Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как ПРАВИЛНО да си приготвяте отвара от лековитата шипка? При какви заболявания е вредна? Рецепти

Идва сезонът за запасяване с плодовете на лековитата шипка, наричана още дива роза. Доказано е, че съдържанието на витамин С в шипките е 50 пъти по-високо, отколкото в лимоните. Освен това шипките съдържат витамин К и много други полезни вещества и киселини.

От това следва, че отварата от шипки помага да се увеличи съдържанието на посочените вещества в организма.

Следователно има природен лек за заболявания, които свързани с липсата им.

Шипката подобрява функционирането на храносмилателната система

Неправилното хранене, ниската физическа активност и нездравословният начин на живот водят до стагнация на жлъчката в тялото.

Танините, фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в шипките ще помогнат за освобождаването на жлъчката. Освен това отварата от шипка нормализира функционирането на нервната система, позволява да се постигне и противовъзпалителен ефект.

Поради съдържанието на витамини като C, K, P, B2, E, A в шипките, отварата от тях има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Шипковият чай, съдържащ салицилат, е отличен избор за предотвратяване на храносмилателни проблеми.

Повишават концентрацията на хемоглобин в кръвта

Шипковият извлек съдържа много желязо, което означава, че може да увеличи броя на червените кръвни клетки на единица обем кръв. Отварата от шипка ще помогне на тези, които страдат от анемия.

Шипките действат и като диуретик

Подобряват функционирането на отделителната система

. Употребата на отвара от шипки води до стимулиране на бъбреците, без да се разрушава техният епител. Отварата е полезна като средство за лечение на уролитиаза.

Шипките понижават на холестерола

Шипката и отварите от нея намаляват съдържанието в кръвта на естествената мазнина, произвеждана от тялото – холестерола.

Приемането на отвара от шипки ще предотврати образуването на атеросклеротични плаки.

Шипките помагат за поддържане на нормално кръвно налягане

Те са незаменим помощник при намаляване на налягането, тъй като съдържат каротин (витамин А).

Редовният, но НЕ прекомерен прием на отвара от шипки допълнително ще доведе до пълното нормализиране на кръвното налягане в организма.

Укрепват на капилярите, подпомагат здравето на кръвоносни съдове

Съдържанието на витамини в плодовете и корените на шипката спомага за укрепване на капилярите.

Подобряват съсирването на кръвта, тъй като шипката съдържа витамин К, който помага за спиране на кървенето.

Шипките действат профилактично срещу сезонни заболявания, укрепват имунитета

Отварата от шипки съдържа рекордно количество витамин С. Приемът на такава отвара ще ви помогне да забравите за такива заболявания като остри респираторни инфекции и други подобни.

Колкото по-силен е имунитетът на човек, толкова по-малко е изложен на вирусни заболявания.

Как да си приготвим отвара от тази дива роза – шипката?

Има много рецепти с различни съставки, които дават различни резултати при лечението. Рецепти:

Отвара от шипки за силен имунитет

Тази отвара се състои от два компонента: една супена лъжица шипки и един литър гореща вода.

Първо трябва да смелите сухите шипки със семената им и да ги залеете с гореща вода при температура 85-90 градуса за 15 минути. След 15 минути бързо охладете течността и я прецедете. Отварата от шипка по тази рецепта е с високо съдържание на витамин С, което има благоприятен ефект върху имунитета на организма.

Отвара от шипка за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт

Тази отвара се състои от същите два елемента: шипки и гореща вода. Необходимо е да излеете литър вода с температура 85-90 градуса в термос или други запазващи топлината съдове,  след това да изсипете една супена лъжица натрошени шипки. Необходимо е да оставите сместа  да престои за 8-10 часа. Подготвената по този начин отвара няма да доведе до повишаване на имунитета, тъй като за толкова дълъг период от време целият витамин С, съдържащ се в шипката, ще се разпадне. Но за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт, отварата по тази рецепта ще бъде най-ефективна.

За подобряване на паметта и усвояване тона информация

Подходяща е отварата от шипка и офика.За да направите отварата от дива роза с офика трябва да вземете еднакво количество от двата лечебни плода и да ги залеете с гореща преварена вода.Тази отвара е по-близка до чая по отношение на начина на консумация, но не трябва да я използвате често.Една или две дози на ден ще бъдат достатъчни.

Отвара от шипка с глог – за профилактика на имунни заболявания, атеросклероза, заболявания на вътрешните органи.

За да приготвите тази отвара, залейте с 2 чаши гореща вода 1 супена лъжица шипка и 1 супена лъжица глог в термос. Оставете за 12 часа. Пийте я 4 пъти на ден по половин чаша.

Красивата и лековите дива роза

Как ПРАВИЛНО да приемате отварата от шипки?

С настъпването на есента хората тичат до аптеката или до магазина за шипки, за да се заредят бързо с витамини за зимата. Черният дроб обаче все още работи със същото темпо, както и през лятото, а градинските зеленчуци, богати на различни витамини, са на масата. При прием на отвара от шипка много рано през есента е много лесно да получите предозиране на витамин С и други витамини, съдържащи се в нея.

Предозирането на витамин С е много по-лошо от липсата му! През зимата обаче се препоръчва да се използва отвара от шипки. Мнозина твърдят, че тя трябва да се консумира след хранене. Това обаче не е съвсем ефективно. Факт е, че когато отварата попадне в хранопровода след хранене, витамините са на опашката – на първо място се асимилира храната, а след това идва редът на отварата от шипки. По време на усвояването на храната повечето от витамините, съдържащи се в отварата, ще бъдат окислени. Ето защо е силно препоръчително да приемате отвара от шипка само преди хранене.

Струва си да запомните дневните дози. Една чаша на ден по време на лечението е достатъчна за качествено възстановяване. Отварата от шипки е отлично диуретично средство. При превишаване на дозата съществува риск от дехидратация на тялото или изгаряне на стомашно-чревната лигавица.

Внимание! Противопоказания и вреда на отварата от шипки

Като допълнение към предозирането имайте пред вид, че шипките имат редица противопоказания.

НЕ се препоръчват: при гастрит, на  деца до шест месеца, а след тази възраст – да се им седава изключително внимателно, на бременни и кърмещи жени, на страдащите от панкреатит, от язва, от тромбофлебит, на хората с кариеси, освен ако не се пие със сламка.

Отварата от шипка е отлично средство за профилактика на много заболявания.

След като се запознаете с ползите, съдържанието, правилата за приемане и противопоказанията, ще ви бъде много по-лесно и по-ефективно да се възстановите от някои болести или да ги предотвратите.

Източник: dzen.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *