Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравен преглед на детето: преди училище и след това

Есента идва, а с нея и новата учебна година. Много деца ще тръгнат за първи път на ясли, детска градина или училище

училище

А това означава, че е дошло време детето да премине редица медицински прегледи, необходими за приемане в учебно заведение. Някои от прегледите преди детска градина и ясла, първи клас или училище са задължителни и се правят от личния лекар на детето. Други може да се извършват от родителите по тяхно желание.

Подобни прегледи дават възможност на родителите да получат максимална информация за психофизическото здраве на детето. Навременната диагностика им позволява да „хванат“ патологията на най-ранните етапи, предотвратявайки прехода ѝ в хронично заболяване. При консултациите с високоспециализирани специалисти родителите могат да получат необходимите препоръки относно профилактиката и лечението на възможни заболявания.

Преди училище и детска градина се извършва най-пълната диагностика, която позволява да се идентифицират изоставане в развитието и други патологии, които могат да възпрепятстват социализацията и образованието на детето.

Медицински преглед преди детска градина и училище

Децата, които трябва да ходят на детска градина, се нуждаят от прегледи (без да са задължителни) при педиатър, хирург, ортопед-травматолог, невролог, зъболекар, оториноларинголог и офталмолог. Комплексният преглед включва и консултация с акушер-гинеколог (за по-големите момичета) и уролог-андролог (за момчета).

Що се отнася до бъдещите първокласници, за тях списъкът с лекари ще бъде същият, плюс задължителна консултация с психолог. Ако детето е диспансерно регистрирано при други специалисти, то също ще трябва да мине и през тях. Преди училище трябва да се предвидят и редица инструментални диагностични изследвания: ултразвук на коремна кухина и бъбреци, ехокардиография, електрокардиография.

Освен това, както за градината, така и за училище, ще е необходимо да се премине общ тест за урина, клиничен кръвен тест, фекален тест за яйца от хелминти и перианален отпечатък за ентеробиоза.

Клинични прегледи в различни етапи на израстване

Прегледите преди училище и детската градина са изключително важни, но това не означава, че всичко се изчерпва само с тях. На всеки етап от израстването на детето трябва да се извършват цялостни здравни прегледи.

През първата година от живота на бебето медицинските прегледи се извършват няколко пъти: веднага след раждането, на 1, 3, 6, 9 и 12 месеца. В допълнение към онова, което се наблюдава от педиатъра, здравето на бебето би трябвало да се оцени и от специалисти като невролог, офталмолог, хирург, ортопед- травматолог, оториноларинголог и зъболекар. Списъкът с изследвания, които трябва да се извършат до една година, включва: ултразвук на коремни органи, бъбреци и тазобедрени стави, ултразвук на мозъка (невросонография), ултразвук на сърцето (ехокардиография), аудиологичен скрининг (ако не е извършен в родилния дом), електрокардиография, общи изследвания на урина и кръв.

В бъдеще редовността на прегледите намалява. През втората година от живота на бебето прегледите от педиатър се извършват веднъж на всеки 3 месеца, на възраст от 2 до 3 години – веднъж на всеки шест месеца.

Започвайки от 3-годишна възраст, медицинският преглед се провежда веднъж годишно. Децата в предучилищна възраст се преглеждат редовно от зъболекар, хирург, офталмолог, оториноларинголог. На 3-годишна възраст на момичетата се препоръчва да се консултират с детски гинеколог, а момчетата – с детски уролог-андролог.

На възраст от 5 години трябва да се консултирате с логопед. Важно е да се идентифицират говорните нарушения и да се коригират преди детето да отиде в първи клас. Това ще опрости адаптирането му в нов екип и ще намали вероятността от проблеми с ученето.

Също толкова важни са прегледите на децата в училищна възраст

Почти всичко, свързано с процеса на учене, оказва сериозно влияние върху психофизическото развитие на детето. По това време има и рязко увеличаване на натоварването върху различни системи на тялото, по-специално върху органите на зрението и опорно-двигателния апарат. Това е и времето на пубертета, когато тялото на детето започва да се променя, настъпват хормонални промени в тялото и могат да се активират различни скрити патологии.

Медицинският преглед в училищна възраст не е просто формалност, а важно събитие, което ще помогне за поддържане на здравето. Необходими са цялостни прегледи при специалисти на 7, 10, 14, 15, 16 и 17 години.

Източник: deti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *