Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са опасностите от полипи на матката?

Ендометриалните полипи са често срещана патология. Според статистиката, всяка трета жена страда от тях. Защо са опасни?

полипи

Всъщност, ендометриалните полипи са нехарактерно образувание на матката, което се появява поради нарастването на вътрешната й стена – ендометриума. Доброкачествени са, но не винаги са безвредни. Защо се появяват, представляват ли сериозна заплаха за здравето и дали е необходимо да се отървем от тях, обяснява д-р Ирина Краснополская, онкогинеколог.

Д-р Ирина Краснополская

Ендометриалните полипите не са необичайни

Полипите на маточната кухина са много чести. Според различни източници до една трета от жените ги изпитват през живота си. Те могат да бъдат единични или множествени. С големина са от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Много жени дори не подозират, че имат полипи, тъй като формациите често не се проявяват. Откриват се само при ултразвуково изследване на тазовите органи. Други се оплакват от обилна и продължителна менструация, различно по вид и цвят течение извън месечното кървене, безплодие и други проблеми, които издават наличието на ендометриални полипи.

Ако ги има, могат да попречат на имплантирането на яйцеклетката, което означава, че са в състояние да повлияят на способността на жената да зачене. До една трета от жените, на които им се налага да правят инвитро процедури, имат ендометриални полипи. Разбира се, не може да се каже недвусмислено, че наличието им недвусмислено води до безплодие, но тяхното отстраняване при безплодни жени увеличава вероятността от зачеване.

Полипите на ендометриума са доброкачествено заболяване, но има вероятност да станат злокачествени и да доведат до развитие на заболяване като рак на ендометриума. Този риск нараства с възрастта, достигайки максимум при жени след менопауза.

Откъде идват?

Точната причина за появата на полипи не е известна. По-често се диагностицират в по-напреднала възраст, при жени, страдащи от хипертония и затлъстяване. Смята се, че хроничните възпалителни процеси на репродуктивната система допринасят за тяхното развитие.

Хормоналният фон играе важна роля за появата на тези образувания. Те са по-склонни да се образуват при жени, чиято менструация е започнала рано, преди 12-годишна възраст и е приключила след 50-годишна възраст. Полипите са по-склонни да се появят при тези, чието тяло произвежда излишно количество от „женския“ хормон естроген и недостатъчно прогестерон.

Различни неоплазми, които произвеждат естроген в яйчниците, също „ускоряват“ появата на полипи

Трябва да се отбележи, че приемането на хормонални контрацептиви и заместителна терапия при менопауза не повишава риска от развитие на ендометриални полипи и не е лечение.

Жените, диагностицирани с яйчникова недостатъчност, също са изложени на риск. Ако менструацията се появи „изведнъж“, пропусне или няма редовност, вероятността от полипоза при такива жени е много по-висока.

Заболявания, които на пръв поглед нямат нищо общо с „женската“ сфера, също могат да повлияят на развитието на ендометриални полипи. По-често страдат от пациенти със системни заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт: хепатит, холецистит, дискинезия на жлъчния мехур и други заболявания. Тези патологии допринасят за натрупването на естроген, тъй като разграждането му се забавя в черния дроб.

По-често от други полипите се „залепват“ за жени със затлъстяване, диабет, заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречната кора, както и такива с поликистозни яйчници.

Важна роля играе и генетичната предразположеност. Ако майка ви и баба ви са били прегледани от лекар за полипоза, вероятността тя да се развие при вас е доста висока.

Също така, развитието на полипи се влияе от намаляването на имунните сили на организма на фона на стрес, нездравословен начин на живот и неблагоприятна екологична ситуация.

Как се откриват ендометриални полипи?

Ултразвукът е най-често използваният метод за диагностициране на ендометриални полипи. Информативността на това визуално изследване зависи пряко от квалификацията на специалиста, който извършва изследването, и нивото на оборудването, с помощта на което се извършва. Допълнителна точност на ултразвука се осигурява от използването на доплерово картографиране.

Кюретажът на маточната кухина се използва широко от много години в домашната гинекология. Той не е най-точният начин за диагностициране на ендометриални полипи. Най-информативният и ефективен метод е хистероскопията с насочена биопсия. Това е изследване на маточната кухина с помощта на специално оборудване и камера, чрез която се обследва и се взима материал за по-нататъшно изследване.

Хистеросалпингографията (изследване с контрастна течност, която се инжектира в матката) обикновено се използва за проверка проходимостта на фалопиевите тръби. Не е толкова ефективна за идентифициране на ендометриални полипи, а ЯМР е твърде скъп.

Лекуват ли се полипите?

При откриване на ендометриални полипи, с помощта на поне две ултразвукови изследвания, направени в различни менструални цикли, се назначава хирургично лечение за отстраняване на ендометриалния полип. Използваната преди това лекарствена терапия не е показала своята ефективност и в момента не се използва.

Лекарят може да предложи диагностична хистероскопия. Това е изследване на маточната кухина с помощта на малка специална камера. Този метод е едновременно диагностичен и лечебен. При извършване на хистероскопия е възможно директно визуализиране на полипа и едновременното му отстраняване, последвано от хистологично изследване на получения материал.

Могат ли полипите да се появяват пак след лечението?

Въпреки че в повечето случаи лечението при полипи на ендометриума завършва с пълното им отстраняване, за съжаление при всяка 4-5 пациентка полипи на ендометриума могат да се появят отново. За навременно откриване и лечение на рецидив на заболяването се препоръчва провеждането на многократни ултразвукови изследвания на тазовите органи поне веднъж годишно.

Източник: ayzdorov.ru

МИОМИН – НАЙ-ДОБРАТА ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *