Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ароматната лавандула помага за лечението на настинки, стомашни проблеми, екземи, стрес. Вижте народните рецепти

Растението лавандула се счита за една от най-известните билки, използвани в ароматерапията. В Гърция, например, изсушени растения са били подпалвани, за да изпълнят помещенията с приятен аромат. Основните производители на полезното етерично масло от лавандула са Испания и Италия, Япония и Франция, а също и България.

Смята се, че именно с помощта на лавандула римляните за първи път са постигнали максимална чистота на тялото, като по този начин са предотвратявали разпространението на бактериални инфекции.

Факт е, че в древен Рим лавандулата е била добавяна в малки количества към водата, използвана за измиване на ръцете и тялото. През Средновековието в Европа лавандулата е била наричана елфическа трева, тъй като се е смятало, че произходът й е мистичен. Именно оттам идват повечето от лечебните рецепти, които сега се използват и в официалната медицина. 

Събиране и подготовка за приложение

Ако искате сами да си приготвите лавандула за зимата, трябва да я съберете по време на цъфтежа ѝ, в момента, когато около половината от цветовете вече са се отворили.Съцветията трябва да бъдат внимателно нарязани и изсушени на хладно място, без пряка слънчева светлина.

През същия период се събират и сушат по същия начин листата и клонките на лавандулата, които се използват широко в медицината.

Какви вещества съдържа лавандулата?

Масла от лавандула

Повече от 1% е етеричното масло, което съдържа танини, естери и кумарини.

Етеричното масло се добива главно от цветовете, въпреки че листата и стъблата също съдържат етерично масло, съдържащо борнеол и гераниол. Растението съдържа много етерично масло, заради което е толкова ценено в козметологията и медицината.

Съставът на маслото включва много полезни вещества, като: цитрал, лавандулол, естери, цинеол, камфен, алдехиди (канела, валериана), хексинилбутиол, нерол, оцимен, кариофиленови оксиди.

Благодарение на състава си, лавандулата има изключително благоприятен ефект върху нервната система и психическото състояние на човека като успокоява.

Помага на тези, които живеят или работят в постоянно състояние на стрес, тъй като веществата, съдържащи се в лавандулата, защитават психиката. В допълнение тя попълва запасите от енергия на организма, стимулира ефективността и мисловния процес. 

Приложение

Освен, че има декоративни качества, че ароматизира, лавандулата е полезно лечебно растение.

Например, отвара от това ароматно растение помага на хората при настинка, облекчава спазми, успокоява и действа като антисептик. Ако сте имали натоварен ден прекрасна идея е да си направите вана с лавандула или етерично лавандулово масло – това ще ви отпусне и успокои.

Етеричното масло от това растение се използва активно за медицински цели, в козметологията и парфюмерията, както и при производството на сапуни и душ гелове.

Изсушените клонки са много добри за предпазване от молци в дрехите, като същевременно им придават приятен аромат. Етеричното масло от лавандула се използва широко в народната медицина за лечение на кожни лезии, включително и натъртвания.

В кулинарията

Във Франция, Италия и Испания лавандулата се използва широко в кулинарията като подправка. Най-често се добавя към сосове или салати, но някои по-смели готвачи я използват като добавка към супи и дори към горещи ястия.

Лавандулата на прах в Съединените американски щати често се използва като черния пипер, като се добавя малко по малко към различни ястия за овкусяване. Растението е отлично за подсилване вкуса на чая, особено на зеления чай. В много страни се използва като един от най-приятните ароматни компоненти в билковите чайове.

В медицината

Лавандулата намира широко приложение не само в кулинарията, но и за медицински цели. Основно в медицината се използва етеричното масло, което се получава чрез дестилация с вода. В процеса на производство от един килограм растение се получават около 100 грама етерично масло. Използва се главно за стимулиране на заздравяването на повърхностни рани и осигуряване на антисептичен ефект.

Лавандулата се използва активно за лечение на проблеми с кръвоносните съдове, включително и тези на мозъка.

Ето защо се препоръчва като отлично средство при главоболие и световъртеж, за подобряване на общото състояние на организма, за спасяване от сънливост и дори при хора след прекаран инсулт. В допълнение към тези полезни свойства, лавандулата е в състояние да намали и зъбобола. Известна е със своите затоплящи свойства. Тя е в състояние да затопли стомаха и матката и в същото време помага за отстраняване на излишната течност от тялото, действайки като слаб диуретик, като по този начин облекчава отоците.

Това растение може да помогне при болки в стомаха, както и при запушване на далака или черния дроб, но преди такова лечение винаги трябва да се консултирате с лекар.

Лавандулата се използва дори за намаляване на неприятните последици от ухапване от змия: етеричното масло от това растение трябва да се втрие в ухапването.

Ако нямате противопоказания за употреба, при стомашни спазми можете да използвате следните средства. Една чаена лъжичка лавандулов цвят се залива с 250 мл гореща вода, получената смес се оставя да вари, прецежда се добре и се пие по два-три пъти всеки ден.

Това ще помогне за затопляне на стомаха, ще подобри състоянието му и ще облекчи спазмите. Лавандулата се използва за лечение на: грип и настинка, неврастения, чревни паразити, треска, след инсулт, цистит,  скрофула. Препоръчва се за подобряване на състоянието при детска слабост, при бронхит и астма, по време на спазми,  ревматизъм, туберкулоза, аменорея, метеоризъм.

Подпомага  лечението на магарешка кашлица,  на атония на стомашно-чревния тракт, на хипертония,  ентерит.

Цветовете на лавандулата действат успокояващо. В допълнение, лавандулата нормализира нивото на киселинност в стомаха, а също така помага за повишаване на апетита, което е много полезно при много заболявания.

Лавандулата е полезна и за хора, страдащи от високо кръвно налягане, тъй като може леко да го намали и да подобри състоянието на страдащия.

Лечебни рецепти с лавандула 

За лечение на настинка и поддържане кондицията на тялото, може  да използвате следната рецепта: вземете 50 грама лавандулови цветове, добавете литър вряла вода, поставете сместа на огъня и я оставете да заври.

След това е необходимо да се затопли за 10 минути на водна баня, да се охлади по естествен начин и да се прецеди добре. Получената отвара трябва да се излее във ваната, като температурата на водата не трябва да надвишава 38 градуса.

Трябва да вземете вана за около 20 минути, след което определено трябва да се увиете добре и да си легнете. Това ще помогне за укрепване на силите на тялото в борбата с настинките и ще ускори процеса на оздравяване.

Ако страдате от кашлица, достатъчно е да добавите 2 капки етерично масло от лавандула към 1 чаена лъжичка мед. Получената смес ще омекоти гърлото и ще подпомогне отделянето на храчки, както и ще намали възпалението.

За лечение на кожата. Етеричното масло от лавандула се използва за лечение на различни заболявания и кожни лезии.

То е много полезно за ускоряване на зарастването на рани, включително такива, които са разязвени или инфектирани. Лавандуловото масло е много подходящо за намаляване на неприятния сърбеж след ухапване от насекоми или животни. Отлично укрепва косата, стимулира възстановяването на кожата след изгаряния, намалява проявите на акне и екзема, помага при белодробни заболявания.

При суха екзема помагат добре следните рецепти: вземете половин литър растително масло, най-добре качествен зехтин, към което добавете 25 грама цветове от лавандула.

Тази смес трябва да се постави на водна баня и да се вари в продължение на 2 часа, след което прецедете добре и използвайте като мехлем. Курсът на лечение в този случай е от 4 до 6 седмици, с редовна ежедневна употреба.

За лечебни бани с лавандула при лечение на широк спектър от заболявания: на всеки 5 литра вода във ваната са необходими 50 грама лавандулов цвят.

Ваната трябва да престои в този вид за един час, след което да вие да престоите в нея не повече от 20 минути, най-добре вечер. Курсът на лечение трябва да включва 10-15 такива процедури. Те помагат на кожата, много са полезни за хора, страдащи от нервно напрежение, както и за деца, които често боледуват.

Лавандуловата вода се използва за лечение на блефарит (възпаление на клепачите). За целта се добавят 60 грама пресни цветове от лавандула на литър разреден алкохол или разредена водка до 32%, престоява за един месец.

След това тинктурата трябва да се филтрира, а с нея да се намазват възпалените клепачи веднъж дневно в продължение на две седмици.

Тинктура от лавандула

За външно приложение се използва маслена запарка, за която се използва рафинирано растително масло, като към 5 части масло се добавя 1 част лавандулов цвят.

Престоява 45 дни, след което се прецежда и се използва вместо мехлем.

Сироп от лавандула

Не по-малко полезен е сиропът от лавандула, който се използва широко при настинки, както и за тяхната профилактика.

За целта най-често се използват върховете на лавандулата, от които трябва да вземете 200 g. Те трябва да бъдат добре измити. Добавете към тях 500 ml вряща вода и оставяте да престои за един ден. Съдът със запарката трябва да се увие или за целта може  да се използва термос. След това е необходимо да прецедите инфузията, да я доведете до кипене и да добавите още 200 грама прясна лавандула.

Оставяте сместа отново да престои  за един ден, след което прецеждате добре. Към тази запарка се добавя около половин килограм захар или мед, за да се подобри вкусът й, разбърква се добре и се довежда до кипене, за да се получи доста гъст и сладък сироп. За профилактика се приема по една чаена лъжичка 3 пъти на ден около половин час преди хранене.

Можете да го приемате с вода, ако ви се струва твърде сладко. Съхранявайте този сироп на хладно и тъмно място, за предпочитане в хладилник. Такъв сироп помага при високо ниво на стрес или невроза, подобрява състоянието на пациенти с тахикардия, истинско спасение е при мигрена, действа и като анестетик. Освен това стимулира стомашно-чревния тракт и апетита.

Противопоказания!

Въпреки широкия набор от полезни свойства на лавандулата, е необходимо да се спазват някои предпазни мерки при нейната употреба.

На първо място,  с повишено внимание трябва да се използва от хора, които са склонни към алергии, от бременни и кърмещи жени. Освен това, ако страдате от тежък хормонален дисбаланс или се лекувате от рак, определено трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате лавандула.

Тя съдържа вещества, които пречат на нормалното усвояване на йода в организма, както и на желязото, така че ако приемате препарати, съдържащи тези вещества, за да компенсирате недостига на желязо или йод в организма си, трябва да спрете да използвате лавандула за медицински цели.

Във всеки случай, преди прием е необходима консултация с лекар, който ще ви даде най-точният съвет спрямо здравословното ви състояние.

Източник: foodandhealth

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.