Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как болестите поставят печат върху кожата на лицето? Какво подсказват торбичките под очите?

Знайно е, че всяка болест си има свои собствени симптоми, както и че много патологии в човешкия организъм се отразяват върху външния вид на човека. Такива симптоми могат значително да развалят кожата на дамите.

Лекарите, само чрез внимателно изследване на лицето, могат да направят предварителна диагноза и да посочат определени проблеми в тялото на пациента. MedAboutMe обяснява как се появяват някои заболявания по лицето и тялото и на какво лекарите обръщат внимание.

Акнето не е само козметичен проблемАкнето не е само козметичен проблем

За какво говори тенът на лицето?

Лицето е първото нещо, на което лекарят обръща внимание още с влизането на пациента в кабинета.

Ако тенът на пациента е розов, равномерен и има руменина по бузите (дори лека), тогава можем да говорим, че всичко е нормално. Ако кожата е бледа, буквално цианотична, тогава може да подсказва за развитието на анемия. Ако има заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, кожата може да придобие сив оттенък. Характерно е и посиняването, което обхваща зоната около устните и може да стане по-изразено при вълнение. Ако кожата е станала жълта, с различни нюанси, тогава можем да говорим за чернодробни заболявания. При пациенти с туберкулоза тенът става восъчен и ярко зачервен. Зачервеното лице включително в областта на шията, най-вероятно показва хипертония.

Появата на акне и други обриви по кожата, особено в областта на челото и слепоочията, може да подсказва за заболявания на храносмилателния тракт. При постоянни обриви се препоръчва да се изследва работата на панкреаса, жлъчния мехур. Ако черният дроб е засегнат, тогава можете да видите образуването на паяжини на бузите и носа.

Какво подсказва кожата на шията и деколтето?

При промени в шията, особено по размер, ако се образува изпъкналост в предната част, трябва да се консултирате с ендокринолог, тъй като такъв симптом може да показва заболяване на щитовидната жлеза.

В същото време пациентите могат да се оплакват от повишен натиск, прекомерна раздразнителност, дори агресия, имат специфичен блясък на очите, които могат да бъдат изпъкнали.

Ако кожата на деколтето е покрита с акне, тогава най-вероятно има проблеми с работата на червата. Или проблемът е в хормонален дисбаланс и заболявания на репродуктивната система на жените.

Старческите петна рядко остават незабелязани и появата им може да показва нарушение на надбъбречните жлези, също така е необходимо да се оцени нивото на кортизола. В медицината дори има специален симптом, наречен „симптом на мръсния врат“, проявяващ се с образуването на кафяви пигментни петна. Такъв симптом може да показва наличието на хелминтни инвазии.

Какво подсказва състоянието на устната кухина?

При пациенти с дефицит на витамини от група В, А, Е често се образуват гънки в ъглите на устата, които са постоянни по природа и дори след лечение се появяват отново.

Според състоянието на устните и устната лигавица лекарите също могат да предположат много диагнози. Зъболекарите често са първите специалисти, които посочват заболявания на храносмилателния тракт, забелязват симптомите на диабета.

Сухите устни, покрити с корички, могат да показват липса на витамин А, дехидратация или заболявания на храносмилателния тракт.

Бледите устни най-често показват хронично белодробно заболяване – ХОББ или астма. Състоянието на езика за един лекар на практика е нещо като резултати от многобройни тестове. Според състоянието на неговата лигавица, плаката, цвета и консистенцията му може да се постави предварителна диагноза, която в повечето случаи се потвърждава от лабораторните тестове.

Промените в конфигурацията на лицето, появата на оток, могат да говорят на лекаря за състоянието на вътрешните органи и дори да показват метаболитни нарушения. Бързата промяна във формата на лицето показва алергичен оток. Ако конфигурацията на лицето се променя бавно, тогава най-вероятно говорим за хормонални нарушения.

Торбичките под очите могат да са признак на бъбречни или сърдечно-съдови проблеми

Отокът винаги заслужава внимателното отношение на специалистите. При образуване на оток в областта на очите (“торбички” под очите) е необходима консултация с нефролог и кардиолог, тъй като това може да са застояли отоци. Отокът, неравномерният тен може да означава промени в хормоналния фон. На първо място, говорим за полови хормони и хормони на щитовидната жлеза. Липсата на йод може да бъде показана от лоша коса и нокти, които стават матови, чупливи и изглеждат безжизнени.

Промените в кожата, състоянието на лицето са само симптоми на определени заболявания. На основата на такива промени могат да поставят само предварителни диагнози, които трябва да бъдат потвърдени. Но тези знаци си имат предимства: като знаете как могат да се проявят болестите или какво показват бледостта на кожата или пъпките, можете да вземете навреме мерки и да предотвратите развитието на болестта. И дори – сериозни усложнения.

Много важно е да не пренебрегвате тези симптоми, като разчитате само на козметиката, а да потърсете съвет от лекар специалист.

Автор: Д-р Юлия Лапушкина

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *