Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мускулна слабост: Статините имат нов и опасен страничен ефект

Установено е, че най-популярните лекарства, използвани за понижаване на холестерола – статините, имат нов и сериозен страничен ефект

Статините могат да са причина за миастения гравис. Какво означава това за милионите пациенти със сърдечни заболявания, които ги употребяват всекидневно, в продължение на дълъг период от време? Нека разберем.

Този въпрос вече е повдигнат от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство. Още по-рано въпросът беше обсъден на ниво ЕС. Лекарствените регулатори поискаха предупреждение за този нов страничен ефект. И процесът, които ще направи корекциите факт, вече е в ход.

Какъв е проблемът с мускулите, който статините предизвикват?

Говорим за „миастения гравис“. Буквално преведено от гръцки означава „тежка мускулна слабост“. Заболяването е рядко, но сериозно. То нарушава предаването на сигнали от нервите към мускулите, което ги кара да се свиват. В резултат на това се развива тяхната слабост.

Не само отделна мускулна група може да пострада – засегнати са всички мускули. В такива случаи често има патологична мускулна умора (тежка слабост след физическа активност и нейното намаляване след почивка). Има и локални лезии.

Особено опасно е при засягане на гръдната мускулатура и развитие на дихателна недостатъчност. Мускулната слабост е и типично увреждане на органа на зрението, която идва с двойно виждане и увиснали клепачи. Тези симптоми обикновено се влошават вечер. Когато преглъщащите мускули са включени, възникват проблеми с преглъщането на храната и човек често се задавя.

Оказва се, че всички тези симптоми могат да се появят при хора, приемащи статини

Учените са открили, че те могат както да причинят това заболяване за първи път, така и да го засилят, ако вече е съществувало преди, но е било в по-лека форма.

Заради това инструкциите на лекарства трябва да бъдат пренаписани

Съобщава се, че такива състояния възникват при употребата на всички статини, включително лекарства, съдържащи аторвастатин, правастатин, ловастатин, флувастатин, симвастатин, розувастатин и питавастатин.

Честотата, с която се появяват подобни усложнения, е неизвестна, но е ясно, че се случват доста рядко. Те обаче трябва да се приемат сериозно, тъй като миастения гравис е тежко заболяване. Обикновено изчезва след спиране на лекарството, но не винаги. Опитът за рестартиране на медикамента или започване на друг статин обикновено води до рецидив на миастения гравис.

Процесът за въвеждане на предупреждението за новия страничен ефект в инструкциите на статините е в начална фаза

Разглеждайки инструкциите на някои лекарства от тази група все още не се открива споменаването на миастения гравис като страничен ефект от приема им. Но няма съмнение, че ще се появи там след време.

Спасяването на пациентите е дело на самите пациенти

Междувременно трябва да запомните, че ако по време на лечението със статини се появи двойно виждане, ако клепачите ви увиснат, ако е налице затруднено преглъщане, задух или мускулна слабост, тогава определено трябва да се консултирате с медицинско лице, включително и с невролог. Миастения гравис се лекува от лекари, които имат тази специалност.

Вторият важен момент

Ако планирате да приемате статини и имате миастения гравис, или характерните симптоми за това заболяване, не забравяйте да уведомите лекуващия лекар. В такъв случай ще трябва да се мисли седем пъти преди да се предпише подобна терапия.

Няколко думи за самата миастения

Това е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда антитела, които атакуват рецепторите и протеините в синапсите, които са структурите, по които електрическият сигнал от нерва се предава към мускула. Има няколко лекарства, които помагат на такива пациенти, но има и пациенти, на които не помагат.

В допълнение към статините, и други лекарства могат да предизвикат миастения гравис. Това са няколко групи антибиотици (флуорохинолони, макролиди, аминогликозиди) и бета-блокери, използвани в кардиологията. За щастие това се случва доста рядко.

Източник: www.telegraph.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *