Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За лечението на какви болести помага билката бял равнец? Народни рецепти

Към днешна дата са известни около 200 вида бял равнец. Масово разпространен е обикновеният бял равнец, който намира широко приложение в народната медицина, както и като подправка в кулинарията. Равнецът е добро медоносно растение.  За лечение белият равнец се използва от древни времена. Дори гръцкият герой Ахил е лекувал войниците си, които кървят, с бял равнец.

Лечебните свойства на белия равнец се дължат на богатия му състав

 – Витамини: каротин, витамин С, витамин К.

– Ахилинов алкалоид.

– Сесквитерпени.

-Смоли.

Танини.

Съдържа още етерично масло, съставето от азулен, пинен, борнеол, естери, камфор, туйон, цинеол. А също  мравчена, оцетна и изовалерианова киселина, алкохоли.

Различни други растения могат да се използват за лечение на рани, но белият равнец има предимството, че съдържа ахилеин. Този ензим има силни хемостатични свойства не само при външни кръвоизливи. А също и при вътрешни – носни, маточни, белодробни, стомашни, менструални, хемороидални. Препаратите от бял равнец не са по-лоши от синтетичните хемостатични лекарства и могат да се използват дори при пациенти с тромбоемболия.

Спирането на кървенето не е единственото лечебно свойство на белия равнец. Той има положителен ефект върху сърцето, черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт и опорно-двигателния апарат.

Повлиява благоприятно стените на кръвоносните съдове, предпазва от разширени вени. Намалява нивото на токсините, подобрява имунитета, също така намалява агресивността на стомашния сок.

Използването на бял равнец е препоръчително при следните заболявания и патологични състояния:

настинки;

рани, изгаряния, акне;

кървене;

анемия;

съдови и сърдечни заболявания – атеросклероза, хипертония;

метеоризъм, катар и стомашна язва, ентерит, колит, дизентерия, диария, хемороиди;

безсъние, световъртеж, главоболие;

затлъстяване;

диатеза;

чернодробно заболяване;

нефролитиаза;

подагра;

ревматизъм;

артрит;

малария;

белодробна туберкулоза;

енуреза;

женски заболявания;

обилна менструация;

за възобновяване на лактацията.

Белият равнец въздейства антибактериално, подпомага заздравяването на рани. Има  противоалергично, противовъзпалително, успокояващо, противоглистно действие. Помага при прекомерно изпотяване.

За съжаление, белият равнец има редица противопоказания, с които трябва да се запознаете. НЕ бива да се лекувате с тази билки при следните случаи:

-повишено съсирване на кръвта;

-повишена киселинност на стомашния сок;

-артериална хипотония;

-бременност;

-ако детето е под  6 години.

Възможни са следните нежелани реакции:

алергии – парене, сърбеж и уртикария при външно приложение. В това число и оток на Quincke при перорално приложение. Освен това билката може да причини киселини в стомаха, гадене, главоболие, световъртеж, тромбоза. Ако имате противопоказания или сте установили нежелани странични ефекти, трябва незабавно да спрете приема на бял равнец или препарати от него!

Рецепти с бял равнец за медицински цели

ВАЖНО! Преди да използвате народни средства за лечение с бял равнец, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар!

Отвара от бял равнец. Залейте 1 чаена лъжичка суха билка с 1 чаша вряща вода, варете 5-10 минути на слаб огън. Оставете да престои 20 минути, след което прецедете.

Настойка от бял равнец. 15 гр ситно нарязани билки се заливат с 200 мл вода със стайна температура. Слага се на вряща водна баня и се вари под затворен капак 15 минути при непрекъснато бъркане. Охлажда се при стайна температура за 40 минути, след което се прецежда и се добавя вода до възвръщане на първоначалния обем.

Тинктура от бял равнец с водка или друга спиртна напитка. Вземете 30 г сух или пресен нарязан бял равнец, поставете в плътно затворен съд (буркан или бутилка), за предпочитане с тъмно стъкло. Изсипете 100 ml 76% медицински алкохол и дръжте на тъмно място за 10 дни. Ако използвате водка вместо алкохол, оставете за 2 седмици.

Мехлем от бял равнец. Смесете 1 част билка бял равнец с 4 части вазелин.

 

Пресен сок от бял равнец. Изплакнете листата на растението с вода, смелете ги на каша и изстискайте сока. 

Баня с бял равнец.  200 г билка се залива с 3 литра вряща вода и се оставя да престои 30 минути. Прецедете, изсипете във ваната, вземете вана преди лягане за 15 минути. Излизайки от ваната, се увийте с топъл чаршаф. Можете да правите вани с бял равнец не повече от 2 седмици. 

Лечение с бял равнец – на рани, стоматити и възпаления на венците. Вземете 2  супени лъжици  бял равнец и ги залейте с 1 литър вряла вода. Оставя се да вари 20-30 минути, прецежда се и се прилага външно за изплакване.

Пустулозни лезии на кожата. 2 супени лъжици от растението, запарете в 0,5 литра вряла вода, оставете да престои 1 час, прецедете и нанесете лосиона върху засегнатите области.

Фурункулоза. Комбинирайте пресен сок от бял равнец със зехтин в съотношение 1 към 10 и нанесете върху превръзката.

Аритмия. Вземете 20-30 капки сок от бял равнец, смесен със същото количество сок от мента и гроздово вино.

Диабет и загуба на тегло.  Залейте една супена лъжица бял равнец с чаша вряща вода. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за 30 минути. Прецежда се, приема се по 100 мл 3 пъти на ден след хранене.

Хроничен гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт. Залейте 1 чаена лъжичка бял равнец с чаша вряща вода и оставете да къкри 10 минути. Оставя се да престои 20 минути, прецежда се, пие се по половин чаша 3 пъти на ден.

Силна болка и спазми в стомаха. Вземете по равно бял равнец и цветове от лайка, разбъркайте.  Варете сместа с 1 чаша вряща вода, оставете за 20 минути. Прецежда се и се приема по 3-4 пъти на ден.

Холецистит. Ако ви боли корем, сдъвчете и погълнете няколко зелени листа от бял равнец, това ще ви помогне да се отървете от болката.

Цистит. Вземете 2 части билка бял равнец, 2 части листа от мечо грозде, 1 част корен от аир, 1 част брезови пъпки и ги разбъркайте. 2 супени лъжици от получената смес залейте с 0,5 литра вряла вода, варете на слаб огън 5 минути, оставете настрани. След половин час прецедете, пийте по 0,5  3 пъти на ден.

Енуреза. Вземете 1 част кошнички от бял равнец, 2 части от билката ароматна теменужка и 2 части  маточина, разбъркайте. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл студена вода, вари се на слаб огън 5 минути и се оставя да се кисне 1 час. За деца на възраст 6-12 години се препоръчва да приемат 50-70 ml половин час преди хранене.

Кървене от матката. 2 супени лъжици билка бял равнец се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да престоят 1 час. Прецедете, пийте през целия ден на няколко части.

Женски заболявания (нарушения на менструалния цикъл, за намаляване на болката по време на менструация). Смесват се 25 г билка бял равнец, 25 г билка овчарска торбичка, 10 г дъбова кора и 10 г корен тинтява. 10 g от получената смес се заливат с 200 ml вряща вода. Престоява за 2 часа. Приемайте 25 ml 3 пъти на ден.

Кожни заболявания и менструални нарушения. Правете бани от бял равнец по описаната по-горе рецепта.

За подобряване на растежа на косата. Залейте 10 г ситно нарязани сухи цветове от бял равнец с чаша вряща вода. Престоява така 1 час в термос.  Втрийте в корените на косата и намокрете косата с остатъка час преди измиване с шампоан. Разредете 2 супени лъжици от настойката с 1 литър вода и изплакнете с нея косата.

Източник: dzen.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *