Лекар разкри най-вредните митове за стомашно-чревния тракт: гастритът не боли, а терапевтичните диети са безполезни без лекарства

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Гастроентерологът д-р Андрей Харитонов разнищва опасни заблуди за стомашно-чревния тракт

стомашно-чревния тракт

Вкусната храна е един от основните източници на удоволствие за човека. Но днес всеки втори има гастрит, хроничен панкреатит, „камъни“ в жлъчния мехур и дисбактериоза. Това означава, че доброволно трябва да минете на терапевтична диета и да се откажете от храни, които са много вкусни, но и вредни.

Как съвременната наука опровергава ползите от най-често срещаните ограничения и разкрива глупавите методи за диагностика и лечение обяснява опитния гастроентеролог, привърженик на научния подход и кандидат на медицинските науки Андрей Харитонов.

„СУХОТО МЕСО Е СТРАШЕН ГРЯХ, А СУПАТА Е СПАСЕНИЕ“

Според лекаря, митовете за стомашно-чревния тракт са като бълхи по куче. Кои са първите три най-вредни погрешни схващания?

– На 1-во място бих поставил мита, че храната може директно да увреди стомаха и червата. Казват, че някои храни могат да наранят лигавицата и поради това стомахът боли. Яденето на суха храна е ужасен грях, който поражда гастрит. Супата е нашето спасение, категоричен е гастроентеролога.

Как се случва това?

Реално гастритът не се среща при всички, както се смята. За да се определи, е необходима биопсия, тоест допълнително изследване на части от стомашната лигавица под микроскоп. И не само гастроскопия. Най-важното е, че самият гастрит не може да причини болка. Защото в стомашната лигавица няма нервни окончания, които да усещат болката. И да, никоя храна не може да „разяде” или да „надраска“ лигавицата. Етанолът в силните алкохолни напитки или например оцетната есенция могат да направят това – ако попаднат в стомаха, причиняват изгаряне.

Д-р Андрей Харитонов

Що се отнася до сухата храна, в нея няма нищо критично. По време на процеса на дъвчене хапката се навлажнява обилно със слюнка. Освен това самият стомашен сок е течен. Максимумът, който можете да изпитате, е дискомфорт поради липса на слюнка. Дали течността влиза в стомаха под формата на напитка или като част от супа, е без значение за тялото. Науката не е установила кой знае колко значителни ползи от супите.

КЪМ ОСНОВНИЯ ВЪПРОС: Какво причинява болка и тежест в стомаха?

– Изследванията показват, че по-голямата част от хората се оплакват от болки в стомаха, киселини, тежест след хранене и други подобни симптоми, които изобщо не се дължат на гастрит. След преглед се оказва, че имат т. нар. функционална диспепсия (ФД), обяснява д-р Андрей Харитонов. – Това е нарушение на функционирането на стомаха при липса на очевидно увреждане на органа. Симптомите на диспепсия възникват поради повишената чувствителност на стомашните нерви към различни фактори. Това може да е раздуване на стомаха от храна или течност, както и излагане на нормални нива на солна киселина и жлъчка от стомаха. Депресията, наднормения стрес и тревожността засилват симптомите. Често човек с функционална диспепсия е това, което в 80 на 100 от случаите наричаме „тревожно лице“.

Между другото, споменахме, че в стомашната лигавица няма нервни окончания. Противоречие? Не. Функционалната диспепсия се „осигурява“ от нерви, които са разположени по-дълбоко от лигавицата. Тези нерви сигнализират на мозъка, който също участва в механизма на функционалната диспепсия. Ето защо, когато човек с диспепсия не спи достатъчно или е притеснен, може да се появи нов пристъп на болка и парене в стомаха (подобна е ситуацията с червата, функционалното им разстройство се нарича синдром на раздразнените черва, IBS).

Как се лекува функционална диспепсия?

Основните методи са корекция на начина на живот, намаляване на тревожността, нормализиране на съня, както и прием на определени групи лекарства. Да не забравяме и невромодулаторите. Това са лекарства, които намаляват свръхчувствителността на нервите в стомаха (или червата – в случай на синдром на раздразнените черва). Те включват по-леки антидепресанти.

ДЕЙСТВАТ ЛИ ЛЕЧЕБНИТЕ ДИЕТИ?

Мит номер две е целебната сила на лечебните диети, същите тези, които са под номера 1,5 и други, според Певзнер. По времето, когато се появяват (20-те години на 20 век), голяма част от съвременните лекарства за стомашно-чревния тракт все още не съществуват. Диетите по някакъв начин поне облекчиха състоянието на пациентите, въпреки че това до голяма степен се дължи на плацебо ефекта. Сега изследванията ясно показват: тези диети практически не работят без лекарства. Основната полза от тях е временната помощ, която оказват, поради избягване на определени храни, които може да се понасят по-лошо по време на заболяване. Но щом човек се опита да направи крачка встрани, да се отклони от диетата, всички проблеми се появяват отново. Приема на необходимите лекарства наистина лекува и то без кой знае колко строги ограничения. Тоест, хората не трябва да се измъчват постоянно с безквасна, варена или задушена храна.

Само не си мислете, че съвременната гастроентерология приветства чипса и сладките газирани напитки, предупреждава лекарят

Не че пържените картофи и газираната вода сами по себе си директно увреждат стомаха. Опасността е в излишната сол и захар. Ако се злоупотребява с тях, се увеличава заплахата от развитие на различни заболявания, включително и стомашно-чревни патологии.

„Редовното ядене на много солена храна увеличава скоростта на делене на клетките в стомаха, а това винаги крие риск от „сривове“ в клетката и развитие на рак“, уточнява д-р Андрей Харитонов.

Напомняме: според стандартите на СЗО можете да консумирате максимум 5 грама сол на ден. Захар – не повече от 25 грама на ден, това са около 6 чаени лъжички.

ЗА „МЪРЗЕЛИВАТА“ ЖЛЪЧКА

– Като трети мит бих отбелязал цяла група заблуди, които се основават… на реални научни факти. Но те се тълкуват погрешно и се трансформират в неверни заключения, казва експертът. – Например дискусията за „спуканите черва“ вече е популярна в социалните мрежи. Феноменът пропускливи черва съществува в науката и медицината. Среща се при определени заболявания. Но това явление не се развива при всички пациенти. Дори при едно и също лице може да се появи и да изчезне. И, разбира се, състояние като повишена чревна пропускливост изобщо не води до ужасяващите последици, които му се приписват (включително и отравяне на кръвта).

От същата серия: глутенът причинява възпаление на червата. Да, наблюдава се при целиакия. В действителност това заболяване се среща при не повече от 1% от населението на света. И ни се казва, че глутенът уврежда червата на всички.

Днес едва ли не всеки се стреми да подобрява потока на жлъчката. Защото нарушаването му, както казват интернет гурутата, създава много проблеми. От колит до мигрена и менструални нарушения.

Наистина ли толкова много хора имат проблеми с жлъчния мехур?

– Според различни източници до 20% от хората са изложени на риск от развитие на жлъчнокаменна болест. В същото време наличието на слъдж (седимент в жлъчния мехур, видим на ултразвук – бел. ред.) не изисква непременно някакво лечение. Често са достатъчни наблюдение, диетични корекции и добавяне на физическа активност. „Изхвърлянето на жлъчката“ за предотвратяване образуването на камъни е безсмислено. Също като пиенето на топла вода сутрин за тази цел. Нашият жлъчен мехур не трябва да бъде „стартиран“ нарочно! Той винаги се свива в отговор на разпознаване на храна (мирис, вкус, външен вид). И, разбира се, работи активно щом постъпва храна – предимно когато мазнините и протеините навлизат в тънките черва.

Вярно ли е, че при заседнал начин на живот и големи паузи в храненето, например при модерното сега периодично гладуване, се увеличава рискът от застой на жлъчка и образуване на камъни?

– Ако човек е изложен на риск (има наднормено тегло, висок холестерол, диабет, фамилна обремененост, вече има утайка и т.н.), тогава заседналият начин на живот и нередовното хранене наистина могат да увеличат риска от жлъчнокаменна болест. При дълги паузи в храната жлъчката застоява и се образува утайка, която може да се превърне в камък. Какъв е оптималният интервал? Няма точни данни, но се смята, че при продължително гладуване (около 12 часа) вероятността от образуване на утайка е по-голяма. Ето защо, ако човек вечеря в 18-19 часа, тогава е по-добре да закусва сутрин. Все още не се говори за никакви методи за „подобряване потока на жлъчката“! Трябва да се храните нормално (мазнини, за предпочитане растителни, до 10% от дневните калории; протеини, фибри) и да се движите повече.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ако сте нарушили „лечебната“ си диета и сте яли котлет вместо каша със сирене, спрете да се самообвинявате, призовава д-р Харитонов. Най-вероятно вие, като мнозина, сте жертва на погрешни схващания за ползите от диетичните ограничения и други установени или нови митове.

Източник: Ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *