Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 библейски масла, които може да си купите от всяка аптека

Тези 12 библейски масла имат доказани от времето ползи за здравето. Днес може да се закупят от всеки здравословен магазин или аптека

масла

Хората използват етерични масла от хиляди години. Някои от тях, поради уникалните си свойства, дори са изброени в Библията. Какво представляват тези ароматни масла и как могат да се използват? Ето го и списъкът с 12 легендарни етерични масла.

Ароматни масла са били използвани през цялата история на нашето съществуване. Библията, написана преди малко повече от 2000 години, съдържа доволно количество препратки към приблизително 33 ароматни масла, лечебни дървета и билки, а „тамянът“ се споменава в Писанието цели 68 пъти. Ароматното масло от тамян в Библията се нарича „маслото на радостта“. Препратките в Свещеното Писание към маслата са и косвени: наречени са аромати, балсами или мехлем. В Библията има около 600 споменавания на ароматните масла и растенията, от които те са приготвени.

12 ароматни масла от Библията

Предлагаме 12 от най-легендарните библейски масла и описания на тяхното използване.

1. Тамян

Тамянът е истински патриарх в царството на ароматните масла и едно от най-старите благовония. Най-общо казано тамянът е ароматна дървесна смола. Той беше дар от мъдреците за новородения Спасител. Когато Христос се е родил, стойността на тамяна и смирната е била по-висока от теглото им в злато.

Едно от свойствата на тамяна е такова, че когато хората го запалят в стаята и съответно вдишват дима, изпитват вътрешен мир, усещане за спокойствие и душевен комфорт. Дори много нервен човек, който е на ръба на истерията, след като прекара известно време до кадилница (тамянник), се успокоява и придобива способността да мисли ясно. Именно това качество, заедно с приятния аромат, е причина хората да започнат да използват тамян по време на богослужения още от древни времена.

Могат да бъдат изброени и следните лечебни свойства на тамяна:

• Тамянът има противовъзпалително действие и може отлично да замени лекарствата от тази група.
• Маслото от това дърво има подмладяващ ефект върху тялото.
• Тамянът има антибактериални свойства.
• Стимулира работата на стомашно-чревния тракт.
• Може да подобри паметта.
• Тамянът се отличава и със своите ранозаздравяващи свойства.
• Заради антисептични си свойства се използва за опушване на помещения.
• Действа укрепващо на имунната система.
• Маслото от тамян се отличава с леко аналгетично действие.
• Действа успокояващо и на нервната система.

2. Смирна

Цитирана е цели 156 пъти в Светата Библия. Маслото от смирна се е използвало като мехлем, за направата на различни балсами и като козметичен продукт за кожата. Най-известната библейска употреба на смирната е за помазание.

Етеричното масло от смирна е мощен антиоксидант, който защитава кожата и ефективно предотвратява стареенето. Получава се чрез парна дестилация от смолата на дърво от семейство Buseraceae. Арабите използвали смирната като лек за бръчки, при силно напукана кожа и други кожни несъвършенства. Понастоящем препаратите на базата на смирна се използват широко както за лечение на различни кожни проблеми, така и като компонент на продукти за устна хигиена.

3. Канела

Маслото от канела също е ключов компонент на маслото, което свещенодейците са приготвяли за помазване. В ежедневието се използва за прочистване на вътрешната атмосфера, борба с мухъла и като естествено лекарство. От страниците на Библията научаваме, че Соломон ползва масло от канела, за да ароматизира спалнята си.

Mаслото от канела има антибактериални, антимикробни, аналгетични, противовъзпалителни, имуномодулиращи и тонизиращи свойства. Ето защо се използва активно за лечение на настинки. Гаргарата (2 капки етерично масло от канела, разтворени в чаша топла вода) ще помогне за облекчаване на възпаленото гърло.

За да дезинфекцирате въздуха и дихателните пътища, както и да подсилите имунната система, можете да добавите към ароматната лампа масла от канела, карамфил, хвойна и бор.

Може също така да приготвите и спрей: добавете канелено масло към вода, изсипете разтвора в подходяща бутилка и напръскайте на закрито.

4. Кедрово дърво (масло)

Соломон взел кедрово дърво, за да построи Божия храм, а Спасителят бил разпнат на кедров (или кипарисов) кръст. Смятало се, че кедърът символизира мъдростта, използван е в ритуали за пречистване и е лек за дерматологични заболявания (дори и за облекчаване на състоянието при проказа).

От екологична гледна точка кедровото масло е най-чистото от всички съществуващи растителни масла. То превъзхожда повечето здравословни хранителни продукти по вкус, хранителна стойност, микроелементен и витаминен състав.

Полезните свойства на кедровото масло се използват отдавна – лекарите от миналото го наричат ​​​​“лек за сто болести“. Маслото има страхотен вкус, лесно се усвоява от човешкото тяло и не отстъпва по съдържание на калории на мазнините от животински произход – това позволява да се използва активно дори при вегетарианска диета.

Несъмнените ползи от кедровото масло за профилактика на инсулт се дължат на неговия състав, който е истински природен склад от полезни за човека биологично активни вещества. Въглехидрати, протеини, фосфатиди, наситени и ненаситени мастни киселини, витамини A, B1, B2, PP, E, D, етерични масла, лецитин, аминокиселини и голям брой различни минерали.

5. Нард (индийско орехче)

Някога индийският нард, и най-вече маслото и инфузиите, които са били приготвяни от него, са ползвани като необичайно скъп парфюм и ценен медицински мехлем. Възможно е нардът, отбелязан в Писанието, всъщност да е лавандулово масло. В Откровението на Йоан се разказва как индийското орехче е използвано за помазване на Христос преди неговата смърт и чудотворното му възкресение.

6. Исоп

В Стария завет Господ заповядва на хората да използват исоп в процеса на очистващи церемонии за себе си и домовете си. Споменаването на исопа се среща при разпъването на Христос. Войниците, които го съпровождали, са му дали да пие гъба напоена с оцет, която е била прикрепена към стръкче от исоп.

Маслото от исоп в много страни е забранено за свободна продажба, тъй като е токсично. Същевременно при правилна дозировка растението има лечебно действие и се използва за облекчаване на кашлицата и различни възпаления на белите дробове, за стимулиране на храносмилането (ароматът на билката) и др.

7. Касия

Това растение е подобно на канелата. Маслото от касия е друга съставка, спомената в състава на светото помазание. Веществото вероятно е взето от Египет от израелците. Маслото от касия се е използвало заедно със смирна и алое, за да придаде приятен аромат на дрехите.

8. Сандалово дърво

В Библията това дърво е посочено като „алое“ и е наречено „дърво на радостта“, заедно с тамяна. Никодим и Йосиф от Ариматея донесли сандалово дърво и смирна, за да погребат Христос.

Днес маслото от сандалово дърво се използва широко в парфюмерията. Продуктът има уникално свойство – свързва всички компоненти на парфюма. В същото време самото масло от сандалово дърво има фин и ненатрапчив аромат.

Продуктът е популярен и в ароматерапията. Маслото от сандалово дърво има положителен ефект върху психо-емоционалното състояние на човека:

• помага при стрес, облекчава перфектно напрежението;
• има успокояващ ефект, използва се за релаксация;
• подобрява качеството на съня, бори се с безсънието;
• изостря вниманието;
• подобрява настроението;
• насища мозъка с кислород;
• облекчава депресията;
• стимулира развитието на творческите способности.

Маслото от сандалово дърво повишава чувствителността и затова от стари времена още е известно и като мощен афродизиак. Свойствата му са описани в древни любовни трактати от Изтока. В допълнение, вдишването на аромата на сандалово дърво помага за справяне с някои респираторни заболявания.

9. Кипарис

Библейският кипарис е символ на власт и просперитет. В Светото писание кипарисовото дърво се използва като материал за строителство, търговия и производство на оръжия. Там се казва, че Бог казал на Ной да построи ковчега от кипарисово дърво.

10. Галбанум

Подобно на тамяна, галбанумът (латинско наименование Ferula galbaniflua) също е един от ключовите компоненти в Библията. Само по себе си това масло има специфична, не съвсем приятна миризма, но когато е в комбинация с други масла дава приятен аромат. Основното му свойство е да дарява спокойствие, особено ако се ползва с помощта на арома лампа.

Ферула, както още се нарича, е широко известно масло в древността заради своите мистични свойства. Има лек наркотичен ефект, в резултат на което често се използва при медитация. В Древен Египет маслото от ферула се е смятало за ценен продукт, използван в козметиката, а също и за балсамиране.

Приложението на галбанум в традиционната медицина датира от хилядолетия, когато е било част от грижата за кожата, както и за справяне с някои здравословни проблеми, най-често свързвани с липса на енергия и проблеми с дихателната система. Педаний Диоскурид (40-90 г. сл. Хр.) приписва на галбанума облекчението, което носи на хора с различни здравословни усложнения. От онова време е дошъл и слогана на етеричното масло: „всичко ще стане по-добро“. Бащата на древната медицина Хипократ често го споменава в своите лечебни рецепти.

11. Розата на Шарон

 

Йерихонската роза, позната още и като розата на Шарън, розата на Шарон или сирийска кетмия, се споменава в Песен на песните на Соломон. В действителност това не е „роза“, а по-скоро прилича на познато лале. Редица тълкуватели на Светото писание са склонни да виждат Розата на Шарон като символ на Христос.

Традиционни употреби и ползи от розата на Шарон

• Листата действат диуретично, отхрачващо и стомашно-облекчаващо.
• Отварата от цветовете действа диуретично и офталмологично.
• Използва се и при лечение на сърбеж и други кожни заболявания, световъртеж и кървави изпражнения, придружени от много газове.
• Кората е богата на няколко медицински активни съставки, включително слуз, каротеноиди, сесквитерпени и антоцианидини.
• Отварата от кората на корените действа като противовъзпалително, успокояващо, омекотяващо, кръвоспиращо и противоглистно средство.
• Използва се и при лечение на диария, дизентерия, коремна болка, левкорея, дисменорея и дермафитоза.
• Изсушената кора се прилага при висока температура (като компрес) и също така може да се използва като противоотрова, която може да помогне за лечението на много вътрешни заболявания.

Д-р Юфанг Ли

12. Блатен аир

Друго му име е каламус. По времето, когато Библията още не е била написана, аирът е бил използван за приготвянето на парфюми (ароматни води), а по-късно и като съставка в маслото за помазване, използвано от духовниците в храмовете.

Известно е, че маслото от блатен аир помага за облекчаване на стреса, тревожността и депресията.

Неговите антибактериални свойства го правят добро естествено средство за заздравяване на рани и убиване на бактерии. Доказано е, че предотвратява растежа на гъбичките по краката, помага при трихофития и сърбеж.

Днес много научни проучвания са установили, че използването на масло от аир може да помогне за намаляване на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Любителите на алтернативната медицина познават силата на етеричните масла от столетия. Но с нарастващата им наличност (и заявените ползи за здравето), употребата им става масова.

„Етеричните масла са фантастични. Те имат много предимства“, казва специалистката по интегративна медицина д-р Юфанг Ли. – Проблемът е в това как хората ги използват…“

Източник: www.health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *