Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да различим баналното забравяне от деменцията

Деменцията е заболяване, което може напълно да унищожи личността на човека

деменцията

В същото време е известно, че сред първите признаци на деменцията са проблемите с паметта. Но забравянето е обичайна проява за човек, дори когато няма проблеми с нервната система.

Възможно ли е по някакъв начин да се разграничи доста безобидно разстройство от симптом, показващ опасна патология? Ето и обясненията по темата на д-р Мария Бехер, невролог.

Д-р Мария Бехер

Деменцията се разглежда като невродегенеративно заболяване, когато има разрушаване на невронни връзки и съответно е налице атрофия на мозъка. Когнитивната функция започва да се губи в такава ситуация.

Забравянето, от друга страна, може да бъде резултат от обикновена обработка на информацията. Случва се когато човек е получил твърде много разнообразна информация и психиката му не е имала време да обработи всичко. Също така, забравянето може да бъде резултат и от астеничен синдром и редица други неуспехи. Астеничен синдром е заболяване, проявяващо се от високо изтощение, повишена умора, намаление или пълна загуба на способността да се прави каквото и да е.

Възможно ли е да се разграничи деменцията от обикновеното забравяне?

По правило при деменция говорим за наличие на психични разстройства. Освен това, проблемите с паметта при невродегенеративни разстройства могат да бъдат различни – всичко зависи от генезиса на деменцията. Всъщност деменцията сама по себе си не е диагноза, има много различни видове: съдова, Алцхаймер и други. В допълнение към различните видове деменция, невродегенеративният процес може да засегне различни части на мозъка. Съответно, така ще пострадат и различни функции на паметта. И вече, в зависимост от това с кой вариант трябва да се справите, определени функции на мисленето ще бъдат затруднени или направо ще липсват. Във всеки случай това не е просто забравена дума, а проблеми с умствените процеси.

Тоест, ако човек просто е забравил думата, той ще си я спомни след известно време. При деменция ако на човек му покажат молив и го попитат какво е това, той ще отговори: „с това пише“. Няма да си спомни самата дума и няма да може да направи това, докато не бъде подканен.

Ако говорим за по-сериозно когнитивно увреждане, тогава може дори да не е наясно за какво се използва този предмет.

Как да разберете със сигурност – забравяне ли е или слабоумие?

 

Най-правилното решение, ако човек почувства, че е започнал периодично да забравя думи или други важни неща, ще бъде посещение при специалист. Има асоциативни разстройства, има и лингвистични, когато човек например не може да запомни повече от 12-15 трибуквени думи за минута.

При поява на оплаквания трябва да се отиде на невролог, който има специални когнитивни тестове, които помагат да се разграничат различните видове разстройства. Освен това лекарят ще предпише допълнителна диагностика под формата на ЯМР на мозъка. Така ще може да се види зоната на кортикална атрофия или зоната на левкоараиоза, което може да предполага, че човек вече има някакво когнитивно увреждане или съществуват рискове от бързото им развитие.

Въз основа на поредица от тестове специалистът може да определи коя част от мозъка е атрофирала. И вече в зависимост от това се предписва терапия.

Как да се лекува?

Забравянето също се лекува, но лечението на обикновената проява на умора и астеничен синдром се различава от лечението на невродегенеративно разстройство, каквото е деменцията.

Освен това, дори баналната забрава може да продължи дълго време, ако липсва почивка и възстановяване на тялото.

Простото забравяне обикновено се лекува с помощта на ноотропи и витаминни комплекси. Важен момент е приемът на витамини D и витамини от група B, по-специално B1, B6, B12, които играят важна роля в мисловните процеси.

Може ли да се възстанови паметта?

Ако забравянето се лекува на фона на преумора, паметта ще се рестартира без проблеми. В същото време е възможно да се възстанови способността на човек да си припомня някои неща дори и с деменция. За да се случи това, трябва да се идентифицират ключовите елементи, които водят до неговото развитие. Например, това могат да бъдат токсични вещества или хроничен възпалителен процес. Случва се човек да има лоша зъбна хигиена и да развие хроничен възпалителен процес, който може да задейства механизмите на невродегенерация и да доведе до деменция. И ако ситуацията се влоши от захарен диабет, когато повишената глюкоза ще доведе до разрушаване на невронните връзки и ще им попречи да се възстановят, тогава паметта ще изчезне. Но предимството в такава ситуация е, че ако тези причини бъдат идентифицирани навреме и компенсирани, е възможно не само да се забави деменцията, но и да се обърне.

За съжаление, не винаги е възможно да се открие истинската причина, а често има и много такива причини. Следователно, може да бъде трудно да се обърне деменцията в 100% от случаите. Но все пак има ситуации, при които е налице регресия на болестта и те не са изолирани.

Освен това, в случай на деменция, е необходимо да се започне лечение веднага. Защото ако човек и днес си спомня, че например има син или дъщеря пред себе си и дори знае имената им, то след година вече може да ги смята за непознати и дори за врагове, ако деменцията прогресира. Затова е необходимо да се борим за възможността да се запази паметта във всеки случай и с всички налични средства.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

Източник: doctorpiter.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *