Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепти. Обикновената драка помага при бронхиална астма, кашлица, възпаления, хипертония

Узрелите плодове на обикновената драка, наричана още *Христов трън (с латинското название Paliurus spina-christi) се използват в народната медицина. Това се дължи на съдържащите с в тях алкалодии, танини, аскорбинова киселина. Сега е сезонът на събиране на драката. След събирането им плодовете трябва да се разстелят свободно. Препоръчва се докато се сушат да се обръщат всеки ден. Когато напълно се изсушат трябва да се съхраняват в торби от плат. Имайте пред вид, че след 2 години драката изгубва лечебните си качества.

Обикновената драка или Христов трън

Сруещу какви здравословни проблеми помага Обикновената драка?

Благодарение на своите лечебни свойства драката се използва от народните лечители. От това растение се приготвят различни лекарства, които се използват за медицински цели, тъй като имат дезинфекциращо, отхрачващо и стягащо действие върху организма. Например, отвара от тези лечебни плодове се използва при кашлица, както и при бронхиална астма. А също и при хипертония, храносмилателни разстройства, по-специално диария, както и при някои дерматологични заболявания.

С лечебна цел се използват корените, листата, плодовете и кората на драката.

Растението съдържа сапонини, алкалоиди, флавоноиди, танини и захароза. Плодовете имат противовъзпалително, отхрачващо и спазмолитично действие. Действат на дебелото черво като слабително подобно на зърнастец.

В народната медицина плодовете се използват за „пречистване на кръвта”, при екземи, като слабително средство, срещу високо кръвно налягане и др. Сокът от плода помага при кашлица и камъни в пикочния мехур.

Сокът премахва лошите секрети, натрупани в гърдите заедно с храчките, пречиства ги и освобождава дишането. Помага при ухапвания от животни. Отвара или запарка от кората и листата се използват при диария и очни заболявания. Запарка от семената се пие при белодробни заболявания.

Имайте пред вид, че във високи дози предизвиква дразнене на храносмилателния тракт и бъбреците.

За да приготвите лечебна отвара от плодовете на драката ви трябва една супена лъжица сушени плодове. Те трябва да бъдат счукани. Използвайте кухненското си оборудване като хаванче, след което изсипете суровината в емайлиран съд. Залейте я с 500 милилитра вряща вода и едва след това се препоръчва да поставите съда на водна баня на минимална температура. След около десетина минути лечебната отвара може да се свали от котлона. Когато достигне стайна температура, трябва да я филтрирате, като за целта трябва да използвате цедка с фина мрежа.

Така приготвената отвара се препоръчва да се приема по сто милилитра до четири пъти на ден, добре е да се пие преди хранене.

Съхранява се само в хладилник, а срокът на годност на отварата изтича след пет дни.  След този срок не се консумира, тъй като губи лечебните си свойства и няма да се получи желаният ефект върху организма.

Узрелите плодове на Обикновената драка

Можете да приготвите лечебна инфузия, която включва не само плодовете на обикновената драка съответно от 50 гр. Добавете при желание следните билки: ленено семе, цветове от Кордифолия, липа, пролетна иглика, голям живовляк, градински чай, див слез, листовка, Ефедра биспика. За да приготвите тази лечебна инфузия, ще ви трябват 30 грама смес от тези лечебни билки.  Препоръчително е да ги залеете с 500 милилитра вряща вода, след което лекарството трябва да се покрие с капак и да го оставите да кисне в продължение на поне два часа.

Филтрирайте през двоен слой марля течността в чист съд. Съхранява се директно в хладилника за не повече от три дни. След три дни лекарството ще загуби своите лечебни свойства и ще бъде неподходящо за по-нататъшна употреба.

Тази отвара помага при остър бронхит. Пият се по сто милилитра до четири пъти на ден. Можете да добавите малко пресен мед към запарката, една чаена лъжичка ще бъде достатъчна.

Отвара от корените, листата и плодовете на Обикновената драка се използват като диуретик. Отвара или инфузия от кора и листа се използва при диария. А дървесината на дървото е подходяща за дъбене на кожа.

Противопоказания и нежелани странични ефекти

Не са установени противопоказания за употребата на Обикновената драка, тъй като това растение не е проучено и не се използва в официалната медицина.

Поради липса на изследвания НЕ се препоръчва да се използва от бременни и кърмачки.

Преди да използвате отварата или инфузията, приготвена от плодовете на този представител на растителното царство, се препоръчва първо да се консултирате с квалифициран лекар. Едва след  неговото одобрение започнете да си приготвяте такова природно лекарство, без да пренебрегвате медикаментите, предписани от лекаря.

* Според легендата именно от Обикновена драка бил изплетен венецът от тръни на Христос – като корона от тръни. Според Евангелието тя била поставена на главата на Исус Христос от римски войници по време на Неговото оскверняване. В памет на това събитие на растението е дадено както научното, така и английското име “Christ’s Thorn” или “Jerusalem Thorn”.

Източник: dzen.ru

дамска магнитна гривна
Дамска магнитна гривна

LecoVita ПУЛМОВАКС се препоръчва при възпалителни заболявания на дихателната система – бронхити, трахеити, белодробни заболявания, съпровождани с гъсти бронхиални секрети и кашлица.

„Бях с остра кашлица вследствие на белодробно заболяване. Пробвах с всякакви илачи, чайове, но продължавах да кашлям мъчително. Добре, че е жена ми – тя ми купи LecoVita ПУЛМОВАКС от аптеката, защото е прочела хубави отзиви в интернет. Резултатът беше почти светкавичен, кашлицата отшумя“ – Иван. 

LecoVita ПУЛМОВАКС
LecoVita ПУЛМОВАКС

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *