Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коя е напитката, която утолява жаждата по-добре от водата?

Изследователите са разбрали коя напитка е най-добрата за утоляване на жаждата и това не е водата

водата

Когато сте жадни и имате нужда от нещо за пиене, кои напитки са най-добри за поддържане на хидратацията?

Разбира се, винаги можете да посегнете към чаша с вода. Но тя не е най-хидратиращата напитка, според проучване на изследователите от шотландския университет Сейнт Андрюс. Те сравниха реакциите на хидратация на няколко различни напитки.

Учените установиха, че докато водата – както негазирана, така и газирана – върши доста добра работа за бързото хидратиране на тялото, напитките с малко захар, мазнини или протеини вършат още по-добра работа, за да ни поддържат хидратирани за по-дълго време.

Защо е важно да сме добре хидратирани през целия ден?

Както знаете, адекватното количество течност е важно за цялото тяло. Подпомага работата на всички наши органи, транспортира хранителни вещества, спомага за здравия сън и предпазва от инфекции.

Чаят, кафето, зеленчуците и плодовете се считат за добри източници на течности. Достъпната и позната на всички питейна вода е може би най-важният източник на хидратация.

Според препоръките на специалистите мъжете е добре да пият около 16 чаши вода (до 3,7 литра) на ден, а жените – около 11 (до 2,7 литра вода).

Водата, както вече стана ясно, може да не е най-добрият начин за възстановяване на влагата в тялото

Роналд Моган

Причината е свързана с това как организма ни реагира на напитките, според Роналд Моган, професор в Медицинския факултет Сейнт Андрюс и автор на изследването. Един от факторите е обемът на дадена напитка: колкото повече пиете, толкова по-бързо напитката се изпразва от стомаха и се абсорбира в кръвния поток, където може да разреди телесните течности и да хидратира.

Ето защо млякото е по-хидратиращо от водата

Другият фактор, който влияе върху това колко добре хидратира дадена течност, е свързан с хранителния състав на напитката. Например, установено е, че млякото е дори по-хидратиращо от обикновената вода, тъй като съдържа лактоза, малко протеини и малко мазнини. Всички те помагат да се забави изпразването на течности от стомаха и да се поддържа хидратацията за по-дълъг период от време.

Млякото също така има натрий, който действа като гъба и задържа водата в тялото, а това води до по-малко производство на урина.

Същото може да се каже и за разтворите за перорална рехидратация, които се използват за лечение на диария. Те съдържат малки количества захар, както и натрий и калий, които също могат да насърчат задържането на вода в тялото.

Тъй като млякото съдържа толкова много хранителни вещества, тялото ги задържа по-дълго, защото му е необходимо и повече време за разграждането им.

Не забравяйте и за високото съдържание на вода в млякото

То се състои от 90% вода, което го прави отличен източник на течности, особено през летните месеци, когато хората са изложени на по-голям риск от дехидратация.

Въпреки това, както при всяка друга храна, прекомерната консумация на мляко и млечни продукти може да има редица отрицателни ефекти, включително подуване на корема, гадене и диария , особено при хора с непоносимост към лактоза.

От друга страна, млякото може да бъде добър избор след интензивна тренировка, тъй като по-добре насърчава възстановяването на мускулите.

Като цяло млякото е чудесно допълнение към ежедневния прием на вода, но не трябва да го замества напълно.

Захар в умерени количества

„Това проучване ни казва много от онова, което ние вече знаем. Електролитите – като натрий и калий – допринасят за по-добра хидратация, докато калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и следователно по-бавно освобождаване на урина“, каза Мелиса Маджумдар, регистриран диетолог, личен треньор и говорител на Академията по хранене и диететика, която не е участвала в проучването.

Мелиса Маджумдар

Но ето къде става сложно: напитките с по-концентрирани захари, като плодови сокове или кока-кола, не са непременно толкова хидратиращи, колкото техните братовчеди с по-ниско съдържание на захар. Те може да прекарат малко повече време в стомаха и да се изпразнят по-бавно, в сравнение с обикновената вода, но след като тези напитки навлязат в тънките черва, тяхната висока концентрация на захари се разрежда по време на физиологичен процес, наречен осмоза. Този процес всъщност „изтегля“ вода от тялото в тънките черва, за да разреди захарите, съдържащи се в тези напитки.

Плодовите сокове и сладките газирани напитки не само са по-малко хидратиращи, но предлагат допълнителни захари и калории, които няма да ни заситят толкова, колкото твърдите храни, обясни Маджумдар. Ако изборът е между газирана напитка и вода за хидратация, винаги използвайте вода. В края на краищата, бъбреците и черния дроб зависят от водата, за да се отърват от токсините. Водата също така играе ключова роля в поддържане еластичността и гъвкавостта на кожата. Това е най-евтиният овлажнител, който ще намерите.

Въпреки че постоянната хидратация е важна – тя поддържа ставите смазани, помага за предотвратяване на инфекции и пренася хранителни вещества до клетките ни – в повечето ситуации хората не трябва да се тревожат твърде много за това колко хидратиращи са техните напитки.

„Ако сте жадни, тялото ще ви каже да пиете повече“, казва диетоложката. Но за спортисти, които тренират сериозно в топли условия с големи загуби на пот, или за някой, чиято когнитивна функция може да бъде отрицателно повлияна от дълги часове работа без паузи за напитки, хидратацията се превръща в критичен проблем.

Могат ли бирата и латето да ни поддържат хидратирани?

Алкохолът действа като диуретик, което ни кара да отделяме повече урина. Затова, когато става въпрос за алкохолни напитки, хидратацията ще зависи от общия обем на напитката.

„Бирата би довела до по-малка загуба на вода от уискито, защото поглъщате повече течност с бирата“, казва професор Моган. „Силните алкохолни напитки ще дехидратират, разредените, или по-слабите, като бирата – не.“

Що се отнася до кафето, колко добре хидратира ще зависи от количеството кофеин, което се консумира. Обикновено кафе с около 80 милиграма кофеин ще хидратира толкова колкото и водата, според изследването на Университета „Сейнт Андрюс“.

Консумирането на повече от 300 милиграма кофеин, или около 2-4 чаши кафе, може да доведе до загуба на излишни течности, тъй като кофеинът предизвиква лек, краткотраен диуретичен ефект. Това е по-вероятно да се случи с някой, който обикновено не консумира кофеин, и може да се компенсира чрез добавяне на супена лъжица или две мляко към кафето.

НАЙ-ХИДРАТИРАЩИТЕ НАПИТКИ

Изследователският екип от университета Сейнт Андрюс тества 13 обичайни напитки, за да види как влияят върху хидратацията. Ето какво откриха те, класирани от най-хидратиращи за период от четири часа до най-малко утоляващи жаждата.

• Обезмаслено мляко
• Разтвори за перорална рехидратация (продават се в аптеката)
• Пълномаслено мляко;
• Портокалов сок;
• Кока-Кола;
• Диетична кола;
• Студен чай;
• Чай;
• Спортни напитки;
• Минерални води;
• Газирана вода;
• Лека бира (Lager);
• Kафе.

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

 

Източник: cnn.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *