Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникалната лечебна мощ на копривата: За какво помага, за кого е вредна?

Копривата е едно от най-разпространените диви лечебни растения у нас. Свойствата и химичният ѝ състав са наистина уникални.Тази пареща трева съдържа витамин С повече от касиса, по-богата е на каротин от морковите. Лекува кървене и затлъстяване, анемия и хипертония, пърхот и туберкулоза и много други сериозни и не толкова заболявания.В същото време расте буквално под краката ни, счита се за едва ли не за плевел.

Копривата - с уникални ползи за човешкото здраве

Какви ползи за здравето подарява копривата на човека?

  • Нормализира метаболизма.
  • Нормализира работата на храносмилателната система.
  • Премахва възпаленията.
  • Почиства съдовете.
  • Намалява съдържанието на захар в кръвта.
  • Намалява болките при артрит.
  • Насища тялото с витамини и полезни микроелементи.
  • Усилва имунитета.
  • Нормализира менструалния цикъл и още много други ползи.

Копривата е богата на калций – полезен за мускулите, нервите и кръвоносната система. Калий – метаболитен регулатор. Фосфор – много важен за мозъка, бъбреците, ставите. Магнезий – успокоява нервите, подпомага изграждането на костите.  Желязо – съставна част от хемоглобина. Манган – подпомага репродуктивните функции, успокоява нервите, увеличава потентността. Бор – много важен за скелета и зъбния емайл. Натрий – поддържа осмотичното налягане на кръвната плазма, регулира алкално-киселинния баланс. Титан – подкрепя имунитета, ускорява метаболизма. Мед – участва в производството на колаген.

Копривата съдържа 2 пъти повече витамин С от лимона и касиса,

превъзхожда морския зърнастец, морковите, киселеца по съдържание на каротин. Дневната доза витамин А е само в 20 листа от коприва. Освен витамините B1 до 6 заслужават внимание и още много други полезни за здравето вещества. Листата съдържат до 5% хлорофил, който се нарича растителен хемоглобин. Антиоксидант е, нормализира дейността на кръвоносната и хормоналната система, подмладява, бори се с микробите, укрепва имунната система.

При какви здравословни проблеми помага копривата?

Това непретенциозно растение действа кръвоспиращо, диуретично, слабително. Копривата възстановява организма след изтощение. Нормализира липидния метаболизъм. Действа регенериращо, включително и на стомашно-чревната лигавица. Нормализира състава на кръвта – много онкологично болни чрез семена на коприва с мед, възстановяват параметрите на кръвта си след лъчетерапия.

Всички части на копривата са уникални

Копривата се прилага и в гинекологията – тя повишава тонуса на матката. Действа отхрачващо, спира косопада, ускорява зарастването на раните. Под една или друга форма копривата се препоръчва при лечение на бъбречни заболявания, настинки, проблеми на черен дроб, включително хепатит. За полезността ѝ при желязодефицитната анемия знае почти всеки българин. Освен това  подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, помага при туберкулоза, кървене от матката, нарушение на метаболитните процеси, при артрит,               алопеция, кожни инфекции.

Копривата е ценен помощник на човека в борбата с неврозите, с болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Поради всички тези уникални качества  научните изследванията на копривата продължават.

Копривата има и някои противопоказания

Рядко, но се среща индивидуална непоносимост към копривата.  Не се препоръчва на бременните жени тъй като билката предизвиква контракции на матката и може да доведе до спонтанен аборт. Противопоказана е и за страдащите от тромбофлебит, от повишено съсирване на кръвта, от задържане на течности, причинено от нарушения на функциите на бъбреците или сърцето.

И не на последно място копривата е много ценена и в кулинарията – за супи, за баници и за разни други рецепти според фантазията на готвачите.

Източник: dzen.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *