Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 лесни правила на д-р Меган Болнер спасяват от повторно образуване на камъни в бъбреците

Страдащите от камъни и песъчинки в бъбреците през последните години стават все повече, показва медицинската статистика. Уролозите предупреждават, че ако вече веднъж сте имали камък в бъбрека си, 50-процентова е вероятността в следващите десет години да имате и друг.

Пиенето на много вода, недопускането на дехидратиране на организма и малки лесни промени в начина на хранене са в състояние да опазят здравето на бъбреците. Това твърди магистър д-р Меган Болнер, сертифициран лекар асистент по урология в Югозападния медицински център – САЩ.

Нещо повече. Според нея по-голямата част от рисковете за появата  на камъни  в бъбреците могат да бъдат контролирани от хората. Тъмножълтата урина, която при здрав човек трябва да бъде сламено жълта или прозрачна, говори за концентрирана урина. Камъните се оформят от минералите, които постъпват в организма, като най-разпространените са калциевите оксалатни камъни. Могат да са колкото песъчинки, но могат така да нараснат, че да изпълнят цялата вътрешност на бъбрека. При мъжете рискът е по-голям.

Можем ли и как да разберем, че имаме камъни в бъбреците?

Образуването на камъните може да е причинено от бъбречно заболяване, от наследствени фактори, от диабет, затлъстяване, възпаление на червата, от хронична дехидратация на организма. Наличието на камъни в бъбреците могат да не причиняват симптоми. Но когато има такива пациентите чувстват остра болка в долната част на гърба, могат да вдигнат висока температура, да ги втресе, урината им да стане кървава, да им се гади, да повръщат.

А ето и препоръките на д-р Болнер за предпазване от повторно образуване на камъни в бъбреците:

  1. Не позволявайте да се дехидратирате Пийте повече течности. Така кристалите в урината няма са се слепват и да образуват камъни. Онези, които вече са имали камъни трябва да пият минимум по 8 чаши вода на ден, още по-добре по 12 чаши. Това се равнява съответно на 2 и на 3 литра. Полезно е прибавянето във водата на сок от лимон или лайм, който се свързва с калция и пречи за образуването на камъни в бъбреците.
  1. Намалете солта

Помага на бъбреците, помага и за сваляне на високото кръвно налягане. Хроничната хипертония потенциално може да причини бъбречно заболяване и дори – бъбречна недостатъчност.

  1. Полезни са богатите на калций храни

Повечето камъни в бъбреците са съставени именно от калций. И въпреки това приемането на този минерал в нормални количества е решаващо за регулирането му. Калцият изтласква оксалатите навън през червата, вместо да се изхвърлят чрез урината. Полезни са 1000-1200 мг дневно. Съдържа се в зелените зеленчуци, зелето, соята, млечните продукти, обогатеното тофу, боба.

  1. Ограничете месото

Рискът от камъни в бъбреците се увеличава при прекалена консумация на месо. Тук не става дума само за червените меса, но също и за свинското, пилешкото, яйцата и рибата, които съдържат протеини. Здравословната норма е до 230 грама дневно.

  1. Консумирайте повече зеленчуци и плодове

Така можете да предотвратите образуването на камъни. Ефектът се дължи на увеличението на цитрата в урината – естествена киселина, която пречи на слепването на калция.

  1. Ограничете приема на оксалат чрез храната

Той се съдържа в много признати за здравословни храни: ядки, спанак, соя, пшенични зародиши, ревен. Но тези храни могат да подпомогнат образуването на камъните. Когато  приемате такава храна урологът препоръчва на пиете повече вода или да хапвате и порция кисело мляко.

Д-р Меган Болнер

Холимин
ХОЛИМИН – при проблеми с черния дроб и жлъчката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *