Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Къс палец: от подигравки в училище до сериозни здравословни проблеми

Къс палец – що за проблем е това и по какъв начин може да се отрази на здравето? Има ли нужда от лечение, и ако да – ще помогне ли?

къс палец

Мой съученик имаше къс палец. Това, разбира се, стана повод за много подигравки от страна на хулиганите от нашия клас. Години по-късно научих, че подобно явление се нарича брахидактилия. Това е природна аномалия, подигравката с която е недопустима!

Краткият разказ е публикуван в една от многото групи за взаимопомощ в социалните мрежи. Оказа се, че късият палец не е просто някакъв естетически дефект, а нещо много по-сериозно.

Как точно се отразява наличието на къс палец на човек, разбираме по-нататък в статията

Името на болестта описва какво означава. Терминът брахидактилия се състои от две старогръцки думи: brachys – къс и daktylos – пръст. Ако човек има поне един къс пръст на ръцете или краката, това вече показва наличието на генетична аномалия.

Може да се прояви в различна степен – от леко разминаване в дължината до пълна липса на пръсти. Брахидактилията може да бъде вродена или придобита в резултат на нараняване или заболяване. Например, някои развиват това заболяване поради нараняване по време на работа.

И известните имат къс палец

Актрисата Меган Фокс е само един пример за популярна личност с брахидактилия. Знойната красавица има с какво друго да впечатли, освен с талант. Тя води здравословен начин на живот и спортува. Но филмовата звезда от „Трансформърс“ има и лек недостатък. Палците й са по-къси от тези на обикновените хора. Рядкото заболяване не се счита за истинска болест, макар и да причинява някои неудобства. В дефекта няма нищо страшно. Ноктите, а често и самите пръсти с този вид мутация най-често са много малки и дори деформирани. Звездата повече от веднъж е слагала под ножа на пластичния хирург палците си, но въпреки това те останаха непроменени. Меган е сигурна, че късият палец ѝ е дал рядка черта, която я прави уникална, но не пречи да бъде и най-красивата. В този смисъл народът ненапразно нарича мутацията „царски пръст“.

Съществуват различни видове брахидактилия

Те зависят от честотата на поява в популацията и клиничната картина. Например типовете A3 и D се считат за най-често срещаните форми на къси пръсти. Или малкият пръст, или последната става на големия или пръста на крака попадат в тази категория. Феноменът често се проявява успоредно на двете ръце или на двата крака. Много рядко това се случва само на единия крайник.

Брахидактилията е наследствена малформация

Следователно, ако вие имате подобен проблем, може и вашите деца да го наследят. Интересното е, че естествената аномалия се среща по-често при жени, отколкото при мъже. Едно проучване показа, че 21% от японските ученички имат A3 брахидактилия.

Брахидактилията е проблем, който често засяга самочувствието на човека (особено ако не е имал късмета да стане известен)

В крайна сметка ръцете са едно от първите неща, които се забелязват, когато срещаме някой за първи път. И понякога несъответствието с така наречените норми поражда комплекси.

Брахидактилията може да бъде симптом и на други заболявания

Те включват, например, туберозна склероза. Това е много тежко заболяване, в резултат на което човек страда както физически, така и психически.

Какво е животът с къс палец

Въпреки че самата брахидактилия не е опасно състояние, тя може да доведе до някои неудобства и ограничения.

Функционални ограничения

За хората с брахидактилия може да е по-трудно да изпълняват определени задачи, които изискват прецизност и фини двигателни умения, като писане, закопчаване, затягане на връзки на обувки и т.н. Това важи особено за по-възрастните.

Трудности в ежедневието

Рутинните задачи като използване на инструменти, готвене, подстригване и други може да изискват допълнително време и усилия.

Емоционални аспекти

Хората с брахидактилия могат да изпитват емоционални затруднения, като ниско самочувствие или чувство на неудовлетвореност от външния си вид.

Социални аспекти

В някои случаи хората с брахидактилия може да се чувстват изолирани или неразбрани от другите, особено ако освен къс палец имат и други физически проблеми.

Медицински аспекти

При тежки случаи на брахидактилия могат да възникнат проблеми със ставите, мускулите или костите, които може да изискват медицинска помощ и рехабилитация. Това трябва да се вземе на сериозно, защото не може да се издържа постоянната болка в пръстите. В дългосрочен план това може да доведе до още по-сериозни проблеми.

Ако страдате от брахидактилия и чувствате дискомфорт в пръстите на ръцете или краката, непременно се свържете със специалист. И не забравяйте, че дължината на пръстите ви не трябва да притеснява никого. Вашето тяло е ваш проблем!

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *