Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От тази година извинителните бележки за учениците стават електронни

Премиерът обяви, че лекарите ще издават електронни извинителни бележки, а хартиените отпадат

извинителни бележки

Пътят за издаване на бележките ще бъде от националната здравна информационна система до министерството на образованието и в електронните дневници на всяко училище. Това разяснява д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз, в сутрешния блок на „България он еър”.

Електронните бележки ще важат единствено за учениците, но не и за децата в детските градини и яслите.

Тя обяснява, че електронното здравеопазване не означава, че всичко ще се случва дистанционно. Децата ще трябва да са минали преглед в кабинет. Не може да се издават документи без присъствен преглед в лекарския кабинет. Разликата е, че вместо да се печатат извинителни бележки, те ще бъдат изпращани електронно в Националната здравно информационна система.  От НЗИС тя ще бъде изпращана в МОН, а от там ще бъде препратена към училищните електронни дневници.

Д-р Николова казва, че бележките ще се издават при вече прегледан ученик, а не след като просто е бил известно време у дома.

Според  нея това е начало на нещо хубаво, защото по този начин ще постъпва цялата информация за здравословното състояние на децата в електронна здравна система.

д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз
д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз

Тя коментира още и друга сфера, където ще се използва дигитализацията. Става въпрос за това, че от пътви октомври тази година за лекарставата за диабет и антибиотиците ще се изписва електронна рецепта. Това е мярка, целяща да се бори с недостига на тези медикаменти.

Д-р Николова още, че се подготвят  профилактични карти за учениците, в които ще се записва дали са минали задължителен годишен профилактичен преглед и имунизации.

Източници: https://www.mh.government.bg; https://www.dnes.bg; https://www.dnevnik.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *