При кои заболявания полетите със самолет са противопоказни?

Много хора се страхуват да летят със самолет поради състояние, наречено аерофобия – страх от летене, на какъвто и да е летателен апарат

самолет

Има и по-сериозни причини да внимавате при полет със самолет – някои хора може да не го преживеят.

Полетът със самолет е сериозен стрес не само за психиката, но и за тялото. Общопрактикуващият лекар Ирина Губанова дава информация за това как да се подготвят за полет хората с различни хронични заболявания, както и кой е по-добре да стигне от точка А до точка Б с влак или кола.

Д-р Ирина Губанова

Много вредности има в салона на самолета

„Понижаване на налягането по време на излитане и приземяване се отразява негативно на работата на сърдечно-съдовата система“, обяснява лекарката. – В такива моменти се повишава вътречерепното налягане и се появява запушване на ушите. Намаляване на атмосферното налягане предотвратява притока на кислород към тъканите на тялото, което провокира хипоксия и може да доведе до влошаване на състоянието на хора с респираторни заболявания, задух и анемия (нисък хемоглобин в кръвта).

Падането на налягането също така засяга вътреабдоминалното налягане, което е потенциално опасно за пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт по време на обостряне и бременни жени.

По време на полет относителната влажност на въздуха пада до 20% (при норма 45-55%). Това причинява сухота на лигавиците и кожата, което увеличава вероятността от инфекция. Ако в самолета има пътници с остри инфекциозни заболявания, рискът от заразяване се увеличава за всички.

Голямата тълпа от хора и вълнението, което повечето пътници изпитват по време на полет, предизвикват отделянето на сериозно количество хормони на стреса, което повишава кръвното налягане и ускорява сърдечната честота. Това може драстично да влоши състоянието на пътуващите, които страдат от панически атаки.

Кой не бива да лети със самолет?

„По-добре е да използват наземен транспорт хора със заболявания, при които полетът със самолет може значително да влоши състоянието“, съветва д-р Ирина Губанова. Те включват:

– остри инфекциозни заболявания;

– екзацербации и неконтролирани хронични заболявания;

– нестабилна ангина пекторис, прекаран инфаркт на миокарда, неконтролирана артериална хипертония, аритмия;

– бронхиална астма, обостряне на хроничен обструктивен бронхит, пневмония;

– поливалентна алергия или алергия с чести обостряния;

– пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, обостряне на заболявания на стомашно-чревната система;

– анемия;

– бременност в 36-а седмица (от 32-а нататък при многоплодна бременност);

– заболявания на централната нервна система, както и аерофобия;

– синузит, отит;

– тежък захарен диабет.

Как да се подготвим за полет?

„В идеалния случай трябва да посетите личния лекар, за да ви прегледа, както и да се направят някои изследвания“, съветва терапевтката. – Ако състоянието е нестабилно, е необходимо да се коригира лечението. Важно е бременните жени да получат „зелена светлина“ за полета, да обсъдят възможните рискове с лекуващия акушер-гинеколог и да не забравят да вземат необходимите лекарства (ако имат предписани), както и различни облекчаващи средства със себе си.

За хората с хронични заболявания също е важно да си приготвят аптечка с лекарства, които приемат постоянно или при влошаване на състоянието. За такива, които страдат от аерофобия е по-добре да приемат успокоителни преди полета. Пациентите с алергии – да проверят менюто предварително.

Болните с хронична венозна недостатъчност трябва да носят компресионни чорапи преди полет. Добре е периодично да правят мини-масажи на краката по време на полет. За това ще помогне търкаляне на малко средно твърдо топче от петата на пръстите. Освен това е добре на всеки половин час да стават и да се разхождат из салона на самолета. По-добре е възрастните да пътуват с придружител. Преди полет е препоръчително да се наспите добре, а по време на полет – да не приемате кафе, енергийни и алкохолни напитки.

Смайлин против депресия

Източник: pegasmed.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *