Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Кантарджиев: Грешно е да се премахват кърлежи с народни методи

Професор Тодор Кантарджиев обяснява за тазгодишното пръскане против кърлежи и методите, по които трябва да се махат

кърлежи

В София има кърлежи, но общината вече е взела мерки за обработване на тревните площи. Чака се времето да стане по-сухо, за да се напръска. Това заяви пред bTV съветникът по здравните въпроси на Столична Община Проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че кърлежите започват да са проблем, когато температурите през деня минават средно 5 градуса.

„Най-важното е сега майките да не пускат децата си в тревните площи и то най-вече там, където има бездомни животни.”, подчертава професорът.  “Ако кърлежът се махне за по-малко от 12 часа от човешкото тяло, той не предава инфекция”, добавя още той.

Кантарджиев е категоричен, че народните похвати за махане на кърлежи не са правилни.

„Кърлежът изживява състояние на стрес и връща заразената кръв в организма. Кърлеж се маха с много тънка пинсета, за да може да се хване хоботчето и да се издърпа нагоре, без то да остава вътре. Това може и да се направи с конец около хоботчето”, казва още Кантарджиев.

Професорът обяснява, че е много важно, когато се премахне кърлеж, да се направи профилактика с антибиотик. „По този начин се намалява риска от заразяване с ерлихиоза, лаймска болест, марсилска треска и анаплазмоза с 10 пъти”, категоричен е той.

Проф. Т. Кантарджиев
Проф. Т. Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столична Община

 

Как да се предпазите от кърлежи и пренасяните от тях болести?

 

Ухапванията от кърлежи могат да бъдат избегнати, като се вземат определени предпазни мерки, когато прекарвате време в тревисти площи и места, където може да има кърлежи.

1. Носете подходящо облекло: Когато сте на място, където може да има кърлежи, е важно да носите дрехи с дълъг ръкав и крачоли, за да покриете възможно най-голяма част от кожата си. Пъхнете блузата в панталоните си, а крачолите в чорапите или обувките, за да няма откъде да влезнат кръвопиещите насекоми.

2. Използвайте спрей против кърлежи: Напаръскайте с репелент против насекоми дрехите и кожата си. За да отблъсква кърлежи е нужно той да съдържа поне 20% DEET (N,N-диетил-мета-толуамид), пикаридин или IR3535 (етил бутилацетиламинопропионат).

3. Проверявайте тялото си: След като сте прекарали време в тревисти площи, проверете тялото си за кърлежи. Те може да са се забили във всяка част от тялото, включително скалпа, подмишниците и ушите. Ако намерите кърлеж, незабавно отидете в близкото спешно отделение, за да го премахнат специалисти.

4. Изкарайте кърлежа сами, ако нямате достъп до лекар: Ако откриете кълеж по тялото си, използвайте чифт фини пинсети, за да хванете кърлежа възможно най-близо до кожата и го издъпайте с равномерна сила. Не усуквайте, тъй като това може да доведе до отчупване на хоботчето на кърлежа, което може да остане в кожата.

5. Поддържайте двора си: Косете тревата си редовно и не позволявайте да избуяват високи треви и плевели, които са дом на кърлежите. Добре е също чистите двора от листа и нежелани храсти.

6. Проверявайте домашните си любимци: Редовно проверявайте домашните си любимци за кърлежи и използвайте ветеринарни лекарства за профилактика срещу кърлежи, за да ги предпазите. Домашните любимци могат да внесат кърлежи в дома ви, което не е желателно.

 

Заключение:

 

Сезонът на кърлежите е тук и трябва много да внимавате. Пазете себе си, децата си и домашните си любимци. Важно е новооткрикият кърлеж да бъде премахнат бързо, тъй като колкото по-дълго седи, толкова по-вероятно е да ви разболее.

С помощта на тези предпазни мерки ще намалите риска от ухапвания и заболявания, пренасяни от кърлежи. Бъдете бдителни, когато прекарвате време в тревисти площи и не се колебайте да предприемете незабавни действия, ако откриете кърлеж по тялото си или тялото на домашния ви любимец.

Източници: https://www.24chasa.bg; https://btvnovinite.bg; https://www.health.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *