Градинската тученица е изключително полезна за здравето: За лечението на какви болести помага? РЕЦЕПТИ

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От почти 200 разновидности на тученицата само една се използва като лекарство в кулинарията и козметологията – градинската. На останалите можете просто да се възхищавате в цветна леха или дори да я  отглеждате в саксия на перваза на прозореца. Като лековито растение тученицата се е използвала още от времето на Хипократ.По време на цъфтежа тученицата е най-лековита

Химичен състав

Тученицата не се използва широко в традиционната официална медицина, но биолозите са проучили добре химичния й състав.

Те са открили, че зелената, надземна част на растението съдържа протеини, необходими на човек за развиване на мускули, за подобряване на състава и външния вид на кожата и косата, ноктите и скелета.

Растението съдържа захари, които са източник на енергия за хората.  Микроелементите в тученицата са представени от мед, цинк, никел, манган и желязо, калий, калций, натрий и магнезий. Всички те са в микродози в човешкия организъм и липсата или недостигът им незабавно се отразява във влошаване на сърдечно-съдовата, ендокринната, репродуктивната и нервната системи, както и на отслабване на имунитета.

Органичните киселини, съдържащи се в растението, са полезни със способността си да поддържат киселинно-алкалния баланс, а витамините – токоферол, каротин, аскорбинова (С) и никотинова киселина (РР), филохинон (К1) – изпълват тялото с енергия.

Тученицата съдържа и алкалоиди – това са опасни вещества, но необходими при лечението на редица сърдечни и онкологични патологии, заболявания на нервната и дихателната система. Друга група вещества в тученицата са гликозидите и сродните им сапонини, с които трябва да се внимава. Те засягат работата на сърцето и имат дразнещ ефект. Зелените части на растението съдържат смолисти вещества и слуз, които също имат полезни свойства.

Събиране и съхранение

Народните лечители използват зелената, надземна част на растението. Събира се по време на цъфтежа, защото през този период тученицата е най-богата на полезни вещества. Можете да отрежете издънките близо до самата земя, но събирайте само млади и еластични клони. Старите издънки започват бързо да гният по време на сушенето. Тъй като стъблата на тученицата предимно лежат на земята, те са мръсни, прашни, след рязане трябва да се измият с течаща вода: първо с топла вода, след това намалете температурата и я охладете.

След измиването разстелете зелените стръкчета върху кърпа, така че водата да попие, след което ги завържете на малки снопове и ги закачете навън, на сянка – така че дъждът да не пада върху тях, ако внезапно завали.

След изсушаване тученицата се поставя в памучни торби и се съхранява в сухо и хладно помещение. При такива условия тя не губи полезните си свойства в продължение на година и половина.

И до днес народната медицина смята тученицата за едно от най-ценните лечебни растения.

Все още, както и в древните гръцки времена, се използва като противовъзпалително средство и средство за заздравяване на рани. Характеризира се с антитоксични и хемостатични свойства, както и с диуретично, съдоразширяващо, аналгетично действие. Диуретичният ефект все още се счита за един от най-леките, но най-ефективни сред лечебните растения с подобни свойства, поради което е показан при бъбречни заболявания, особено ако те са свързани с нарушено отделяне на урина.

Използва се и за лечение на трудно зарастващи, гниещи рани, язви

Освен това тученицата се слави като отлично общоукрепващо средство.  Лечебното растение е показано на тези, които страдат от ниско кръвно налягане, тъй като дори при еднократна доза може да повиши кръвното налягане, а курс на лечение позволява напълно да се отървете от проблема.

Тученица има уникална способност да понижава нивата на кръвната захар чрез увеличаване на скоростта на нейното разграждане, което се използва за лечение на леки форми на диабет.

Билката е в състояние да подобри благосъстоянието на пациента в рамките на няколко дни след началото на приема на лекарствени форми, базирани на него, особено при пациенти в напреднала възраст. Билкарите също така препоръчват тученица за тези, които имат сърдечна недостатъчност тъй като стимулира сърдечния мускул и допринася за нормализиране и пълнота на пулса.

За представителите на силния пол лечебното растение помага да се решат едновременно няколко деликатни проблема.Средствата на базата на тученица възстановяват мъжката сила и облекчават импотентността, активират производството на сперма, подобряват нейното качество. В резултат на това при мъжете, подложени на лечение на безплодие с тученица, броят на сперматозоидите се увеличава, както и тяхната активност. Като част от комплексната терапия на болести, предавани по полов път, тученицата играе ролята на стимулатор на имунните сили на организма, съкращава времето на лечение и ускорява възстановяването.

Тъй като тученицата е в състояние да повлияе на централната нервна система, да облекчи неразумната тревожност и да подобри настроението, тя успешно се използва за лечение на депресия, безсъние и други нарушения на нервната система. Средства от лечебно растение подобряват настроението и качеството на живот.

Като лек за чревни разстройства, тученицата се справя добре не само с диария, но и облекчава вътрешно кървене. хЕдно от важните свойства на растението е антибактериалното му действие спрямо причинителите на дизентерия – бактериите Shigella и Salmonella. Следователно тя може не само да предпази от тези чревни инфекции, но и да ги излекува. Използва се и като противоглистно средство. А поради наличието на витамин А и бета-каротин в растението – вещества, необходими за поддържане на добро зрение – редовната консумация на тученица може да бъде средство за предотвратяване на катаракта.

РЕЦЕПТИТЕ 

За лечение на бъбреците

Прясно нарязаната тученица се измива, нарязва на парчета и се прекарва през месомелачка или блендер. След това от получената каша се изстисква сок. Съхранявайте сока в хладилник, пийте 3 пъти на ден преди закуска, обяд и вечеря. Лечението продължава до пълно възстановяване, обикновено отнема най-малко две седмици. 

Настойка за мъже

За приготвяне на лекарство за импотентност и безплодие една супена лъжица сушена тученица се залива с чаша вряща вода, покрива се с капак и престоява така в продължение на два часа. След това се прецежда и се пие четири пъти на ден по 2 с.л. Курсът на лечение е продължава най-малко за 21 дни.

За лечение на венерически болести

Може да се използва за комплексното лечение на венерически заболявания.

Вземете 50 г суха  тученица и я залейте с 250 мл преварена вода, тя трябва да е топла. След 2 часа продуктът се филтрира, кашата се изстисква. Добавете 2 белтъка към течността, разбъркайте добре. Пийте през целия ден, разделено на няколко части. Лечението продължава 10 дни.

Срещу ухапвания от насекоми

За да се отървете от подуване и болка, особено след ужилване от оси и пчели, се използват пресни листа от тученица.

Няколко листа от растението се измиват с чиста вода, намачкват се малко в ръцете и се налагат върху болното място. Обикновено една процедура е достатъчна, за да се премахнат неприятните симптоми. При необходимост листата се налагат до 5 пъти на ден. 

При диабет

За 400 ml вряща вода ще ви трябват 2 супени лъжици нарязана тученица.

Суровините се заливат с вода и се оставят за една нощ. Прецедената настойка се пие три пъти на ден след хранене, като еднократната доза е 3-4 супени лъжици.

При хемороиди

Клизмите с тученица се препоръчват като допълнително средство към предписаната от лекар терапия.

За да приготвите клизма, ще ви трябват 2 супени лъжици топла вода и прясно изцеден сок от лечебното растение. Правете такава клизма сутрин и вечер. За качествен резултат лечението продължава две седмици.

За лечение на мазоли и брадавици

Смилате зелени стръкчета от тученица, получената каша се нанася върху мазола или брадавицата, като я закрепвате с лепяща лента.

Това е версията без превръзката. Можете да нанесете кашата върху превръзка и да я прикрепите към проблемната зона.

За отслабване

Супена лъжица ситно нарязана тученица поставяте в чаша вряла вода, оставете да ври още 5 минути на слаб огън.

Сваля се от огъня, изсипва се в термос, затваря се плътно и се оставя за час и половина-два. След това течността се филтрира и се пие четвърт час преди хранене 3 пъти на ден. Норма – по 1 супена лъжица. Този състав е полезен и като средство за облекчаване състоянието на болните стави.

При стомашни проблеми

Това лекарство помага не само при стомашни проблеми, но действа и като антипиретик, а също и  при гнойни кожни заболявания.

За да го приготвите, една чаена лъжичка семена от растението се залива с чаша вряла вода и се вари около 2-3 минути. Полученият бульон се разделя на 3 пъти и се пие през целия ден.

Мехлем срещу псориазис

Семената от тученица (една чаена лъжичка) се смилат в хаванче на прах, смесват се с вазелин или друга мазнина (една супена лъжица).

Лечебният състав се втрива в кожата при псориазис, а също така се използва за лечение на тумори по кожата. Успоредно с това се приема през устата отвара от семената на растението. За външна употреба се препоръчва запарка от тученица за приготвяне на компрес или лосион при лишеи, псориазис или различни кожни язви. Вътрешно се използва при проблеми със стомашно-чревния тракт – например за лечение на язва, различни храносмилателни разстройства. За приготвяне на отварата натрошената трева (супена лъжица) се изсипва в чаша вряла вода. Престоява за 1,5 часа. Вътрешно се приемат по 2 супени лъжици 4 до 5 пъти на ден.

Тинктура от тученица

Тинктурата от тученица е универсален лек. Може да се използва както при безсъние, така и при заболявания на черния дроб или бъбреците, както и при други заболявания. Стандартната доза е 30 капки тинктура 3 пъти на ден. За 200 ml алкохол вземете супена лъжица натрошена тученица, поставяте всичко в бутилка от тъмно стъкло, плътно затваряте капака. Така престоява 3 седмици на място, недостъпно за дневна светлина и слънчева светлина. Съдържанието на бутилката се разклаща ежедневно. След 21 дни тинктурата се прецежда и се съхранява на тъмно и хладно място.

Отвара от тученица

Отварата от тученица е добра като диуретично и холеретично средство.Тя почиства черния дроб, мъжете лекуват импотентност, жените се отърват от хормонални смущения.Като външно средство, отвара се препоръчва за лечение на сложни, трудно зарастващи гнойни рани и други кожни проблеми.

За да приготвите отвара, налейте чаша вряща вода в черпака и изсипете в него супена лъжица от нарязаното лечебно растение.

Поставя се на слаб огън,  загрява се за 10 минути. Отстранявате го от котлона, увивате го в одеяло и така престоява  за няколко часа. Филтрирайте и приемайте вътрешно по 2 супени лъжици 5 пъти на ден.

Внимание! Противопоказания за употребата на тученица!

Кърмещите майки трябва да изчакат преди да приемат под някаква форма тученица.Бебето ще се роди и ще порасне. Тогава – да. Бременните жени също ще трябва да отложат употребата на тученица.Факт е, че тя е в състояние да повиши тонуса на матката и последствията от това могат да бъдат много плачевни.

Растението е противопоказано също така за хора, страдащи от хипертония и пристъпи на брадикардия.

Не могат да ядат тученица и да се лекуват  с нея тези лица, които са склонни към конвулсивни припадъци. Тъй като норепинефринът се намира в надземната част на тученицата – вещество, подобно на хормоните, образувани в човешките надбъбречни жлези, неговото действие стимулира нервната система и повишава общия тонус, добавя енергия. Това се отнася не само за болните хора, но и за здравите.

При повишена възбудимост тученицата ще направи лоша услуга

Възможна е свръхвъзбудимост и нервно изтощение, така че употребата не е желателна. Освен това всеки, дори и най-здравият човек, може да има алергична реакция към компонентите на растението.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *