Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кое е за мозъка и кое за костите: Рентгенолог обяснява разликата между КТ и ЯМР

КТ и ЯМР са съвременни методи за изследване и диагностика. За мнозина те често звучат като синоними, въпреки че има осезаема разлика в предназначението им

КТ и ЯМР

Защо се използва КТ и ЯМР и кога лекарите ги предписват, обяснява д-р Александър Родин, радиолог, ръководител на отдела по радиология, в Националния изследователски център по фтизиопулмология и инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването на Русия.

КТ и ЯМР – тези две опции за изследване се считат за най-информативните диагностични процедури. Основното им предимство е високата точност и детайлност. Благодарение на това е възможно ясно да се изследват вътрешните структури на тялото и да се видят дори най-малките промени. И двата варианта на изследване се основават на създаването на набор от изображения, които се преобразуват от специализирана програма в триизмерно изображение на определена зона.

Каква е разликата между КТ и ЯМР?

Основната разлика между тях е принципът на сканиране. Терминът „компютърна томография“ или KT се отнася до компютърна рентгенова образна процедура, при която тесен лъч рентгенови лъчи се насочва към пациента и бързо се върти около тялото. С помощта на компютърна обработка се получава тримерно изображение. Изследването се извършва на последователни срезове или слоеве.

Д-р Александър Родин

Работата на магнитно-резонансния томограф се основава на различен принцип. Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) е огромен магнит – източник на радиочестотни импулси. От него се излъчват електромагнитни вълни, които карат водородните атоми в клетките на човешкото тяло да трептят. Създаденият от тях резонанс се фиксира от сензора на устройството, а компютърът го преобразува в триизмерен модел на изследваната зона.

В какви области на медицината се използват КТ и ЯМР?

Назначава се едното или другото изследване в зависимост от различните цели и задачи на диагностиката. За да се определи кое от двете да се направи, е необходимо да се консултирате с клиницист (терапевт, пулмолог, онколог, невролог, травматолог – ортопед и други). На практика всеки клон на медицината ще намери приложение за тези изследвания.

И двата метода имат плюсове и минуси. Общият им недостатък е високата цена. КТ, като всеки рентгенов метод, носи потенциална опасност за здравето ако се използва много често.

ЯМР може да бъде опасен за пациенти с метал в тялото – пейсмейкър, кохлеарен имплант, имплантируеми кардиовертер дефибрилатори и устройства за сърдечна ресинхронизираща терапия. Например, пациентите с пейсмейкъри са изложени на риск от нагряване/движение на устройството и аритмия по време на ЯМР.

За разлика от феромагнитните метали, зъбните коронки, изработени от композитна смола, порцелан или злато, не представляват риск по време на ЯМР. Въпреки това е важно да се отбележи, че понякога в порцелановите коронки има и метал. Консултирайте се с вашия зъболекар преди ядрено-магнитен резонанс, за да определите използвания материал и всички съображения за безопасност, свързани с извършването на такова изследване.

Освен това, споделете информацията и с техника, който извършва ЯМР. В по-голямата си част използването на ЯМР със зъбни коронки е безопасно и не е основна причина за безпокойство. Най-добре е да се подсигурите и да получите зелена светлина от вашия зъболекар.

Кога се предписват двете образни изследвания?

КТ обикновено се предписва при:

• заболявания на дихателните органи, травматични, инфекциозни и неопластични лезии на скелетната система;
• заболявания на пикочната система;
• при съмнение за остър мозъчно-съдов инцидент.

Ако е необходимо, лекарят може да допълни изследването с контрастни лекарства, съдържащи йод.

Магнитно-резонансната терапия се използва главно за изследване на меките тъкани и вътрешните органи. Като правило, сред индикациите за употребата му е подозрение за отклонение в работата на:

• паренхимните органи (тимусът, белият дроб, черният дроб, панкреасът, далакът, бъбреците, яйчниците, тестисите и всички жлези в организма);
• елементите на меките тъкани на ставите (включително съмнение за междупрешленна херния);
• кръвоносните съдове,
патологиите на мозъка и
заболявания и патологии на гръбначния мозък.

ЯМР е много търсен в онкологичната диагностика, както и КТ с контрастно усилване. Същевременно е нужно пациентът да няма отрицателни ефекти от рентгеновите лъчи и рискове от алергични реакции към йодсъдържащи разтвори и лекарства.

Нюанси на назначаване

Преди всичко лекар трябва да проведе преглед и да събере анамнеза. Важни са оплакванията на пациента. В същото време изследванията не са взаимно изключващи се, което означава, че те могат да се извършват и по двойки, ако е необходимо – като правило такова двойно диагностициране се използва в много спорни случаи.

И двата метода имат своите противопоказания. Освен това някои от тях са абсолютни, след което е невъзможно да се извърши процедурата. А други са относителни, когато едно от двете изследвания, или двете заедно, са възможни при спазване на редица нюанси.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *