Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Есенни алергии – какво ги причинява и как да се предпазим?

Есенният сезон често отключва алергични реакции при много хора

есенни алергии

Обикновено пролетта се смята за сезонът, който причинява най-много алергии, но за мнозина есента също е време, в което получават алергични раздразнения.

Задействащия фактор при есенните алергии е същия като при пролетните – цветен прашец (полен). Разликата е в това кои растения произвеждат повече прашец през есента, в сравнение с пролетта и лятото.

“По принцип най-често есенни алергии се наблюдават в райони където има продължителна есен (също като в България)”, казва д-р Махбубе Махдавиния, доцент по алергология и имунология в “Rush University Medical Center”

есенна алергия
д-р Махбубе Махдавиния, доцент по алергология и имунология

В тази статия ще ви запознаем с мерките, които да вземете, за да се предпазите от неприятните алергии и как да облекчите симптомите им.

 

Кои са основните причинители на алергии през есента?

 

  1. Плевели

През пролетта дърветата отделят прашеца си, който причинява алергични реакции. През лятото това са тревистите растения, а плевелите отделят полен през есента, твърдят алерголозите.

 

  1. Мухъл

Мухълът е често срещан прпичинител на алергии. В много от случайте той се среща дори и в домовете ни, там където има повече влага. Такива места са например пропускащи прозорци, покриви, тръби. Той също може да расте и върху дърви, тапети, изолация, килими, гипсокартон, плат и тапицерия.

По-особеното на есенния сезон е, че мухъл се образува и навън. Когато температурите се понижат и започне да вали, мухъл често се образува по мокрите листа, които са паднали. Хората, които са алергични към мухъл, може да получат алергична реакция и от разравянето на падналите листа, защото тогава мухълът отделя спори във въздуха, които лесно попадат в дихателната система.

 

  1. Треви

Прашецът, който тревите отделят е много фин, което му позволява да се носи на големи разстояния. Някои от тях продължават процеса на опрашване и през есента и дори зимата, ако е мека. Тези качества на някои видове треви ги правят едни от най-големите разпространители на полени през есенно-зимния сезон.

 

Как да се предпазите от есенни алергии?

 

  1. Пазете се

Ограничете излизанията през този сезон, ако страдате от есенна алергия. Д-р Махдавиния съветва, след излизане задължително да си взимате душ и да перете дрехите си, така че да отмиете прашеца (полен), който е полепнал по тях. По този начин ще намалите шанса да пренесете алергените вкъщи.

 

  1. Имунотерапия

Имунотерапията представлява поставяне на алергенна ваксина, която съдържа даден алерген и променя начина, по който организма реагира на него. Имунотерапията е сфера, която напредва изключително много през послеедните години.

Преди да прибегнете към имунотерапия се консултирайте с алерголог.

 

  1. Медикаменти

Може да използвате антихистамини. Те представляват лекарства, които спират алергичните реакции на организма и облекчават някой от симптомите. За запушен или течащ нос може да използвате назални спрейове.

 

Съветът на д-р Махдавиния за хора, страдащи от есенни алергии:

 

„Съветът ми е, ако знаете, че страдате от алергия през есента да вземете мерки, възможно най-рано! Още преди алергията да се е проявила. Това ще направи лечението по-ефективно и ще намали симптоматиката на алергичната реакция, ако такава се появи.”

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *