Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 лекарства, които никога не трябва да смесвате с кафе

Има определени лекарства, които не трябва да се смесват с кафе. Защо е така и кои са те, ще разберете в тази статия

кои лекарства не трябва да се приемат едновременно с кафе

Ако сте като повечето хора, вероятно започвате деня си с чаша кафе и скоро след това се отправяте към тоалетната. Това е често срещан ефект на кофеина.

Проучванията показват, че кафето може да стимулира стомаха, променяйки времето, необходимо на храната да премине през храносмилателната система. Освен това, сутрешната чаша кафе може също да взаимодейства с лекарствата, които човек приема и да промени колко бързо те се абсорбират в кръвта.

Това означава, че едновременният прием на лекарствени продукти и кафе може да повлияе на това колко ефикасно действат те.

 

Кои лекарства не трябва да смесвате с кафе?

 

1. Лекарства за щитовидната жлеза

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това може да причини наддаване на тегло, суха кожа, болки в ставите, косопад и нередовен менструален цикъл.

На много хора се предписва левотироксин или други лекарства за щитовидната жлеза, за да се балансират техните хормони. Проучванията показват, че пиенето на кафе едновременно с приемането на тези лекарства може да намали ефективността им наполовина.

 

2. Лекарства за настинка или алергия

Медикаменти за настинки или алергии се използват от милиони хора и често съдържат стимуланти на централната нервна система като псевдоефедрин. Кафето също е стимулант, така че консумацията му, едновременно с такъв тип лекарства, може да увеличи някои странични ефекти като безпокойство и невъзможност за сън.

Някои медикаменти за алергия, като фексофенадин, не трябва да се приемат с кафе. Това може да доведе до свръхстимулацията на централната нервна система. Винаги е добра идея да попитате лекаря си за съвет относно комбинацията на кафе и лекарства за настинка или алергия.

 

3. Лекарства за диабет

Кафето със захар или мляко може да доведе до скок на кръвната захар и да повлияе на ефективността на лекарството за диабет. В допълнение към това проучванията показват, че кофеинът може да влоши симптомите при хора с диабет.

Доказано е, че консумацията на твърде много кофеин може да доведе до по-трудно управление на кръвната захар и в крайна сметка повишава риска от усложнения от диабет.

 

4. Медикаменти за болестта на Алцхаймер

Лекарствата за Алцхаймер, като донепезил, ривастигмин и галантамин, се повлияват от кофеина. Кофеинът в кафето стяга кръвно-мозъчната бариера и може да намали количеството медикамент, което достига до мозъка. Лекарствата за Алцхаймер действат като защитават невротрансмитера ацетилхолин и е доказано, че пиенето на големи количества кафе влошава този защитен ефект.

 

5. Лекарства за астма

Много хора с астма приемат бронходилататори по време на обостряне, например аминофилин или теофилин. Бронходилататорите действат като отпускат дихателните пътища, улеснявайки дишането, но идват със странични ефекти като главоболие, безпокойство, болки в стомаха и раздразнителност.

Пиенето на кафе или други напитки с високо съдържание на кофеин може да увеличи риска от тези странични ефекти. Кафето също може да намали количеството лекарство, което се абсорбира.

 

6. Медикаменти за остеопороза

Лекарства като ризедронат или ибандронат предотвратяват и лекуват остеопороза и не трябва да се приемат едновременно с кафе, защото това ги прави по-малко ефективни.

Препоръчително е тези лекарства да се приемат преди ядене и да се поглъщат единствено с вода. Това позволява на тялото да абсорбира възможно най-голямо количество от тези медикаменти. Когато консумирате кофеин с тези видове лекарства, тяхната ефективност спада наполовина.

 

7. Лекарства за високо кръвно

Много хора приемат лекарства за кръвно налягане, като верапамил или пропранолол, които действат, като забавят сърдечната честота. Това означава, че сърцето не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв към всички клетки на тялото.

Пиенето на кафе едновременно с приема на лекарства за кръвно налягане, като фелодипин, води до непълно усвояване на медикаментите. Говорете с лекаря си, ако обичате да пиете кафе, но ви се налага да взимате лекарства за кръвно.

 

Как може да избегнете негативното влияние на кафето върху лекарствата?

 

Ако приемате някое от тези лекарства и особено ако се препоръчва да ги взимате сутрин, опитайте да отложите първата си чаша кафе за по-късно.

Ако приемате повече от едно лекарство, говорете с лекаря си, за да разберете как да балансирате хапчетата и кафето си. Ако изпитвате някакви неприятни странични ефекти, като безпокойство, нервност или безсъние, задължително споделете със специалист.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *