Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болестите на сърцето и кръвоносните съдове стават все по-млади: как да предпазим децата от опасност

Трябва на всяка цена да се избегнат рисковете от болести на сърцето и кръвоносните съдове при децата, и на първо място това е затлъстяването

кръвоносните съдове

Децата с високо кръвно налягане са изложени на висок риск от увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, показва проучване от Канада.

Учените са анализирали данни от 38 систематични прегледа, включващи 3609 деца. Децата, склонни към високо кръвно налягане, се подлагат на редовно проследяване на състоянието. Така ще се потвърди или опровергае ефектът на хипертонията върху промените във функционирането на кръвоносните съдове и сърцето в дългосрочен план. Тази връзка е изследвана за първи път при деца и юноши. Добре е да се знае, че онова, което работи при възрастни, е доказано, че работи и при децата.

Детското сърце е по-уязвимо сега, отколкото преди 20-ина години

Рискът от хипертрофия на лявата камера (натрупване на сърдечен мускул) при деца и юноши с хронично високо кръвно налягане е средно 4,69 пъти по-висок, отколкото при деца с нормално кръвно налягане. В бъдеще това може да застраши ранното развитие на сърдечно-съдови заболявания. Проучването ясно показва връзката между индекса на телесната маса и индекса на масата на лявата камера, както и дебелината на стените на каротидните артерии. Колкото повече наднормено тегло има детето, толкова повече сърдечният мускул увеличава масата си. Така стените на каротидната артерия са били неблагоприятно засегнати от отлагания, съдържащи мазнини и холестерол.

Повече деца с излишни килограми, по-висок риск от заболявания на кръвоносните съдове и сърцето

Не трябва да позволяваме кръвоносните съдове да се затлачват

И така, коренът на много проблеми в работата на сърцето и кръвоносните съдове отново се оказа наднорменото тегло.

Затлъстяването води със себе си много възпалителни фактори. Възпалението провокира развитието на:

  • сърдечно-съдови болести;
  • онкологични заболявания;
  • захарен диабет;
  • уролитиаза;
  • подагра;
  • безплодие и много други заболявания.

Рисковете могат да се коригират като се контролира калоричното съдържание на храната. В едно с това се поддържа и баланс на хранителните вещества в ежедневната диета. Трябва да се превърне здравословното хранене и физическата активност в норма на живот. Така ще се спре пандемията от затлъстяване не само при децата, но и при възрастните.

Рискови фактори за сърдечни заболявания при деца

Затлъстяването може да причини сърдечни заболявания и да доведе до други здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, повишен холестерол и диабет тип 2, който започва в детството и продължава в зряла възраст.

Генетиката и фамилната анамнеза също могат да повишат риска за детето, но семействата могат да предприемат действия, за да предотвратят сърдечните заболявания при децата, преди да са започнали.

Предотвратяването на сърдечни заболявания при деца също включва предприемане на проактивни стъпки с педиатър. Не забравяйте да планирате годишен преглед на вашето дете. Педиатърът може да провери за рискови фактори и да наблюдава всички развиващи се състояния. Детският лекар ще наблюдава и височината, теглото и кръвното налягане на детето, заедно с други навици в начина му на живот, като излагане на тютюнев дим, упражнения, диета и сън.

Препоръчва да се проверява холестерола на децата поне веднъж между 9 и 11 години и отново между 17 и 21 години. Педиатърът може да препоръча допълнителен скрининг в зависимост от рисковите фактори на детето.

Ролята на семейството за предотвратяване на сърдечни заболявания при деца

Родителите и семейството са първите модели за подражание на детето. Те могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, като го научат да придобие навици за здравословен начин на живот от ранна възраст. Това включва хранене с добре балансирана и здравословна диета, поддържане на здравословно тегло, активен начин на живот с редовни аеробни упражнения и избягване на тютюнопушенето.

Физическите упражнения са основен инструмент за предотвратяване на сърдечни заболявания при деца.

Родителите могат да планират физически дейности, да прекарват време навън заедно и да спортуват в компанията на децата или заедно с тях.

Ранното създаване на добри навици ще им помогне да израснат здрави възрастни.

Ако семейството въвежда нови промени за насърчаване на здравословен начин на живот, няколко стратегии могат да помогнат за постигане на успех:

  • задайте постижими цели за здравословни навици;
  • планирайте и пригответе храната предварително;
  • направете списък със забавни начини да останете активни;
  • намерете различни дейности или хобита за намаляване на стреса.

Източник: www.healthychildren.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *