Ежедневното пиене на аспирин води до анемия при хората в трета възраст

Ново проучване показва, че хората, които приемат аспирин за първична профилактика на сърдечни заболявания, трябва да си правят периодични кръвни изследвания за анемия и ниско желязо

ежедневно пиене на аспирин

Хората, които приемат ежедневна ниска доза аспирин, може да са по-склонни да развият анемия, според ново проучване, публикувано на 20 юни в Annals of Internal Medicine. Изследователите установяват, че продължителната и ежедневна употреба на аспирин повишава риска от анемия с 20 процента при хора, които са предимно на възраст 70 или повече години.

„Важно е, че тези открития са при хора, които не са имали никакви доказателства за кървене в стомашно-чревния тракт, където може да обикновено да очаквате кървене от аспирин”, казва съавтор на изследването, Харви Коен, професор по медицина в Медицинския факултет на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.

„Все още е вероятно анемията да е причинена от кървене, просто е субклинично или не е достатъчно тежко, за да бъде лесно забележимо. Това предполага, че хората, които получават ниски дози аспирин, трябва да бъдат наблюдавани за потенциален дефицит на желязо, дори когато нямат очевидно кървене,” казва д-р Коен.

Харви Коен, професор по медицина в Медицинския факултет на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина
Харви Коен, професор по медицина в Медицинския факултет на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина

 

Предполага се, че аспиринът причинява „скрито” кървене

 

Това е първото широкомащабно проучване, което разглежда дългосрочните отрицателни ефекти на аспирина, казва д-р Рейчъл Макгуирк, лекар, специализиращ в семейна медицина в Медицинския център Уекснър към Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс.

„Въпреки че вече знаем, че аспиринът може да причини сериозни проблеми с кървенето, изискващи хоспитализация при някои хора, това проучване показва, че може да има „скрита“ загуба на кръв и при тези, които приемат ежедневно аспирин. С течение на годините хората, които приемат аспирин, могат да губят малки количества кръв чрез изпражненията си“, казва тя.

д-р Рейчъл Макгуирк, лекар, специализиращ в семейна медицина в Медицинския център Уекснър към Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс
д-р Рейчъл Макгуирк, лекар, специализиращ в семейна медицина в Медицинския център Уекснър към Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс

 

Как е проведено и каво открива изследването?

 

Учените са анализирали данни от около 18 000 първоначално здрави възрастни възрастни в Австралия и Съединените щати,

За медиана от 4,7 години честотата на анемия е била по-голяма в групата, която е приемала 100 милиграма (mg) аспирин всеки ден, в сравнение с плацебо групата или тези, които взимат фалшиво хапче вместо аспирин.

Изчислената вероятност участникът да развие анемия в рамките на пет години е 23,5% за групата, приемаща аспирин, което е доста по-голям процент, отколкото в плацебо групата.

 

При по-възрастните хора анемията е свързана с когнитивни проблеми и депресия

 

Има три вида анемия; типът анемия, наблюдаван в това проучване, изглежда до голяма степен е желязодефицитна анемия, пояснява Коен.

Както подсказва името, желязодефицитната анемия се дължи на недостатъчно желязо, според Johns Hopkins Medicine. Без достатъчно желязо тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин, вещество в червените кръвни клетки, което им позволява да пренасят кислород. Загубата на кръв от неща като стомашно-чревно кървене, нараняване и менструално кървене може да причини този тип анемия.

Известно е, че честотата на анемията нараства с възрастта – оценките показват, че около 10 процента от хората на възраст 65 и повече години са анемични. До 85-годишна възраст 39,5% от мъжете и 21,9% от жените имат анемия.

При възрастните хора състоянието е свързано с функционален спад, повишена умора, увреждания, депресивни симптоми и когнитивни проблеми.

 

Препоръки за хора на възраст, които приемат ежедневно аспирин

 

Ако някой наистина трябва да приема всеки ден аспирин, трябва да говори с лекаря си и да си осигури диета, богата на желязо. Също трябва да се ограничи употребата на други вещества, които могат да раздразнят стомаха, като алкохол или НСПВС като ибупрофен и напроксен.

Тестовете за анемия или ниско ниво на желязо без ясно основание и причина не са стандартни, но това последно проучване повдига въпроса дали не са нужни за тези, които приемат аспирин.

Линк към изследването: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0675

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *