Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетолог обяснява за кого е опасно да яде сини сливи

Сини сливи – те са навсякъде през лятото. Буквално изпълват рафтовете на магазини и пазари

сини сливи

Едрички, красиви и сочни, всеки обича да похапва сини сливи. Ползите от тях са очевидни за мнозина. Експертите обаче отбелязват, че има хора, които трябва да се въздържат от употребата им, или поне да сведат до минимум такъв продукт в диетата си. На кого не се препоръчва да яде сини сливи, обяснява диетологът Ирина Мансурова.

Сините сливи се отличават с изобилие от витамини в състава си – това са витамин А, С, В, Е. Освен това, този плод съдържа много калий, фибри и плодови киселини.

Ирина Мансурова, диетолог

Един от основните ефекти на сините сливи е подобряването на чревната подвижност, което помага за навременното и щадящо прочистване на червата. Освен това, с тяхна помощ можете да ускорите процеса на отслабване и да поддържате теглото под контрол. Тъй като в сливата има много фибри, това допринася за една продължителна ситост. Тук трябва да добавим, че заради консумацията на този популярен и достъпен летен плод тялото по-лесно поддържа стабилно ниво на кръвната захар.

Калият в плода е изключително полезен за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. С негова помощ се регулира водно-солевият баланс. Комбинацията от фосфор и калций в сливата, както и различни фенолни и флавоноидни съединения, допринася за отлична профилактика на заболяванията на опорно-двигателния апарат.

Науката отдавна е доказала ефективността на синята слива за ограничаване на костната загуба при жени след менопауза

Освен това сините сливи и сокът, получен от тях, помагат за предотвратяване на чернодробни заболявания. В допълнение, те помагат за понижаване на кръвното налягане и коригиране нивата на лошия холестерол.

Случва се и сливата да се предлага като средство за предотвратяване на анемия, тъй като е богата на желязо – на 100 г продукт има около 2,1 милиграма желязо.

Въпреки всички тези неоспорими ползи, важно е да се разбере, че дори здрав човек не бива да изяжда повече от 150 грама сини сливи на ден. В същото време плодът е препоръчително да се използва или между храненията, или като добавка към зърнени храни и салати. Наведнъж и самостоятелно може да се изяждат не повече от няколко плода (2-4 по-едрички сливи). Ако има проблеми със стомаха, порцията се намалява до два плода на ден.

Кой не трябва да яде сини сливи?

Струва си да се въздържат от похапването на сини сливи, или да пият сок от този плод, хора, които са били диагностицирани със синдром на раздразнените черва и други патологии на стомашно-чревния тракт. Такива например са ерозивен гастрит, гастрит с висока киселинност, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Това се дължи на факта, че плодът има високо съдържание на фруктоза и полиоли, които всъщност са захарни алкохоли.

С особено внимание към сливите трябва да бъдат и хора, които са алергични към други плодове

Сините сливи трябва да се използват с едно на ум и от онези, които имат ревматизъм, подагра и уролитиаза. Препоръчително е също да се въздържат и хора със склонност към диария, поради слабителното и диуретично действие на плода. Важно е да запомните, че неузрелите сливи са най-разхлабващи, особено ако ги ядете на празен стомах.

Сливите съдържат оксалати, соли и естери на оксаловата киселина, които могат да се натрупват и кристализират в тялото. А това представлява проблем за бъбреците и жлъчния мехур. Съответно, на хората които страдат от заболявания на тези органи, е противопоказано да пият сок или да ядат сини сливи.

Не бива да се увличат по сините сливи и жените, които кърмят. Всъщност, в този случай, с излишък от плодове в диетата на жената, детето може да изпита симптоми на подуване на корема и колики.

Не трябва да ядете сини сливи, ако имате високо кръвно налягане или диабет

Хората с високо кръвно налягане или диабет трябва да бъдат внимателни, когато ядат сини сливи. Диетичните фибри в плода могат да повлияят на начина, по който тялото разгражда захарта (глюкозата). Ако имате диабет и ядете твърде много сини сливи, това може да повиши нивата на кръвната захар до небезопасни нива. Диета с високо съдържание на диетични фибри може също така да причини запек и други стомашно-чревни проблеми, които затрудняват хората с тези състояния да получат достатъчно хранителни вещества от храната си. Тук е важно да се отбележи, че плодовете не бива напълно да се изключват от менюто, даже напротив. Те просто трябва да бъдат в по-малко от препоръчаното количество. Никой няма да си навреди, ако сутрин изяжда по една синя слива, нарязана в овесените ядки или пасирана с малко кисело мляко, като смути.

При високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, приемът на твърде много калий може да доведе до повишаване нивата на натрий в тялото (хипертония). Калият се намира естествено в храни като бананите. Също така се добавя и като консервант по време на обработката на сушените плодове, като сините сливи, например. Затова – не прекалявайте!

Могат да доведат до наддаване на тегло и подуване на корема

Една порция от 6 сурови сини сливи съдържа 137 калории и 22 грама захар. Това със сигурност е малко повече, особено ако човек се грижи за фигурата си поради здравословни причини. А една чаша сок от сини сливи съдържа около 185 калории. Някои смятат, че фибрите в сините сливи могат да насърчат ситостта и евентуално да помогнат при загуба на тегло. Прекомерният им прием обаче може да има обратен ефект. Сините сливи също така имат и висок гликемичен товар, както стана ясно от написаното по-горе.

Сините сливи съдържат сложни въглехидрати и захари, които не се разграждат напълно в храносмилателния тракт. Затова, когато захарите достигнат дебелото черво, бактериите започват да се хранят с тези несмлени въглехидрати.

Тези бактерии са отговорни за чревните газове и подуването на корема. Освен това, повече сини сливи на ден ще предизвикат и отделяне на неприятни газове, както и оцветяване на изпражненията в черно, заради високото съдържание на желязо в плода.

Източник: www.gastronom.ru

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *