Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При кои заболявания полетите със самолет са противопоказни?

Много хора се страхуват да летят със самолет поради състояние, наречено аерофобия – страх от летене, на какъвто и да е летателен апарат

самолет

Има и по-сериозни причини да внимавате при полет със самолет – някои хора може да не го преживеят.

Полетът със самолет е сериозен стрес не само за психиката, но и за тялото. Общопрактикуващият лекар Ирина Губанова дава информация за това как да се подготвят за полет хората с различни хронични заболявания, както и кой е по-добре да стигне от точка А до точка Б с влак или кола.

Д-р Ирина Губанова

Много вредности има в салона на самолета

„Понижаване на налягането по време на излитане и приземяване се отразява негативно на работата на сърдечно-съдовата система“, обяснява лекарката. – В такива моменти се повишава вътречерепното налягане и се появява запушване на ушите. Намаляване на атмосферното налягане предотвратява притока на кислород към тъканите на тялото, което провокира хипоксия и може да доведе до влошаване на състоянието на хора с респираторни заболявания, задух и анемия (нисък хемоглобин в кръвта).

Падането на налягането също така засяга вътреабдоминалното налягане, което е потенциално опасно за пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт по време на обостряне и бременни жени.

По време на полет относителната влажност на въздуха пада до 20% (при норма 45-55%). Това причинява сухота на лигавиците и кожата, което увеличава вероятността от инфекция. Ако в самолета има пътници с остри инфекциозни заболявания, рискът от заразяване се увеличава за всички.

Голямата тълпа от хора и вълнението, което повечето пътници изпитват по време на полет, предизвикват отделянето на сериозно количество хормони на стреса, което повишава кръвното налягане и ускорява сърдечната честота. Това може драстично да влоши състоянието на пътуващите, които страдат от панически атаки.

Кой не бива да лети със самолет?

„По-добре е да използват наземен транспорт хора със заболявания, при които полетът със самолет може значително да влоши състоянието“, съветва д-р Ирина Губанова. Те включват:

– остри инфекциозни заболявания;

– екзацербации и неконтролирани хронични заболявания;

– нестабилна ангина пекторис, прекаран инфаркт на миокарда, неконтролирана артериална хипертония, аритмия;

– бронхиална астма, обостряне на хроничен обструктивен бронхит, пневмония;

– поливалентна алергия или алергия с чести обостряния;

– пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, обостряне на заболявания на стомашно-чревната система;

– анемия;

– бременност в 36-а седмица (от 32-а нататък при многоплодна бременност);

– заболявания на централната нервна система, както и аерофобия;

– синузит, отит;

– тежък захарен диабет.

Как да се подготвим за полет?

„В идеалния случай трябва да посетите личния лекар, за да ви прегледа, както и да се направят някои изследвания“, съветва терапевтката. – Ако състоянието е нестабилно, е необходимо да се коригира лечението. Важно е бременните жени да получат „зелена светлина“ за полета, да обсъдят възможните рискове с лекуващия акушер-гинеколог и да не забравят да вземат необходимите лекарства (ако имат предписани), както и различни облекчаващи средства със себе си.

За хората с хронични заболявания също е важно да си приготвят аптечка с лекарства, които приемат постоянно или при влошаване на състоянието. За такива, които страдат от аерофобия е по-добре да приемат успокоителни преди полета. Пациентите с алергии – да проверят менюто предварително.

Болните с хронична венозна недостатъчност трябва да носят компресионни чорапи преди полет. Добре е периодично да правят мини-масажи на краката по време на полет. За това ще помогне търкаляне на малко средно твърдо топче от петата на пръстите. Освен това е добре на всеки половин час да стават и да се разхождат из салона на самолета. По-добре е възрастните да пътуват с придружител. Преди полет е препоръчително да се наспите добре, а по време на полет – да не приемате кафе, енергийни и алкохолни напитки.

Смайлин против депресия

Източник: pegasmed.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *