценни съвети за по-безопасно готвене. Получаването на хранително натравяне може да е опасно

хранително натравяне
Хранителното отравяне е често срещано и понякога смъртоносно състояние. Съвсем наскоро 20 деца бяха хоспитализирани, защото са се натровили от ядене на дюнери в село Розино.

Опасните за живота случаи на натрявяне от храна са редки и повечето хора, които получават хранително отравяне, се възстановяват в рамките на няколко дни, но все пак е важно да сте наясно с безопасността на храните.

Д-р Примроуз Фрийстоун, старши преподавател по клинична микробиология в университета в Лестър, Обединеното кралство, дава важни съвети, като например, че миенето на ръцете преди и след боравене с храна е изключително важно. Ето как тя готви, за да предотврати натравяне с храна.

 

Гледайте срока на годност

 

Фрийстоун съветва редовно да проверявате сроковете на годност на нетрайни продукти, като зеленчуци, месо или кисело мляко. Но ако нещо не изглежда или не мирише добре преди изтичането срока на годност, може да е замърсено с бактерии, казва тя.

„Ако преди изтичане на срока на годност опаковката на храната изглежда подута или когато се отвори, храната изглежда или мирише различно от очакваното, аз я хвърлям в кошчето“, казва тя.

 

Използвайте различни дъски за рязане на сурови и сготвени храни

 

Като микробиолог Фрийстоун споделя, че никога не би използвала една и съща дъска за рязане на сурова и готова храна. Ако не се почистват правилно, дъските могат да съдържат вредни бактерии, според Агенцията за хранителни стандарти.

Използвайте отделна дъска за рязане на сурово месо, за да предотвратите разпространението бактерии и алергени. Ако сокове от суровото месо случайно докоснат готвени храни, възниква кръстосано замърсяване и бактериите могат да се разпространят много бързо и върху готовата храна.

Д-р Примроуз Фрийстоун, старши преподавател по клинична микробиология в университета в Лестър
Д-р Примроуз Фрийстоун, старши преподавател по клинична микробиология в университета в Лестър

 

Яжте само добре сготвено месо и морски дарове

 

Добре приготвената храна е малко вероятно да бъде замърсена с вредни бактерии, тъй като топлината ефективно убива микробите, казва тя. Поради тази причина тя яде само сготвени миди и измерва температурата на месото (трябва да е най-малко 70 градуса по Целзий, когато се готви) с термометър, преди да го изяде.

„Яденето на сурови или недостатъчно обработени миди може да ви изложи на риск от инфекции и в някои случаи няма видими признаци за заразяване. Например, една стрида, която съдържа вредни бактерии, не изглежда, не мирише и няма различен вкус от всяка друга стрида”, предупреждава микробиоложката.

 

Не яжте ориз, който не е прясно сготвен

 

Високо в списъка на правилата за избягване на хранително натравяне е претоплянето на ориз, за да го изядете по-късно, категорична е тя. Това е така, защото суровият ориз може да съдържа патогенна бактерия, наречена Bacillus cereus.

Когато оризът се готви, бактериите се унищожават, но спорите, които са малки, обикновено едноклетъчни, репродуктивни единици, способни да произвеждат нови клетки, могат да оцелеят.

Ако оризът се остави да се охлади и престои на стайна температура, спорите бързо прерастват в бактерии, казва д-р Фрийстоун. И те могат да произведат токсини, които, след като бъдат консумирани, могат да причинят хранително натравяне с повръщане и диария, продължаващи до 24 часа.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *