Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Характеристики на летния махмурлук

Пиенето на алкохол в жегите е много по-опасно, отколкото през зимата, затова и летния махмурлук е по-тежък (и опасен) от зимния

махмурлук

Мнозина ще започнат уикенда с прилежно угощение и обилно пиене на алкохол, последвано от зверски махмурлук. Как ще се отрази това на здравето, като се има предвид, че алкохолът се понася по различен начин в топлото време, за разлика от месеците с по-ниски температури?

Проблемите с махмурлука през лятото ще станат актуални за много хора. В крайна сметка проучванията показват, че около една трета от хората периодично се напиват до състояние, в което им е „лошо“. И това е много тъжно.

Владимир Нужни, доктор на медицинските науки и известен специалист по токсикология на алкохолните напитки обяснява какви са особеностите на летния махмурлук.

Необходимо ли е да се лекува махмурлук или е по-добре просто да се издържи?

Махмурлукът е не просто болезнено преживяване, а много сериозен удар за здравето. Повечето хора смятат, че засяга най-често мозъка и черния дроб. Така е, но само донякъде. Най-опасно е въздействието му върху сърцето. Това е открито през 70-те години в САЩ. Феноменът е известен като „синдром на празничното сърце„. Дори здрави хора могат да развият тежки аритмии, до камерно мъждене и внезапна смърт. Това е абсолютна реалност, която не бива да се подценява. Затова е важно не само количеството приет алкохол, но и стилът и темпото на консумацията му. Ето защо махмурлукът трябва да се лекува.

Как човек в състояние на махмурлук може да се усъмни, че животът му е застрашен?

Ако има усещане за прекъсване работата на сърцето, трябва да се обадите на Бърза помощ или да посетите Спешен център. Това често е придружено от чувство на страх, слабост, бледност, задух. Състоянието е много опасно и изисква незабавен преглед и лечение. Важно е да се разбере, че рискът продължава до три дни след прекаляване с алкохол. Тоест, дори и когато симптомите на махмурлук вече са преминали.

Какви са характеристиките на летния махмурлук? Как топлото и горещо време влияят на това състояние?

Доста опасно е. Случва се някои от механизмите, които водят до махмурлук и синдром на празничното сърце, да се обострят в горещините. Много хора познават добре състоянието от собствената си практика, но има и научно обяснение.

Следните механизми играят основна роля в развитието на махмурлука:

• прекомерна загуба на вода и дехидратация на тялото;
• нарушение на водно-солевия баланс – намаляване съдържанието на калиеви и магнезиеви йони в кръвта заедно с относително увеличение на натриевите йони;
• подкисляване на кръвта поради прекомерно натрупване на непълно окислени продукти от разпадането на алкохола;
• нарушение на въглехидратния метаболизъм – намаляване нивото на глюкозата в кръвта.

Първите два механизма, а те са едни от най-важните, се засилват значително в жегите. В крайна сметка тялото губи вода и соли на калий, магнезий и натрий не само поради диуретичния ефект на етиловия алкохол, но и заради обилното изпотяване.

Трябва ли хидратацията да бъде основен начин за лечение на махмурлук?

Ако това се прави само за сметка на обикновената вода, проблемът може да се изостри. Няма достатъчно сол в нея. От това следва важно правило: по време на махмурлук течността трябва да се допълва с напитки и храни, богати на калиеви и магнезиеви соли и съдържащи умерени дози натрий.

Това включва популярните туршии от кисели краставички и кисело зеле, както и кисела зелева супа и пилешка супа, също. Тъй като има много калий и магнезий в горските плодове, компоти, плодови напитки и свежи сокове са много подходящи. Те също така ще възстановят въглехидратния метаболизъм. От соковете идеален е ябълковият. Той има изключителен набор от захари – много фруктоза, която действа доста по-оптимално от глюкозата по време на махмурлук.

През лятото динята е най-добрият лек за махмурлук. Причините за това са няколко. Динята съдържа много вода, захари и калий, както и доволно количество магнезий. Вече има диня в магазините, въпреки че все още са скъпи. Между другото, може да се използват и препарати, които съдържат калий и магнезий.

Какво може да се очаква от хапчетата след препиване?

По различно време и в различни страни са тествани различни лекарства. Сред тях са блокерът на бета-адренергичните рецептори – анаприлин, хепатопротекторът – Liv52, инхибиторът на простагландин – толфенамова киселина, седативното и хипнотично лекарство хлорметиазол и др. Нито едно от тях не се оказа достатъчно ефективно.

Изключение е витамин В6 (пиридоксин). Неговата полза е реална, тъй като има широк спектър на действие, засягащ както метаболизма на невротрансмитерите в мозъка, така и метаболизма в човешкия организъм като цяло.

Лекарства, които също могат да бъдат от полза, са болкоуспокояващи като аспирин, ибупрофен и други от групата НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства). Те ще облекчат главоболието.

Полезни са адсорбиращите препарати (активен въглен и др.), както и пробиотиците (фармацевт може да ви ориентира сред богатото разнообразие от видове и производители). Но ферментиралите млечни продукти (кисело мляко, кефир, айран и др.) ще действат също толкова добре.

Разбира се, не трябва да мислите, че има лекарство, което ще премахне всички прояви на сериозния махмурлук като с магическа пръчка. Не, всички методи само облекчават симптомите в различна степен. Затова е по-добре просто да не се прекалява с алкохолните напитки не само през лятото, но и целогодишно.

Каква е ролята на различните напитки за развитието на махмурлук, предвид консумацията им през лятото?

Кой алкохол е по-малко опасен, когато времето е горещо?

Силният алкохол в горещото време се понася по-трудно. Но, за съжаление, не всеки може да отговори адекватно на това, отказвайки го. По-добре е да се пие лека бира и сухи вина. Бирата като цяло е добра за утоляване на жаждата. А за да се стигне до махмурлук много трябва да се изпие поне поне 3 литра. Това количество бира със средна сила е еквивалентно на 250-300 мл. водка. Тази доза е достатъчна за мнозина, за да предизвика неприятен махмурлук.

От вината в топлото време, белите леки сухи вина с нормална киселинност се понасят по-лесно. Най-добре е да ги пиете студени. Червените или белите вина от сортове като Шардоне са по-тежки и по-малко ефективни. Дозата сухи вина, които предизвикват махмурлук при повечето хора е около 1-1,5 литра. Тъй като повечето хора просто не пият толкова много, те имат по-малък риск да се събудят с пълен махмурлук.

АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол!

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *