ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бившите пушачи, които развият рак на белия дроб, имат по-висок процент преживяемост

Това е едно от първите проучвания, които изследват смъртността от рак на белия дроб сред бивши пушачи

рак на белия дроб спиране на цигарите

Ново проучване на Харвард показва, че хората, които са спрели пушенето, преди да им бъде поставена диагноза рак на белия дроб, имат значително по-добри шансове за оцеляване. В сравнение с тези, които никога не са пушили, настоящите пушачи, които са били лекувани от недребноклетъчено раково заболване на белите дробове (NSCLC), са имали 68% по-висока смъртност, а бившите пушачи са имали 26% по-висока смъртност.

Колкото по-дълго пациентът не е пушил преди диагностицирането на заболяването, толкова по-добри са били шансовете му за оцеляване, според констатациите, публикувани днес в JAMA Network Open.

„Тези констатации показват, че за пушачите е изключително важно да спрат да пушат възможно най-скоро”, казва старшият автор на изследването Дейвид Кристиани, доктор по медицина и професор по екологична генетика в Харвардския университет „За бившите пушачи е важно да останат „бивши“ и колкото по-дълго не пушите, толкова по-добър е резултатът от лечението, ако развиете заболяването“, казва д-р Кристиани.

Проф. Дейвид Кристиани
Старши автор на изследването Дейвид Кристиани, доктор по медицина и професор по екологична генетика в Харвардския университет

 

Как е проведено изследването и какво открива то?

 

За да разберат повече за ефекта от отказването от тютюнопушенето преди диагностицирането на рак на белия дроб, изследователите са проучили повече от 5594 души, включени в Бостънската кохорта за оцеляване при белодробен рак в Масачузетската обща болница между 1992 г. и 2022 г.

От тези участници 795 никога не са пушили, 3308 са били бивши пушачи и 1491 са били настоящи пушачи. Субектите са попълвали въпросници за техните навици на пушене и друга здравна и демографска информация, като изследователите са проверявали тяхното здравословно състояние на всеки 12 до 18 месеца.

По време на периода на изследването 3842 от участниците са починали: 79,3% от настоящите пушачи, 66,8% от бившите пушачи и 59,6% от непушачите.

Основните констатации са:

• Непушачите имат най-добрите шансове за оцеляване след диагностициран белодробен рак.

• Колкото по-дълго пациентът не е пушил, толкова по-добре. При бившите пушачи с онкологично заболяване на белия дроб преживяемостта е категорично по-висока, отколкото при настоящите пушачи.

Новите открития предполагат, че ползата от спирането на тютюнопушенето продължава дори след диагностициране на раково заболяване на белия дроб и че дългосрочно отказалите се реагират по-добре на лечения като операция, радиация и химиотерапия. „За тези с ранен стадии на заболяването шансовете да се излекуват са много по-добри, а при по-напреднал стадий шансовете за по-дълъг живот със заболяването са по-добри“, казва Кристиани.

 

Отказването на цигарите след диагностициране на рак на белия дроб увеличава ли шансовете за оцеляване?

 

Въпросът, който това проучване не разлежда, е дали отказването по време на заболяването подобрява преживяемостта.

„Имаме пациенти, които идват с раково заболяване на белите дробове и има казваме да спрат да пушат, защото знаем, че това намалява токсичността. Но би било хубаво, ако наистина знаем, че това също им помага да живеят по-дълго”, казва Питър Шийлдс, онколог и председател на “Julius F. Stone Cancer Research” в Държавния университет в Охайо.

За доказване на тезата, че спирането на тютюнопушнето при вече поставена диагноза подобрява шансовете за оцеляване, са нужни повече изследвания.

Д-р Питър Шийлдс
Питър Шийлдс, онколог и председател на “Julius F. Stone Cancer Research” в Държавния университет в Охайо

 

Спирането на цигарите независимо от възрастта е добър избор

 

Отказът от пушенето винаги носи ползи за здравето. Проучването само затвърждава този факт.

Жалкото е, че дори хората, които спрат да пушат, пак са застрашени от коварното заболяване. „Много хора погрешно смятат, че ако спрат да пушат за 10 или повече години, рискът от рак на белия дроб се свежда до този на човек, който никога не е пушил. Това не е вярно”, категоричен е д-р Кристиани.

Хората, които отажат цигарите, намаляват риска от раково заболяване на белите дробове с 30 до 50% след 10 години и риска от рак на устата и хранопровода с 50% след 5 години от отказването, според “National Cancer Institute”.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://jamanetwork.com; https://www.cancer.gov; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *