Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Обмисля се глоба за пациенти, които пропускат профилактични прегледи

Предлагат налагането на глоба за пропуснат профилактичен преглед и мотивация за хората да го правят.

профилактични прегледи

Обсъжда се въпроса да бъдат глобявани хората, които не се явят на профилактичен преглед. Ето какво мислят личните лекари по този въпрос.

В сутрешното предаване „Събуди се” по NOVA телевизия д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар от Монтана, обясни: „Процентът на пациенти, които доброволно ходят на профилактични прегледи е около 50. Това са тези хора, които са добре запознати с възможностите, които предлага здравната система за превенция и профилактика на здравето им. На нас лекарите няма как да ни бъде вменена законодателна и администравина функция”.

„Има си закони, но законите са като врата в полето. Всеки ги заобикаля и никой не ги спазва. В закона за здравето много отдавна е посочено, че хората, които не се явят на профилактични прегледи, търпят санкции. Отделен е въпроса, че за толкова години аз нямам спомен лице да санкционирано, че не се е явило на здравен профилактичен преглед” допълва още д-р Джурджов.

„Не мога да си обясня докога държавата ще вменява отговорности на общопрактикуващия лекар. Ако приемем, че ние сме тези, които ще изчистят авгиевите обори на здравната система, ние сме като един Херкулес, който може да направи всичко. Но си има законодатели, които са създали Закона за здравеопазването. В него са предвидени санкции при неговото неспазване. Моята работа е да прегледам пациента и да извърша необходимите изследвания и да му поставя диагноза. Моята работа не включва налагане на глоби”, категорична е д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на Български лекарски съюз. „Това ще взриви системата”, допълва още тя.

“Продължаваме да преговаряме за това, че е много по-логично по-голямата част от диагностиката да бъде в нашите кабинети. Имам три специалисти и не мога да назнача едно рентгеново изследване на стомаха. Трябва да изпратя хората на специалист и започва обикаляне по лекарите. Хората казват „Нямам време, ще си платя”. Ако един човек има съмнение за онкологично заболяване, няма да му се налага да обикаля от специалист на специалист, за да си направи изследване”, казва още д-р Николова.

Повече информация ще намерите във видеото: https://www.vbox7.com/play:f3e42be1c5&start=249

Източници: https://www.actualno.com; https://dariknews.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *